Angajatii Electrica vor putea prelua actiuni la filialele privatizate pana la finele anului 2014. Cum a plimbat statul tranzactii de 700 de milioane de euro. Angajatii, conducerea si pensionarii care au avut ultimul loc de munca in cadrul Electrica vor putea achizitiona pachetul de maxim 10% la filialele deja privatizate pana la 31 decembrie 2014, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta postat pe site-ul Departamentului pentru Energie. Potrivit notei de fundamentare ce insoteste proiectul, termenul actual expira in data de 31 decembrie 2013, si ca "exista riscul ca persoanele indreptatite care nu si-au putut exercita dreptul legal de a achizitiona actiuni sa formuleze cereri in fata instantelor de judecata competente pentru revendicarea dreptului lor si obligarea Guvernului Romaniei, a institutiilor statului si societatilor la plata plata de daune ca urmare a neindeplinirii obligatiei de a vinde actiunile acestor societati", noteaza Adevarul.

Business reportFoto: Colaj foto

Samsung si alte companii sunt verificate de CE pentru restrictionarea vanzarilor online. Comisia Europeana (CE) a verificat mai multe companii care produc si comercializeaza electronice de consum si electrocasnice de dimensiuni reduse, printre care Samsung Electronics si Philips, precizeaza Reuters. Potrivit sursei citate, companiile sunt suspectate ca ar fi convenit sa limiteze vanzarile online pentru a creste preturile. Samsung si Philips au anuntat, ieri, ca s-au aflat printre companiile vizate de Comisia Europeana (CE) si coopereaza cu inspectorii. Inspectiile neanuntate reprezinta un pas preliminar in cazurile in care exista suspiciunea de practici anticoncurentiale. Comisia nu a furnizat, insa, informatii despre companiile vizate, mentionand ca verificarile nu inseamna ca acestea sunt automat vinovate de practici anticoncurentiale, relateaza Bursa.ro

TOP 300: Omul pe care eMAG l-a facut celebru si bogat. Ultimii patru ani de criza au fost de bun-augur pentru Iulian Stanciu: averea i s-a triplat si a urcat de pe locul 143 - in editia din 2010 - pe pozitia a 38-a in editia din acest an a TOP 300 Cei mai bogati romani. Iulian Stanciu controleaza NOD, Dante International (eMAG) si Flanco, cu afaceri cumulate de aproape 500 de mil. euro in 2012. Cea mai mare si mai profitabila firma este NOD, liderul pietei locale de distributie electro-IT, cu afaceri de 206 mil. euro anul trecut, insa cele mai importante planuri sunt legate de eMAG. Dupa preluarea de catre grupul sud-african Naspers a 70% din actiunile eMAG, pentru suma de 83 de mil. dolari, planurile de dezvoltare ale celui mai mare magazin online de la noi s-au schimbat radical, scrie Capital.

Afacerea aeroportul - Mandat de manager privat, cu tinte nedefinite si salariu de peste 100.000 de euro. Liviu Radu, managerul privat numit cu sprijinul PNL in fruntea Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti, castiga zeci de mii de euro de pe urma companiilor de stat. Companiile de stat au fost mereu o sursa de fonduri din care s-au platit datorii politice, iar traseul banilor este unul sinuos. Prin adoptarea ordonantei 109/2011 privind guvernanta corporativa, de catre Guvernul Boc, s-a incercat limitarea acestor practici. Sub guvernarea USL, managerii privati au continuat sa fie numiti politic, iar tintele impuse acestora nu sunt clar determinate prin contractele de mandat, asa cum cere legea, informeaza EVZ.

Arendasii terenului cumparat de Ioana Basescu vor fi penalizati cu 143.000 de euro pentru ca au incasat subventii desi nu au lucrat terenul pana la 1 decembrie. Firmele Amygo MT si Royalagro, care au avut in arenda terenul cumparat de Ioana Basescu in Calarasi de la firma Berfige, vor fi penalizate de Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) cu o suma totala de 143.000 de euro, pentru ca au primit subventiile aferente acestui an, dar nu au lucrat terenul pana la 1 decembrie, asa cum prevede legislatia. Terenul cumparat de Ioana Basescu in luna septembrie este compus din doua loturi, de 240 de hectare, respectiv 51 de hectare, si au fost lucrate in acest an de firmele Amygo MT si Royalagro. Arendasii urmeaza sa fie penalizati de Agentia de Plati si Intervantie pentru Agricultura pentru ca la inceputul anului au declarat ca lucreaza o suprafata, au primt deja o parte din subventiile aferente, dar intre timp au ajuns sa exploateze un teren mai mic, anunta Adevarul.

Cipru: Venituri record de 1,95 miliarde de euro din turism, in primele zece luni din 2013. Veniturile Ciprului din turism au atins nivelul record de 1,95 miliarde de euro in primele zece luni din acest an, depasind nivelul de 1,92 miliarde de euro inregistrat in 2012 si sporind sperantele ca acest sector va ajuta economia afectata de recesiune, transmite AFP. Numai in luna octombrie veniturile din turism au urcat cu 16,6%, la 46,6 milioane de euro, comparativ cu perioada similara din 2012. Redresarea turismului a inceput in 2012, cand numarul sosirilor a urcat cu 3%, ajungand la 2,46 milioane de vizitatori, cel mai ridicat nivel din ultimii sapte ani, fata de 2,39 milioane de vizitatori in 2011. Veniturile din turism au crescut anul trecut cu 10,2%, la 1,92 miliarde de euro, relateaza Capital.

Ponta face concesii benzinarilor ca sa ascunda suprataxa pe carburanti. De teamasa nu incalce legile Concurentei, Guvernul suprataxeaza carburantii si cedeaza in fata companiilor petroliere in defavoarea cetatenilor. Speriat de avalansa criticilor primite ca urmare a cresterii accizelor la carburanti, care va genera scumpiri in lant, Victor Ponta, ministrul Finantelor Daniel Chitoiu si alti membri ai Cabinetului au luat parte, joi seara, la o intalnire cu sefii companiilor petroliere. Potrivit informatiilor EVZ, miza discutiilor a fost modalitatea prin care producatorii puteau fi convinsi sa absoarba scumpirea carburantilor ca urmare a majorarii accizelor, astfel incat tarifele la pompa sa se rotunjeasca pana la un nivel care sa nu dea batai de cap USL in an electoral.

Legenda grilei duble BMW si a motoarelor cu 6 cilindri. Producator de motoare de avion, motociclete, automobile economice sau de lux, motoare pe benzina, diesel sau propulsie electrica, BMW a fost mereu sub semnul transformarii. In acelasi timp, aproape paradoxal, compania este definita de traditii puternice, sustinute pe o istorie bogata, asa cum sunt legendarele motoare cu 6 cilindri in linie sau grila dubla de radiator care se regaseste consecvent pe toate modelele din actuala gama a marcii. Aceste doua exemple au punctul de pornire in BMW 303, un model care in acest an aniverseaza 80 de ani de la lansare si a deschis drumul automobilelor marcii, conform 24auto.ro