Hidroelectrica taie din salariile nesimtite. Compania va castiga inca 23 de milioane de euro din scaderea salariilor si a bonusurilor acordate angajatilor. Dupa ce a fost capusata ani la rand de contracte oneroase, dar si secatuita de costurile interne prea mari, Hidroelectrica a mai facut un pas pentru conservarea profitului. Compania a incheiat ieri un acord cu sindicatele pentru reducerea salariilor. De la 5.200 de lei, salariul mediu brut pe angajat, la momentul intrarii companiei in insolventa, s-a ajuns la un salariu de 4.600 de lei, incepand cu iunie 2013. Vrei sa ii surprinzi de Craciun? Trimite-le o urare personalizata! Prin noul acord, compania castiga 23 de milioane de euro, ca urmare a reducerii suplimentare a salariului mediu pe angajat si a diminuarii unor bonusuri, informeaza EVZ.

Business reportFoto: Colaj foto

Romania a trecut pragul de 600 km de autostrada. Cat de greu am ajuns aici si ce au facut altii. Dupa inaugurarea celor 60 de km de autostrada de pe tronsonul Orastie-Sibiu, Romania a depasit pragul de 600 de kilometri de autostrada. Intr-un sfert de secol, am construit aproape 500 de kilometri. Compania de Autostrazi a deschis traficului 60 de noi kilometri de autostrada in aceasta saptamana. Este vorba despre trei tronsoane de pe coridorul IV paneuropean, intre Sibiu si Orastie, ceea ce duce numarul kilometrilor de autostrada din Romania peste pragul de 600. Totusi, la aproape un sfert de secol de la caderea comunismului, Bucurestiul nu este inca legat, pe autostrada, de nici o capitala europeana. Mai mult, nici provinciile istorice ale tarii nu sunt legate intre ele de o autostrada. In 1990, Romania avea doua tronsoane de autostrada finalizate, intre Bucuresti si Pitesti si intre Fetesti si Cernavoda. Zece ani mai tarziu, Romania avea aceiasi 113 kilometri de autostrada. Peste alti 10 ani, in anul 2010, Romania avea 350 de kilometri de autostrada, potrivit celor mai noi date ale Eurostat, serviciul de statistica al Comisiei Europene. La final de 2013, Romani a ajuns la 600 de kilometri de autostrada, anunta economica.net.

Hidroelectica selecteaza intermediarul pentru vanzarea prin oferta publica a 15% din actiuni. Compania Hidroelectrica va selecta un nou intermediar pentru listarea la bursa, dupa ce Guvernul a majorat pachetul de actiuni pe care il va oferi investitorilor de la 10% la 15%, iar companiile interesate vor putea depune oferte pana in 20 ianuarie 2014, data la care vor fi deschise, arata Mediafax. Potrivit unui anunt al Hidroelectrica, pretul caietului de sarcini a fost redus de la 8.000 de euro, plus TVA, la 2.000 de euro, fara TVA. Totodata, valoarea garantiei de participare a scazut de la 25.000 de euro la 5.000 de euro. Borza: "Hidroelectrica va avea un profit de 900 milioane lei in acest an" Hidroelectrica va inregistra, in acest an, un profit de peste 900 milioane lei, echivalentul intregului castig realizat in ultimii 11 ani, a declarat Remus Borza, fost presedinte al Consiliului de Supraveghere al companiei de stat, scrie Bursa.ro.

Investitiile in metalele pretioase, cele mai sigure. Pretul metalelor rare va inregistra o usoara crestere in 2014, iar economistii spun ca investitiile in aur raman profitabile pe termen lung Desi pretul unciei a scazut in ultimii ani, economistii recomanda ca atat marii investitori, statele, cat si persoanele fizice sa investeasca in aur sau in alte metale rare. Motivul: in cazul acestor investitii, fluctuatiile pe termen scurt nu trebuie luate in considerare, intrucat pe termen lung castigul este garantat. "Investitia in metalele pretioase este pe termen lung, zece ani. De unde vine aceasta predictie optimista? Pentu ca, politica monetara dusa de principalele tari ale lumii este una expansionista, ceea ce face ca monedei sa ii scada valoarea, iar metalele pretioase sa isi creasca valoarea", a explicat Bogdan Glavan, profesor, doctor in economie, informeaza Capital.

Ghidul impozitelor pentru 2014. Cum platesti mai putin cu 30%. Cine achita taxele pentru casa si masina pana in aprilie 2014 va plati impozite mai mici cu o treime decat cei care vor fi in intarziere. Pana pe data de 31 martie a fiecarui an, fiscul ofera o reducere de 10% romanilor la plata taxelor locale, in categoria carora intra in special taxa pe casa si masina. Evz a facut un calcul pentru a vedea cu cat iese mai ieftin un roman care profita de aceasta oferta, decat unul care plateste taxele dupa finalul de an. Am luat in calcul un apartament de trei camere, situat intr-o zona semicentrala a Capitalei, pentru care se plateste un impozit de 150 de lei pe an. Daca familia are si o masina, cu o capacitate cilindrica redusa, atunci plateste si un impozit auto modic, de circa 70 de lei. Per total, 220 de lei.

Frauda din sanatate este in floare, in ciuda milioanelor de euro cheltuiti pe solutii informatice antifrauda. Retete false, consultatii raportate dar neexecutate, pacienti furati de la medicii de familie, investigatii de laborator si imagistica inchipuite: doar cateva dintre neregulile din sanatate descoperite an de an la controale, care saracesc si mai tare bugetul sanatatii. S-a crezut ca odata cu impelementarea Sistemului Informatic Unic Integrat, problemele acestea vor fi de domeniul trecutului, insa in ciuda milioanelor de euro cheltuite, frauda este in floare. Cea mai recenta actiune de control derulata de CNAS in mai multe spitale din tara arata, potrivit lui Cristian Busoi, presedintele CNAS, ca pana in acest moment nu s-au respectat criteriile de internare raportate in SIUI, ca s-au descoperit situatii in care cazurile de spitalizare de o zi au fost regasite in spitalizarea continua, foi de observatie necompletate, internari fara dovada de asigurat, cazuri sporadice de pacienti internati de trei-patru luni, scrie Capital.

Anul 2013 in 45 titluri cursdeguvernare.ro. Anul in care caracterul reactiv al politicilor guvernamentale a fost facturat la timp si executat asemeni portarelului de la ANAF chiar de catre ministerul care detine ANAF. Si in care restul de "bine" din cifre si statistici a fost smuls din acest mediu ostil de catre entitatea careia, vorba unui prieten, ar trebui sa i se inaugureze o statuie chiar in fata guvernului, in noaptea dintre 31 si intai : umbra anonima dar insistenta a antreprenorului roman. Factura : fiscalitatea venita in T4 pentru a compensa lipsa de eficienta (si, in primul rand, de intelegere si de viziune) a decidentului care trage aer in piept pentr a-si mai urmari o data interesul partizan.