Soarta Rosia Montana, decisa in board-ul Gabriel Resources. Conducerea Gabriel Resources, actionarul majoritar al proiectului aurifer de la Rosia Montana, urma sa se intruneasca aseara pentru a decide daca va continua investitia din tara noastra, conform unor surse apropiate situatiei. Pe fondul respingerii legii minelor, actionarii companiei canadiene au solicitat board-ului Gabriel Resources sa se reuneasca ca sa evalueze rentabilitatea proiectului din tara noastra. Potrivit surselor noastre, actionarii din spatele companiei Gabriel Resources ar fi nemultumiti ca proiectul miner va ramane, in continuare blocat, ca urmare a faptului ca legea minelor nu a intrunit numarul de voturi necesar pentru a fi aprobata in Parlament. Surse parlamentare ne-au spus ca reprezentantii Gabriel Resources au fost pusi in dificultate de situatia de marti din Parlament. Legea va reveni in Plenul Camerei Deputatilor in sesiunea parlamentara viitoare, numai in momentul in care alianta USL va fi sigura ca actul normativ va intruni numarul de voturi necesar pentru a fi aprobat, conform unor surse parlamentare, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cum se construieste un imperiu imobiliar cu bani imprumutati de la banca. Autorul celei mai mari investitii imobiliare din tara asteapta unda verde pentru demararea constructiei celui de-al treilea mall din portofoliul local, isi continua proiectul de birouri inceput, insa se fereste de rezidential din cauza preturilor prea mici de vanzare AFI Europe, companie controlata de miliardarul israelian Lev Leviev, asteapta un nou an plin de evenimente. Cel mai important se va petrece in luna mai, cand creditul accesat pentru constructia AFI Palace Cotroceni ajunge la scadenta. Dezvoltatorul mai are de returnat din cele 234 mil. euro, cel mai mare imprumut din istoria pietei imobiliare romanesti, 219 mil. euro bancii nemtesti Deutsche Pfandbriefbank (fosta Hypo Real Estate), anuntaCapital.ro.

Premiera dupa caderea comunismului: In Romania a aparut o rafinarie noua, facuta de o familie de aradeni. Mica rafinarie West Petrol Rafinare este functionala de o luna in comuna Apateu din judetul Arad. Este proprietatea unei familii de localnici, a fost facuta in regie proprie si are o capacitate de rafinare de 250 de tone pe zi. Rafinaria familiei Tulcan are deja Petrom printre clienti. De o luna, o noua rafinarie de titei a aparut pe harta Romaniei. Nu este construita de niciun colos din domeniul petrolier, nici macar de un investitor strain potent financiar, ci apartine familiei aradene Tulcan. Tulcan Stelian si Tulcan Marinela au amplasat mini-rafinaria West Petrol Rafinare pe raza comunei Apateu, din judetul Arad, are deja 40 de angajati si, recent, a incheiat cu Oil Terminal Constanta un contract de circa 2 milioane de euro pentru livrarea a 5.700 de tone de titei necesar rafinarii, informeazaEconomica.net.

Intreprinderea mica, paradisul fiscal al saracului. Daca marile corporatii straine au la dispozitie o serie de paradisuri fiscale ca Irlanda, Olanda, Luxemburg sau Cipru pentru a-si directiona banii astfel incat sa realizeze "optimizarea fiscala"si reducerea taxelor pe care le platesc, romanii sunt nevoiti sa se adapteze la mediul ostil. La noi, principala solutie o constituie activitatea "pe firma". Din cele 630.000 de firme inregistrate in anul 2012 in Romania, circa 628.000 sunt intreprinderi mici si mijlocii, iar dintre acestea doar 244.000, respectiv sub 40%, raporteaza profit, a declarat ieri Ionut Dumitru, economist-sef la Raiffeisen Bank si presedintele Consiliului Fiscal. "Foarte multe sunt, de fapt, vehicule de deduceri fiscale: niciodata inainte sau dupa criza nu au facut profit. Numai una din trei IMM-uri care fac profit au credite bancare", a mai completat Ionut Dumitru, in cadrul unui forum cu tema lectiilor invatate in cinci ani de criza, desfasurat la BNR. Expertul a mai aratat ca majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii au datorii catre actionari, iar raportul intre datorii si capital se situeaza la 244% - peste nivelul din Cehia si aproape cat in Italia si Austria, scrieAdevarul.

