Conversia datoriilor CFR Marfa in actiuni - anulata. Lipsa continuarii procesului de privatizare a companiei CFR Marfa ar reprezenta o situatie extraordinara, de urgenta, potrivit unui proiect legislativ publicat spre dezbatere de Ministerul Transporturilor. Acesta arata ca, daca societatea de stat nu va mai fi privatizata, conversia datoriilor in actiuni realizata in vederea infaptuirii procesului de vanzare a pachetului majoritar de actiuni de la CFR Marfa "este pasibil a fi anulata, cu toate efectele subsecvente". "Situatia economico-financiara a CFR Marfa s-ar deteriora ireversibil, determinand influenta negativa a rezultatului exercitiului financiar, ceea ce concura la influentarea negativa a situatiei economico-financiare a tarii, conform monitorizarii la care este supusa Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa CFR Marfa de catre Fondul Monetar International. Toate aceste elemente descrise vizeaza interesul public si constituie o situatie de urgenta si extraordinara a carei reglementare face obiectul unei ordonante de urgenta", subliniaza initiativa legislativa, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Inaugurare de autostrazi cu proteste ale soferilor. Deschiderea circulatiei pe noi tronsoane de autostrada, eveniment programat pentru joi, 19 decembrie, atunci cand se va taia panglica la inca 87 de kilometri de autostrada, ar putea incepe cu proteste ale soferilor, care sunt nemultumiti de rezultatele autoritatilor in ceea ce priveste constructia retelei de autostrazi si de decizia de a schimba traseul coridorului IV pe la Sibiu-Fagaras-Brasov, in loc de constructia cu prioritate a tronsonului Sibiu-Pitesti. In prezent, Romania are o retea de autostrazi cu o lungime de aproape 550 de kilometri, iar incepand de joi, 19 decembrie, reteaua de autostrazi va depasi 630 km. Totusi, tara noastra nu are nici in prezent, dupa 24 de ani de la caderea comunismului o autostrada care sa traverseze Romania, acest lucru fiind posibil abia la finele anului 2016-inceputul anului 2017, dupa cum declara ministrul marilor proiecte Dan Sova, anuntaCapital.ro.

Ziua Z pentru pamantul Romaniei. Parlamentul decide cum se vor vinde terenurile catre straini. Proiectul de lege privind masurile de reglementare a vanzarii-cumpararii de terenuri agricole de catre persoane fizice se discuta astazi in procedura de urgenta in Camera Deputatilor. De la 1 ianuarie 2014, cetatenii straini vor putea cumpara teren in Romania, pe persoana fizica. Astazi, pe ordinea de zi pentru sedinta Camerei Deputatilor, figureaza proiectul de lege ce reglementeaza procesul de vanzare cumparare a terenurilor agricole situate in extravilan de catre persoanele fizice, un act normativ mult asteptat de catre investitorii straini, in contextul in care de la 1 ianuarie 2014 strainii persoane fizice vor avea dreptul sa cumpere pamant in tara noastra, informeazaEconomica.net.

Guvernul incearca sa opreasca buzduganul energiei verzi, dupa ce ne-a nimerit in ceafa. Romania a folosit schema de sprijin pentru energia regenerabila pe principiul buzduganului din basme. Mai intai a aruncat in piata generozitatea totala a ajutorului de stat, pentru ca mai apoi (dupa ce s-a trezit trosnita in ceafa) sa reactioneze dur la efectele buzduganului lansat tocmai de catre ea. Hotararea de guvern privind reducerea drastica a sprijinului acordat producatorilor de energie electrica din surse regenerabile a fost publicata in Monitorul Oficial. De aici incolo, mucles ! Vrem energie ieftina si nu principii europene de reducere a emisiilor de CO2, cote de energie verde etc. La cata energie verde avem deja ne ajunge de acuma incolo pentru multa vreme , mai ales ca avem un mix energetic pe care il invidiaza toata Europa. Cel putin asa sustin autoritatile de la Bucuresti, scrieEnergy-Center.ro.

Investitiile straine si competitivitatea Romaniei. Aproape o treime din investitiile straine directe ( ISD) facute pana acum in Romania se regasesc in industria prelucratoare, potrivit unei prezentari sustinute de Constantin Chirca, director adjunct Directia statistica a BNR in cadrul seminarului EU-Cofile organizat de Alpha Bank in colaborare cu BNR si ARB referitoare la importanta si semnificatia investitiilor straine in Romania. Per total, industria concentreaza 46,5% din banii care au intrat in Romania sub forma de ISD, ceea ce contrazice imaginea publica a interesului preponderent al investitorilor din afara in finante si comert. Acestea se regasesc la mare distanta de industrie ca pondere in ISD, cu 18,5% pentru intermedieri financiare si asigurari si doar 11,4% in comert, anuntaCursdeguvernare.ro.

De ce nu simt romanii cresterea economica "record". Statistic, am avut cea mai mare crestere economica din UE, in trimestrul trei. Dar indicatorii care redau viata de zi cu zi a romanilor dau semne de ingrijorare. Somajul este aproape de nivelul maxim al ultimilor ani, consumul este anemic. De unde discrepanta dintre parcursul economiei per ansamblu si aceste evolutii? Cresterea economica a fost mai mult "accidentala", explica analistii, si este, oricum, sub nivelul de care avem nevoie. Nu mai putin de un punct din cresterea de 2,7% a economiei in primele noua luni din an a fost aportul agriculturii, care nu genereaza locuri de munca. Astfel, somajul este la unul dintre cele mai mari niveluri. "Cresterea economica din acest an a venit din agricultura, care creeaza someri. Cu cat sectorul agricol se eficientizeaza, cu atat va scadea numarul de angajati", a explicat pentruEVZMatei Paun, managing partner al casei de investitii BAC Investment.

Cum incearca Romania sa recucereasca Africa. Sub presiunea crizei economice si financiare din Uniunea Europeana, companiile romanesti isi diversifica exporturile. Una dintre destinatiile preferate de oamenii de afaceri romani este Africa. Exista mai multe explicatii pentru acest fenomen, potrivit ambsadorului Daniel Tanase, seful directiei care raspunde de Africa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. In primul rand, este vorba de faptul ca Africa dispune de resurse imense, iar pentru exploatarea lor a inceput o competitie globala, la care participa si Romania, ca tara membra a Uniunii Europene. In plus, Romania are o foarte buna reputatie in Africa, o reputatie care a fost construita in perioada comunista, scrieRomania Libera.

Estetica exclusiva: BMW Z4 in Pure Fusion Design. Proportiile de roadster clasic, tehnologia superioara de motorizate si transmisie, precum si dotarile cu echipamente inovatoare evidentiaza caracterul individual al BMW Z4. Modelul cu doua locuri dispune de hard top retractabil electric care poate fi ridicat sau coborat cand automobilul este in miscare, o particularitate care transforma condusul intr-o bucurie in orice moment al anului, indiferent de conditiile meteo. Pachetul de dotari Pure Fusion Design adauga o latura estetica exclusiva la experienta de condus a BMW Z4 si continua traditia acestor pachete de design oferite pentru acest model, anunta24auto.ro.