Acciza la carburanti, cartoful fierbinte din negocierile cu FMI. Delegatia FMI a venit pentru discutii legate de acordul stand-by, punctul cel mai dificil fiind masurile pentru acoperirea pierderilor cauzate de amanarea introducerii supra-accizei la carburanti. Fondul Monetar International (FMI) s-a intors la Bucuresti pentru a discuta din nou cu guvernul pe marginea bugetului aprobat pentru acest an. Delegatia condusa de Andrea Schaechter este, oficial, aici pentru a discuta despre prima si a doua evaluare a acordului stand-by, dar partea cea mai importanta a discutiilor are ca obiect gasirea de solutii pentru ca bugetul stabilit pentru acest an sa nu fie distorsionat de amanarea introducerii accizei suplimentare pe carburanti, de 7 eurocenti pe litru, scrie Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Colosii energetici se plang ca preturile fixate de stat sunt prea mici. Hidroelectrica si Nuclearelectrica isi cauta dreptatea in instanta deoarece tarifele fixatede ANRE pentru vanzarea energiei le-ar provoca pierderi mari, de cateva zeci de milioane de euro. Dupa ce a fost capusata ani la randul de clientela politica, Hidroelectrica se afla in fata unei noi "provocari". Aceea de a vinde energie la pret redus, catre populatie, asa incat utilizatorii persoane fizice sa poata beneficia de un tarif subventionat. Alaturi de Nucleareletrica, Hidro este in 2014 singurul furnizor de energie electrica pentru persoanele fizice. Numai ca tariful redus la care trebuie sa alimenteze populatia cu energie provoaca pierderi celor doua companii, sustin reprezentantii acestora. Continuarea in EVZ.

Finantele schimba modificarea: Cum vor fi obligate firmele sa certifice declaratiile fiscale. Dupa suspansul de la inceputul anului, Finantele vin cu lamuriri in cazul certificarii declaratiilor de catre consultantii fiscali. Spre surprinderea firmelor, avizul devine obligatoriu pentru alte documente decat se asteptau. In ultimele zile, Ministerul Finantelor a propus noi modificari ale Codului Fiscal, in maniera netransparenta deja cunoscuta si criticata mereu, fara rezultat, de mediul de afaceri, potrivit Capital.

Ce averi au cei mai bogati oameni de afaceri romani la Bursa din Bucuresti. Averea la Bursa a celor mai bogati romani a crescut cu doar 194 de milioane de lei, anul trecut, pana la aproape 1,75 de miliarde de lei. Cel mai mult s-au apreciat actiunile controlate de industriasul Stefan Vuza si de bancherii Horia Ciorcila si Ilie Carabulea, potrivit calculelelor Economica.net. Bursa arata insa doar o parte din bogatia celor mai bogati romani.

Die Welt: Viitorul automobilelor germane se afla in Romania. In Evul Mediu, colonistii germani "trageau" catre Sibiu, iar astazi orasul a ajuns un centru important pentru furnizorii nemti de automobile, noteaza publicatia Die Welt intr-un amplu material citat de Adevarul. Chiar si asa, companii precum Bosch sau Daimler mai au de rezolvat unele probleme.

Subiect de reflectie: Cu doar 40% din cifra de afaceri totala, capitalul autohton da 60% din valoarea adaugata. Intr-o analiza anterioara asupra aportului investitiilor straine la economie, conchideam ca, la 60% din cifra de afaceri totala, Investitiile Straine Directe (ISD) genereaza circa 25% din locurile de munca, cu concluzia ca miza, intr-un atare criteriu, sta in productivitatea muncii. Sa vedem, insa, cum stau lucrurile cu valoarea adaugata bruta (VAB): Investitiile straine directe (ISD)au generat 60% din cifra de afaceri a firmelor romanesti si aproape 40% din valoarea adaugata bruta, potrivit datelor prelucrate de BNR in baza informatiilor publice ale INS. O analiza Curs de guvernare.

Au inceput recrutarile pentru joburi in UE! O serie de agentii europene au deschis sesiuni de aplicatii pentru ocuparea prin concurs a posturilor vacante: de la secretari, pana la experti bancari si manageri de proiect. Romanii care-si doresc un job de vis la institutiile europene pe salarii care depasesc de cele mai multe ori 4.000 de euro pe luna trebuie sa stea in aceasta perioada cu ochii pe site-ul de recrutare al Oficiului European pentru Selectia Personalului (EPSO), anunta EVZ.

Calendarul liberalizarii pietei gazelor, accelerat. Liberalizarea pietei gazelor pentru agentii economici s-ar putea accelera in loc sa suporte o amanare cu un an, asa cum se preconiza la finele anului trecut, ne-au spus surse apropiate situatiei. De mai bine de un an, marii consumatori cer autoritatilor sa infraneze ritmul de aliniere a pretului gazelor interne cu media cotatiilor internationale, pe fondul efectelor crizei economice, noteaza Bursa.

Robotii care "fura" locurile de munca. Ce joburi vor disparea in curand. Aproape jumatate dintre locurile de munca din Statele Unite ar putea fi automatizate "intr-un deceniu sau doua", potrivit unei lucrari semnate de Carl Benedikt Frey si Michael Osborne, ale carei concluzii au fost expuse recent in The Economist, scrie Business Insider, citat de Gandul.