Consumul national de gaze a atins vineri cel mai mare nivel din ultimii doi ani. Consumul de gaze la nivel national a atins vineri, 31 ianuarie, cel mai mare nivel din ultimii doi ani, respectiv 67 de milioane de metru cubi, cu 35% mai mult decat intr-o zi normala de iarna, din cauza temperaturilor scazute, au declarat vineri, surse din cadrul Transgaz. In mod normal, la nivel national se consuma circa 50 de milioane de metri cubi intr-o zi de iarna. Recordul absolut al consumului de gaze s-a inregistrat la inceputul lunii februarie 2012, cand la nivel national s-au utilizat 72 de milioane de metri cubi pe zi. Potrivit acestora, importurile de gaze au crescut semnificativ, respectiv cu peste 50% fata de acum doua saptamani, noteaza Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Premiera in Europa: Orange elimina tarifele de roaming din acest an. Orange este primul operator care a anuntat ca intentioneaza sa elimine inca din acest an tarifele de roaming pe teritoriul Europei. Acest plan va fi aplicat, pentru inceput, in tarile-cheie, si anume - Franta, Spania, Polonia, Belgia, Romania, Slovacia si Luxemburg. Aceasta decizie a Orange presupune eliminarea completa a tarifelor de roaming pentru clientii cu abonamente mai mari de 30 de euro/luna. Pentru restul clientilor cu abonament, compania va reduce tarifele optiunii Go Europe incepand cu luna februarie, informeaza economica.net.

"Peste 130.000 de salariati din metalurgie si petrochimie ar putea ramane fara serviciu". Peste 130.000 de salariati din metalurgie, chimie si petrochimie ar putea ramane fara serviciu in perioada urmatoare, din cauza politicii incoerente dusa de actuala guvernare in domeniul energiei verzi, a declarat vineri presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, la un post de televiziune, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, in Romania exista aproximativ doua milioane de salariati sub pragul de saracie, masura cresterii salariului minim cu doar 50 de lei nefiind suficienta, scrie Bursa.ro.

Deruta in sistemul fiscal: cursul valutar pentru accize difera de la o institutie la alta: 4,4485 lei/euro la ANAF, 4,52 lei/euro la Vama. Niciunde nu e corect. Daca te uiti pe site-ul ANAF, gasesti un curs de 4,4485 lei/euro pentru accize in 2014, care nu este cel corect, iar daca te uiti pe site-ul Vamii gasesti un curs de 4,52 lei, fara ultimele doua zecimale, si aceste lucruri creeaza confuzie", au aratat consultantii fiscali, intr-o conferinta pe tema taxelor si impozitelor organizata de PricewaterhouseCoopers. Reamintim ca, in 2014, cursul de schimb valutar utilizat pentru calculul valorii in lei a accizelor este 4,7380 lei/euro, semnificativ mai mare decat cel pentru 2013. Raspunsul ministerului Finantelor a fost ca "afisarea unui curs pe un site nu inseamna si explicarea consecintelor acelui curs", conform Adevarul.

Coreenii, interesati de proiectele de infrastructura din Romania. Companiile coreene sunt interesate de accesul pe pietele din Sud-Estul Europei si din Balcani, care au un mare potential de crestere, Romania fiind "un partener important prin pozitia sa geostrategica si apartenenta la Uniunea Europeana", reiese in urma dicutiilor dintre oficialii romani si cei coreeni in cadrul Forumului de Afaceri Romania - Coreea, incheiat recent. In acest sens, vice-ministrul pentru Industrie si Tehnologie, Kim Jae-hong a recomandat oficialilor romani sa se axeze pe atragerea companiilor coreene in proiecte de infrastructura, de dezvoltare a unor produse inovative, bazate pe cercetare, tehnologia informatiilor si comunicatii si pe energii regenerabile, anunta Capital.

Romanii, prinsi in capcana creditelor in lei. Cei care au luat in ultimul timp imprumuturi in moneda nationala s-ar putea trezi ca rata a crescut simtitor, chiar si cu peste 10%, intr-o luna. In ultimii ani, romanii care au luat credite in euro sau franci elvetieni, si care au castiguri in lei, au platit tot mai greu ratele, deoarece cursul valutar a crescut. Acelasi lucru li se intampla zilele acestea celor care au luat recent credite in lei. De data aceasta, de vina nu mai este cursul valutar, ci dobanzile. Astfel, indicele Robor, care intra in calculul dobanzilor la creditele in lei (formata din acest indice plus o marja), a crescut, potrivit statisticilor Bancii Nationale, de la 1,94%, miercuri, la circa 3,52%, ieri (Robor 3 la luni), asadar aproape s-a dublat. Daca un debitor a luat la mijlocul lunii un credit cu dobanda de 6%, in doar cateva zile dobanda a ajuns la 7,5% si "ar putea creste in continuare", a declarat pentru EVZ un dealer din piata.

Credite de milioane de euro pe ochi frumosi. In Grecia, un nou scandal de coruptie readuce in discutie complicitatile dintre mediul economic si politic. O banca a acordat credite la mica intelegere, dupa care a falimentat. A fost salvata cu 5 miliarde de euro. Amploarea scandalului este greu de analizat. Certe sunt doar concluziile Procuraturii din Atena, conform careia, pana in 2010, fostul director al institutiei de creditare Hellenic Postbank, Angelos Filippidis, ar fi aprobat acordarea de credite mai multor companii cu bonitate indoielnica, noteaza economica.net.

Eficienta energetica a Romaniei - o comparatie. Consumul si taxarea. Romania consuma de 2,7 ori mai multa energie pentru a obtine Produs Intern Brut in raport cu media UE 27, potrivit datelor Eurostat. Asta desi a reusit sa isi diminueze cu o treime consumul specific de energie pe parcursul ultimilor zece ani analizati. Sectorul energetic are in prezent circa 30 de mii de angajati si reprezinta aproximativ 6% din PIB. Consumurile specifice relativ mari pentru derularea proceselor tehnologice si la nivelul gopodariilor populatiei sunt dublate de pierderi considerabile, ceea ce diminueaza puternic eficienta cu care este utilizata energia sub diverse forme (carbune, electricitate, petrol, gaze naturale si energii regenerabile, aduse la acelasi numitor sub forma tone echivalent petrol - tep), scrie cursdeguvernare.ro.