Un nou start ratat la autostrazi pe bani europeni: Cinci piedici majore. Dupa esecul rasunator al ultimilor sapte ani in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene destinate Programului Operational Sectorial Transporturi (POS-T), se pare ca autoritatile romane nu au tras mari invataminte. Am intrat in noul calendar financiar iar provocarile sunt si mai mari Pentru dezvoltarea sectorului transport din Romania, s-a alocat pentru perioada 2007-2013 o suma de 5,7 miliarde de euro. Din aceasta suma, 4,57 miliarde de euro a reprezentat initial sprijin financiar din partea UE; ulterior, alocarile au fost reduse la 4,43 mld. euro, restul insemnand partea de cofinantare, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Francul - la cel mai redus curs din ultimele doua luni, in raport cu euro. Moneda Elvetiei (francul) s-a depreciat ieri, pe pietele externe, ajungand la cel mai redus curs al ultimelor doua luni fata de euro, pe fondul unei cereri reduse de active "refugiu". Francul a scazut cu 0,4% la ora 10.30, la New York, la 1,2371 unitati/euro, declinul fiind cel mai important din 18 decembrie. Anterior, cursul monedei elvetiene scazuse la 1,2373 unitati/ euro, cel mai slab din 15 octombrie. Ieri, francul s-a inscris pe curs descendent fata de majoritatea valutelor majore, in conditiile in care obligatiunile guvernamentale spaniole si italiene au crescut in baza semnelor de redresare a economiei zonei euro, care a alimentat plasamentele in astfel de titluri. Neil Jones, sef de divizie in cadrul "Mizuho Bank" Ltd., a declarat citat de Bloomberg: "Slabirea francului arata ca investitorii cumpara active mai riscante. Exista o incredere mai mare in economia mondiala", anuntaBursa.ro.

Succes pentru Dacia in tara patronului: Sandero, a cincea masina din Franta, peste Renault Megane sau Twingo. Dacia Sandero este a cincea cea mai bine vanduta masina din Franta, cu cifre de vanzari care au plasat masina romaneasca inaintea unor modele consacrate pe piata franceza, ca Renault Megane, Peugeot 308, Cittroen C4 sau Renault Twingo. In Franta s-au vandut circa 42.800 de autoturisme Dacia Sandero in 2013, potrivit datelor finale cu vanzarile din Franta de-a lungul anului trecut, publicate de L'Argus. Micutul hatchbak fabricat in principal in uzina din Romania a ajuns la o cota de 2,39% din toata piata de circa 1,8 milioane de unitati vandute anul trecut, informeaza Economica.net.

Ce taxe pot inlocui acciza la benzina. Ordonanta privind amanarea introducerii taxei de 7 eurocenti, pana la 1 aprilie, va intra in discutiile comisiilor parlamentare, a declarat pentru EVZ Viorel Stefan, membru al Comisiei Buget- Finante din Camera Deputatilor. Acesta a mentionat ca incasarile suplimentare la buget sunt principala sursa care poate inlocui golul lasat in buget de amanarea introducerii taxei, respectiv 600 de milioane de lei: "Incasarile au crescut in ultimul trimestru din 2013, si ne asteptam ca trendul sa continue in 2014". Presedintele Traian Basescu a lansat recent ideea ca s-ar putea ca taxa sa nu mai fie introdusa in 2014, in conditiile in care este an electoral, scrieEVZ.

Cat au romanii in conturile de pensii private. Anul 2013 a fost unul foarte bun pentru administratorii de fonduri de pensii private, care au reusit sa depaseasca pragul de 3 miliarde euro active. Peste 3,1 miliarde euro in conturile a 6 milioane de oameni. Asa arata la finele lui 2013 situatia celor 8 fonduri de pensii private obligatorii (Pilon II) dupa un an in care administratorii au reusit sa obtina un randament mediu peste asteptarile initiale: 11,75%. Administratorii celor opt fonduri de pensii private obligatorii din Romania au obtinut de la lansare, in luna mai 2008, pana la finele anului trecut un randament mediu de 11,5%. Anul 2013 a fost unul cu rezultate peste medie, randamentul plasamentelor fiind de 11,75%, dupa cum informeaza Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, anuntaRomania Libera.

Cum poti evita cateva comisioane bancare daca ai firma. Bancile cresc comisioanele pentru persoanele juridice fara nici o jena, astfel ca orice tranzactie bancara este din ce in ce mai scumpa. Intr-o singura situatie pot fi evitate comisioanele bancare, dar numai pentru firmele care lucreaza cu statul, scrie Gazeta de Sud Intr-o perioada in care creditarea este in regres, singura modalitate prin care bancile isi mentin la cote ridicate profitabilitatea este majorarea comisioanelor, in special a celor percepute firmelor pentru diverse operatiuni, cum ar fi platile prin virament. Comisioanele percepute de banci pentru viramente intre firme au crescut spectaculos in ultima perioada, iar institutiile de credit continua sa sporeasca aceste comisioane chiar si de la un trimestru la altul, informeazaCapital.ro.

Un model sub 5.000 de euro, la Renault. Dupa ce a lansat, in 2004, modelul low cost Dacia Logan, Renault continua pe acest drum, pregatind acum un model ultra low cost, sub propria marca. Acesta ar trebui sa duca mai departe povestea de succes inregistrata de Logan, care s-a vandut deja in peste 2 milioane de exemplare, peste tot in lume. Noul model ar urma sa fie lansat in India, dupa care isi va face intrarea pe toate pietele emergente. Principalul sau atu va fi pretul de plecare, care se va situa sub 5.000 de euro. Prima iesire in public s-ar putea consuma la inceputul lunii viitoare, in cadrul Salonului Auto de la New Delhi. Masina va avea un aspect apropiat de supermini-ul Renault Twingo, va avea 5 usi si va putea imbarca pana la 5 persoane. Cel mai probabil, va fi o versiune pentru Renault a modelului low cost Datsun Go, derivat din Nissan Micra, scrie24auto.ro.