Ambasadorul Belgiei: "Investitorii straini au o incredere limitata in piata de capital din Romania". Problemele pietei de capital din tara noastra scad apetitul investitorilor straini in general si al celor belgieni in particular fata de o expunere pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ne-a declarat Excelenta Sa, Ambasadorul Regatului Belgiei in Romania, domnul Philippe Beke. Potrivit domniei sale, aceasta situatie ar putea fi imbunatatita printr-o mai buna promovare a institutiei, dar si prin politicile Bancii Nationale a Romaniei. "BNR este unul dintre stalpii societatii romanesti", ne-a spus domnia sa intr-un interviu acordat in exclusivitate. Volumul schimburilor comerciale romano-belgiene in 2013 a crescut cu 13% fata de anul anterior, valoarea acestora fiind de peste 2 miliarde de euro. Cifra este comparabila cu rezultatele din 2011, cand schimburile comerciale intre cele doua state au totalizat 2,029 de miliarde de euro, iar soldul balantei a fost de -241 milioane de euro, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cea mai mare banca din Germania, printre finantatorii autostrazii Comarnic-Brasov. Reprezentantii consortiului VISTRADA Nord, compus din companiile Vinci (Franta), Strabag (Austria) si Aktor (Grecia), vor fi prezenti astazi la Palatul Victoria, unde se vor intalni cu premierul Victor Ponta, ministrul delegat pentru marile proiecte, Dan Sova, si directorul general al CNADNR, Narcis Neaga. In cadrul intalnirii, reprezentantii celor doua parti, vor discuta despre finalizarea calendarului si a restului masurilor in ceea ce priveste atribuirea contractului de concesiune de lucrari publice referitor la proiectarea, construirea, finantarea, operarea si intretinerea Autostrazii Bucuresti - Brasov, tronsonul Comarnic - Brasov, anuntaCapital.ro.

"Succesul" Finantelor pe pietele internationale: Statul s-a imprumutat mai scump decat un american de rand. Ministerul de finante a facut o emisiune de obligatiuni pe pietele externe de de doua miliarde de dolari. Un miliard in titluri pe 10 ani, la un randament de 5,021%, si un miliard imprumutati pe 30 de ani, la un randament de 6,258%. Finantele ne anunta ca am trecut, astfel, in categoria tarilor mature, prin faptul ca ne-am imprumutat pe 30 de ani - varsta pe care o vor avea copiii nascuti in 2014 la momentul la care aceste obligatiuni vor ajunge la scadenta, informeazaEconomica.net.

Cum se poate cumpara pamant in UE. In prezent orice cetatean al Uniunii Europene poate cumpara terenuri agricole in Romania fara restrictii. Situatia se schimba insa daca un roman vrea sa devina proprietar intr-o tara europeana. Teoretic, piata funciara europeana este libera. Adica cetatenii pot cumpara terenuri in orice state membre, altele decat cele de origine. Practic, fiecare stat a adoptat prevederi care limiteaza accesul strainilor persoane fizice la terenurile agricole. In Romania, aceste terenuri au putut fi cumparate prin firme de straini si inainte de 1 ianuarie 2014, termen de la care nu se mai aplica nicio restrictie nici pentru persoanele fizice cetateni ai Uniunii Europene. Guvernul pregateste o noua lege, care sa instituie dreptul de preemptiune pentru coproprietari, vecini sau arendasi, scrieEVZ.

Efectele incalzirii globale in Romania: iarna prea calda ne topeste economia. Mii de hectare de culturi agricole compromise, pasari calatoare care nu vor sa mai plece in tarile calde, turism prabusit in zonele montane si soiuri de "legume all seasons". Asa arata Romania in plina iarna calduroasa In judetul Botosani, cea mai compromisa cultura este cea de rapita, intinsa pe 6.000 de hectare, riscuri fiind, insa, si in privinta celei de cereale, pe 20.000 de hectare. "Pentru ca o cultura sa reziste in fata frigului si mai ales sa se conserve pentru perioada de inmugurire, trebuie sa fie acoperita de zapada. Rapita e cea mai vulnerabila si daca de acum vom avea temperaturi de -10 sau -15 grade Celsius, nu se mai prinde niciun fir", a declarat Cristian Delibas, seful Directiei Agricole Botosani, anuntaAdevarul.

Ungurii de la MOL, pe lista investitorilor interesati de Oltchim. Cinci investitori si-au declarat interesul pana in prezent pentru preluarea combinatului petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea, lista acestora fiind completata de catre ungurii de la "Petchem", divizia petrochimica a MOL, ne-a declarat, ieri, administratorul judiciar al societatii, Gheorghe Piperea. Cei interesati sunt omul de afaceri Stefan Vuza, prin intermediul companiei "Chimcomplex" Borzesti, consortiul format din nemtii de la PCC si fondul de investitii israelian Fortissimo, rusii de la "Oil and Gas Trade", consortiul format din "Baota Petrochemical Group" si "Junlun Petroleum Co." din China, precum si ungurii de la "Petchem", divizia petrochimica a MOL. "Petchem" se afla printre primele zece companii europene din petrochimie si este unul dintre liderii europeni in productia de polietilena si polipropilena, informeazaBursa.ro.

Fondatorul unei mari banci din Romania a luat o teapa imobiliara. Iosif Pop, fondatorul si creierul Bancii Transilvania, a fost pagubit de o familie de clujeni intr-o schema imobiliara clasica. Pop le-a imprumutat bani pentru un proiect imobiliar prin intermediul Imocredit, una din societatile din grupul sau Imofinance, iar investitorii au intrat in faliment la finalul anului trecut. Asemenea multor romani cuprinsi de febra imobiliara din 2007, sotii Marcel si Rodica Marina din Cluj-Napoca au pus bazele unui ansamblu rezidential in comuna clujeana Floresti. Planul era sa construiasca sase blocuri, cu cate trei etaje si mansarda, cu circa 30-40 de apartamente fiecare. Pentru a demara afacerea, cei doi investitori s-au imprumutat de la Imocredit, un IFN ce face parte din grupul financiar infiintat de Iosif Pop in 2003, dupa ce a parasit conducerea Bancii Transilvania. Cu banii de la banca si de la cumparatori, sotii Marina au reusit sa dezvolte primele patru blocuri si sa construiasca "la rosu"ultimele doua, insa criza le-a dat afacerile peste cap, scrieCapital.ro.

Toyota FT-1 Concept - viitoarea Supra? Cei mai entuziasti fani Toyota nu ezita sa o denumeasca Supra, insa deocamdata aceasta spectaculoasa creatie nu este decat un concept. Numele oficial este FT-1, prezentarea publica fiind programata in aceasta perioada, in cadrul Saloului de la Detroit. Toyota da astfel un semnal puternic vizavi de intentia de a reveni in forta pe segmentul supersportivelor. Prototipul este opera celor de la Calty Design, biroul de design pe care gigantul japonez il detine in California. Iar FT-1 este rezultatul a doi ani de munca, timp in care designerii au avut misiunea sa-si imagineze un model sport demn de celebrarea a 40 de ani de existenta Calty Design, anunta24auto.ro.