Campionii europeni ai taxarii. Statul roman isi supune contribuabilii uneia dintre cele mai mari poveri fiscale din Europa, potrivit datelor Bancii Mondiale si ale Comisiei Europene, care contrazic situatia roz a fiscalitatii prezentata de premierul Victor Ponta. "Noi nu putem fi aici El Dorado pentru toata lumea. (...) Avem cea mai mica taxare, cu exceptia Bulgariei." Mesajul transmis de premierul Victor Ponta Consiliului Investitorilor Straini, dupa ce acestia au protestat fata de introducerea unor noi taxe si majorarea altora, este demolat de realitatea infatisata de toate statisticile comparative ale fiscalitatii din regiune. Romania nu doar ca nu are a doua cea mai mica rata de taxare din Europa, dar se situeaza chiar in plutonul fruntas al celor mai impovaratoare regimuri fiscale din regiune. Integral in Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Chinezii vin pusi pe fapte mari la Bucuresti. Cu ce proiecte se va prezenta Guvernul la Forumul Economic Romania-China. Beijingul a promis in numeroase randuri ajutoare financiare Europei lovite de criza, insa doar cateva s-au materializat, majoritatea in Europa de Est - poarta chinezilor catre Vest. 622,5 miliarde de dolari. Cu atat va creste Produsul Intern Brut al Chinei in acest an, potrivit estimarilor oficiale. Adica o rata de avans de 7,5% dintr-un total de 8.300 de miliarde de dolari. Atat au produs chinezii anul trecut. Salariul mediu al unui chinez a crescut cu 14% in 2012, dupa doi ani in care s-a majorat, in medie, cu cate 30% - fericirea poporului, necazul Beijingului, care este nevoit sa vada cum fabricile se muta rand pe rand in mai ieftinele Taiwan, Vietnam si, mai nou, Romania, Moldova si Maroc. Continuarea in Adevarul.

Se termina petrolul Romaniei? Nici macar jumatate din consumul de petrol nu este acoperit din productia interna, iar rezervele sunt aproape de epuizare. Fara investitii de ordinul miliardelor, peste cativa ani, vom iesi de pe lista statelor producatoare de titei. Anii de glorie cu productii-record de titei au apus demult. Daca in urma cu 30-40 de ani din pamantul tarii erau extrase cantitati de peste 10 milioane de tone de petrol (varf al productiei in 1976 - 14,8 mil. tone), acum abia se mai extrag 4 milioane de tone. A secatuit subsolul Romaniei sau rezervele de petrol sunt pastrate pentru generatiile viitoare? Raspunsul il gasim in toate rapoartele si analize celor din domeniu: zacamintele au ajuns de multa vreme la maturitate, potrivit Capital.

Benzinarii au majorat pretul cu 2,5 % in ultima saptamana. Cu cat a urcat pretul benzinei in ultimii 15 ani. Pana sa scumpeasca masiv carburantii, de la 1 ianuarie anul viitor, ca urmare a masurilor anuntate recent de Guvern, unii benzinari deja au majorat preturile cu pana la 14 bani, adica peste 2,5% in ultima saptamana. Pretul celui mai vandut sortiment de benzina a urcat, in ultimele zile, la unele statii de benzina din Capitala, cu pana la 14 bani pe litru, reiese din datele afisate de benzinari, scrie Gandul.

Doing Business 2014 : Romania isi pastreaza problemele din institutii si locul 73 in lume. Romania si-a pastrat locul 73 din 189 de economii analizate in clasamentul mediului de afaceri intocmit de Banca Mondiala in lucrarea anuala Doing Business 2014. Din cele zece criterii luate in calcul, Romania si-a imbunatatit pozitia fata de anul precedent numai la trei criterii, in timp ce la sase criterii a obtinut performante mai scazute iar la unul a evoluat stationar, anunta Curs de guvernare.

Bancile - mai active in restructurare, cam absente in creditare. Rolul bancilor in restructurarea companiilor aflate in dificultate pare sa fi devenit mai activ in ultima perioada, in conditiile in care contextul economic ramane vitreg cu mediul de afaceri, potrivit opiniilor exprimate de reprezentanti ai mediului de afaceri, practicieni in insolventa si analisti, noteaza Bursa.

Produsele bio merg foarte bine la export. Anul acesta,in Romania s-au cultivat cereale in regim ecologic pe circa 300.000 de hectare. Aproape toata recolta se exporta. Totodata, au mers foarte bine la export ciupercile, merele si mierea de albine, potrivit datelor furnizate EVZ de Asociatia Bio-Romania.