Un roman lanseaza o noua retea de socializare. Lucian Mustata, un tanar de 24 de ani care a crescut la orfelinat dar care a ajuns, prin ambitie, studiu si multa munca expert in IT, lanseaza saptamana viitoare aplicatia NOTEABOUTLIFE, o noua retea de socializare ce promite a cuceri milioane de oameni de pe intreaga planeta. Aplicatia este gandita ca o capsula a timpului, o ocazie pentru fiecare dintre noi sa isi astearna online gandurile, sperantele, visurile din timpul vietii, si a avea astfel propria pagina a destinului sau. Mai mult, aplicatia va permite updatarea constanta a profilului precum si interactiunea intre toti utilizatorii, anuntaEVZ.

Privatizarile pe bursa, solutie pentru "decapusarea" companiilor de stat. Privatizarea pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) reprezinta o solutie foarte buna pentru companiile de stat, apreciaza Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor. Nu exista metode mai bune sau mai proaste de privatizare, ci sunt probleme in aplicarea lor, a declarat, ieri, domnia sa, intr-o dezbatere gazduita de World Trade Center. Domnul Paul a subliniat: "Sigur ca sunt un sustinator al privatizarilor de pachete majoritare pe BVB, care inseamna transparenta si excluderea spagii. Listarile sunt o solutie de eficientizare si de "decapusare" a companiilor de stat. Important este sa existe vointa politica. Vreau doar sa subliniez ca avem exemple de succes si la privatizari prin metoda MEBO, PAS si cea a vanzarii catre un investitor strategic. Desigur, avem mai multe exemple negative decat cele pozitive. Istoria din ultimii 20 de ani ne arata ca metodele de privatizare au fost fie aplicate gresit, fie la un moment inoportun, fie a lipsit vointa. Nu avem o strategie de privatizare pentru ca functionarii se tem sa nu-si piarda locurile de munca", informeazaBursa.ro.

Top 300 Capital: Marirea si decaderea lui Dinu Patriciu. Averea omului de afaceri Dinu Patriciu a scazut dramatic, conform ultimei editii a Top 300 Capital Cei mai bogati romani. Astfel, Patriciu mai are o avere estimata la doar 250 de milioane de euro, dupa ce in 2007 fusese cel mai bogat om din Romania cu o avere estimata la peste 3 miliarde de euro. Sase ani i-au trebuit lui Dinu Patriciu ca sa spulbere cele aproximativ doua miliarde de euro incasate pe Rompetrol si sa cada de pe locul intai in Top 300 (editia din 2007) pe locul 17 (editia actuala). Tot ceea ce se stie, cu siguranta, la ora actuala despre Patriciu este ca nu a vrut si nu vrea sa-si plateasca datoriile, ca este hartuit de procese civile si penale, ca are datorii de minimum 100 de milioane de euro si ca este in plin proces de divort, scrie Capital.

LaFerrari - cea mai valoroasa dintre capodopere! Atunci cand arta se intalneste cu lumea automobilelor, Ferrari joaca intotdeauna un rol principal. Acest lucru a fost confirmat la un spectacol pus in scena in perioada 5-8 decembrie, la Miami, in cadrul expozitiei anuale Art Basel Miami, una dintre cele mai importante evenimente din calendarul cultural si artistic international. La ultimul etaj al 1111 Lincoln Road, arhitectii studioului Herzog & de Meuron au recompus spatiul intr-un parc auto deschis, unde masinile au fost transformate in sculpturi de catre mari artisti moderni si contemporani din intreaga lume, inclusiv Damien Hirst, Keith Haring, Cesar si Kenny Scharf, anunta24auto.ro.