Cand statul "iese din criza" inaintea economiei: Bugetul de stat si punctul sau nevralgic. Lectiile anului 2013. Romania a incheiat anul 2013 cu un deficit al bugetului general consolidat de 2,5% din Produsul Intern Brut. Executivul a reusit astfel sa se incadreze la limita in obiectivul renegociat cu FMI, dupa ce a consemnat un minus determinat provizoriu la 15,77 miliarde lei fata de nivelul maxim convenit la 15,90 miliarde lei. O analiza Curs de guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Lista neagra a celor mai bogati romani care au probleme cu justitia. Cinci din primii zece cei mai bogati romani in 2013, conform clasamentului realizat de publicatia Capital, au unul sau mai multe dosare penale: Ioan Niculae, Ovidiu Tender, Gabriel Comanescu, Gruia Stoica si Dorin Umbrarescu, aminteste Economica.net.

Acciza de 7 eurocenti ar putea sa dispara din Memorandumul cu FMI. Presedintele Traian Basescu a primit duminica, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, CE si Banca Mondiala, seful statului transmitand din nou ca nu sustine introducerea unei accize suplimentare pentru benzina si motorina, deoarece nu o considera necesara, scrie Curs de guvernare.

Asiguratorii acuza avocatii ca se imbogatesc din daunele pe RCA. Dupa primele noua luni din 2013, societatile de asigurari din Romania platisera despagubiri de peste 251 de milioane de lei pentru daune morale ori vatamari corporale in accidente rutiere. Anul 2013 va aduce un nou record in ceea ce priveste valoarea despagubirilor platite de companiile de asigurare sub forma de daune morale, potrivit Capital.

Cat pierde economia Romaniei din cauza lipsei autostrazilor. Guvernul a estimat ca anul acesta produsul intern brut va urca la peste 149 de miliarde de euro. In prezent, transporturile reprezinta circa 5% din PIB.Daca autovehiculele operatorilor de profil nu si-ar mai distruge amortizoarele pe drumurile publice si ar putea traversa Romania de la Vest la Est circuland pe o autostrada functionala, atunci ponderea acestui sector in economie ar putea urca, scrie Evenimentul zilei.

Cum devin antreprenori medicii care pleaca din tara. Daca incetam putin sa privim plecarea medicilor romani din tara ca pe un flagel, avem ocazia sa cunoastem povestile de succes ale unor profesionisti care au castigat renume si au cladit afaceri de succes pe unde au plecat. Multi pleaca, putini reusesc. Ultima numaratoare indica peste 20.000 de medici romani plecati in strainatate in ultimi sase ani, mai ales in Marea Britanie, Germania, Franta si Belgia. Integral in Capital.

Cat pierd bugetul si piata de energie din exceptarea firmelor straine de la plata TVA in Romania? Incepand cu acest an, firmele straine prezente pe piata de energie din Romania, dar cu sediul in tara lor de origine, nu vor mai plati TVA aici, ci in tara in care isi au sediul social. Mai precis, bugetul statului pierde o importanta suma de bani, caci in aceasta situatie intra si firmele ce activeaza in domeniul distributiei de produse petroliere sau gaze naturale, scrie EnergyCenter.

Cum subventioneaza fiecare roman din buzunarul propriu economiile Bulgariei, Ungariei si Serbiei. Efect pervers al certificatelor verzi: pretul energiei a scazut datorita stimulentelor pentru energie regenerabila, ceea ce impulsioneaza exportul de electricitate mai ieftina in Ungaria, Bulgaria si Serbia. Insa facturile raman la fel de mari pentru populatie si industrie. Fiecare roman a ajuns sa subventioneze indirect, din buzunarul propriu, economiile Bulgariei, Ungariei si Serbiei, din cauza schemei de 10 miliarde de euro prin care se stimuleaza energia verde in dauna celei produse prin modalitati clasice, noteaza Adevarul.

Metrorex cere in CA rezilierea contractului cu firma ce exploateaza spatiile comerciale din statii. Pentru exploatarea spatiilor comerciale din statii, conducerea Metrorex vrea sa se asocieze ulterior cu o firma, sau grup de firme, in care sa detina majoritatea actiunilor. De asemenea, Metrorex vrea sa scoata din statii magazinele de textile, patiseriile si covrigariile, anunta Economica.net.