Banii Chinei se opresc la granita Romaniei. 10 miliarde de dolari, aceasta este suma anuntata, la Bucuresti, de premierul Li Keqiang, pentru Europa Centrala si de Est pentru urmatorii ani. Iar daca e nevoie, linia de credit va fi extinsa, a promis liderul chinez. Cat din aceasta suma va fi absorbita de Romania? Nimeni nu se incumeta la un raspuns, avand in vedere faptul ca aceeasi suma a fost anunta de chinezi si la editia anterioara a forumului ECE-China, care a avut loc in Polonia. Dar a fost un bun prilej pentru autoritatile romane sa liciteze cat mai mult din suma de 10 miliarde, fiind luate de val si de declaratia chinezilor care ne cred "tigrul" acestei regiuni. Continuarea in Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Insolventa, "cancerul" care ameninta economia. In ciuda declaratiilor optimiste ale guvernantilor, mediul privat da semne ca 2014 ar putea aduce o crestere a numarului de insolvente. Guvernul se lauda ca, in 2013, inregistreaza crestere economica, dupa doi ani de austeritate, si mizeaza pe un avans de peste 2% a produsului intern brut in 2014. Numai ca privatii nu par sa fie la fel de increzatori ca si guvernantii, dupa cum reiese si dintr-un raport al Bancii Nationale a Romaniei, scrie EVZ.

Document / Descentralizarea nu va reduce costurile, platile de la Bucuresti se pastreaza pana in 2017. Se va descentraliza doar decizia de cheltuire a banilor. Descentralizarea nu va reduce costurile cu personalul, functionarea si achizitia de bunuri si servicii - rezulta din anexele care insotesc si fundamenteaza Legea pe care guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. Documentele vin in contradictie cu explicatiile guvernamentale care justifica masura descentralizarii si ele arata ca, pentru urmatorii 5 ani (pana in 2017 inclusiv), sumele vor fi virate integral de la centru, in exact acelasi coantum cu anul 2013, potrivit Curs de guvernare.

De citit pentru Guvern: Cu cat ar trebui sa se ieftineasca petrolul sa nu simtim suprataxa pe carburanti. Premierul si ministrul bugetului par a fi convinsi de faptul ca impozitarea suplimentara a carburantilor, de la 1 ianuarie, nu va conduce la o crestere a pretului la pompa pentru ca va fi compensata de o scadere a cotatiilor la petrol anul viitor. Calculele si prognozele arata un optimism excesiv al oficialilor romani, noteaza Economica.net.

Rata creditelor neperformante ar putea fi mult mai mare. BNR face verificari. In ciuda faptului ca rata creditelor neperformante a ajuns la un nivel care "da fiori", de 21,6% la finele lunii septembrie 2013, indicatorul ar putea fi in realitate mai mare, fapt pentru care BNR a inceput o verificare amanutita a modului in care bancile recunosc creditele neperformante si constituie provizioane pentru acestea, a declarat Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, citat de Capital.

Cand vom arde primele gaze din Marea Neagra. Primele rezultate indica acumulari importante de gaze pe fundul Marii Negre, dar accesul la aceste resurse nu este posibil decat la inceputul deceniului viitor. Pana atunci ramanem dependenti de importurile rusesti. Daca in primii doi ani de criza am redus importurile de gaze la sub 20% din consumul national, in ultimii trei ani, aproape un sfert din consum este acoperit cu gaze rusesti. In prima parte a acestui an, importurile au scazut din nou, dar acesta nu este un motiv de bucurie, scrie Capital.

Unde au disparut 2 miliarde de lei din supraimpozitarea carburantilor in 2014. Desi reprezentantii Guvernului spun ca toti banii din cresterea accizei la combustibili vor fi directionati catre infrastructura rutiera, cifrele oficiale ale bugetului pe 2014 ii contrazic. Care este, asadar, realitatea? Sumele prevazute in bugetul de stat pentru a fi incasate in cresterea accizelor la carburanti vor fi directionate pentru autostrazi, drumuri nationale si drumuri judetene, a declarat miercuri seara, la Comisiile de buget-finante, ministrul de Finante, Daniel Chitoiu. Integral in Romania Libera.

Afaceri cu patriotism: sute de mii de drapele, fanioane si stegulete vandute de Ziua Nationala. Sute de mii de steaguri au fost comercializate in ultimele saptamani cu ocazia zilei de 1 Decembrie: de la stegulete mici de hartie pana la drapele standard si drapele-gigant. Simple bucati de panza colorata s-au transformat duminica, de 1 Decembrie, in simboluri nationale in mainile oamenilor, atarnate la balcoane, arborate pe stalpi sau prinse in geamurile masinilor. Producatorii romani de steaguri au fost luati cu asalt ca in fiecare an, anunta Adevarul.

Inchirierea renilor, o afacere care aduce 500 de euro pe ora. Fermele de reni se golesc in perioada Sarbatorilor de iarna, cand frumoasele animale iau drumul marilor orase, pentru a fi centrul atentiei la petreceri tematice. In Romania, fermele de reni pot fi numarate pe degete. Tocmai pentru ca sunt o "raritate", costul de inchiriere a unei perechi, la pachet cu o sanie a Mosului, este destul de ridicat, in special in Bucuresti. Tariful ajunge la circa 500 de euro pe ora, scrie EVZ.