Ce mutari pregateste cel mai discret investitor imobiliar din Romania. Globalworth Real Estate, companie fondata de omul de afaceri Ioannis Papalekas cu scopul de a aduna sub aceeasi umbrela principalele proprietatile cumparate de el sau partenerii sai in Romania, este in proces de obtinere a unei noi linii de finantare pentru achizitia turnului de birouri Tower Center International din Piata Victoriei. Cladirea de birouri, evaluata la 70,3 mil. euro, a fost cumparata in vara anului 2012 de Ioannis Papalekas si partenerul sau Dragos Bilteanu pentru circa 50 mil. euro. Acum, Papalekas vrea sa o treaca in portofoliul Globalworth contra sumei de 58 mil. euro, din care circa 25 mil. euro reprezinta credite bancare si 33 mil. euro partea de equity (capital propriu). Pana acum, a fost achitat un avans in valoare de 6 mil. euro in vederea achizitiei proprietatii mentionate, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Ursache: "ASF pregateste reduceri de taxe". Taxele practicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) pentru piata de capital ar putea fi reduse, in perioada urmatoare, potrivit lui Mircea Ursache, vicepresedinte al ASF. Domnia sa a spus, ieri, ca a facut o analiza comparativa a comisioanelor practicate de autoritatile de supraveghere si ca are niste propuneri, care se refera la reduceri de taxe. "Nu toate sunt spectaculoase", a precizat domnia sa. Mircea Ursache ne-a spus ca piata nu ar trebui sa se astepte la comisioane zero, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a practicat in trecut astfel de perioade promotionale pentru anumite segmente. "In scurt timp, voi prezenta propunerea mea boardului si o voi face publica", a spus Mircea Ursache. Brokerii s-au trezit, in 2014, ca au de scos din buzunare mai multi bani, pentru anumite activitati, dupa ce promotiile practicate in 2013 de CNVM si ASF au luat sfarsit, anuntaBursa.ro.

Apare primul operator mobil virtual. Cum se va schimba piata telecom. Prima companie care ar putea oferi servicii de comunicatii mobile in sistem MVNO ar putea fi cei de la daPhone, firma specializata in apeluri internationale la pret redus.. MVNO ester un operator care furnizeaza servicii de comunicatii mobile prin intermediul retelei fizice a altui operator mobil. Operatorul virtual poate aduce costuri mai mici sau servicii care ne-ar putea scapa de contractele de 24 de luni ale operatorilor. Sa vedem ce ne vor aduce serviciile de comunicatii in sistem MVNO, informeazaEconomica.net.

Piata birourilor din Bucuresti isi schimba favoritii. Floreasca pierde teren, zona de centru-vest castiga. Bucurestiul a ajuns la aproape 2,1 milioane mp de spatii de birouri si, aparent, dupa ce si-au tras sufletul si si-au numarat datoriile, dezvoltatorii au reinceput sa ridice cladiri noi in asteptarea companiilor straine care vin sa caute piata ieftina din Romania. Evident, majoritatea asteapta companii de IT si call centere pana la vremurile mai bune cand pe la noi se vor muta si niscai sedii centrale de firme din paradisuri fiscale mai mult sau mai putin mascate precum Irlanda sau Olanda. Daca ar fi sa ne uitam pe zone la Bucuresti, asa cum au facut cei de la Jones Lang LaSalle, e lesne de observat faptul ca zona de centru vest - unde performeaza acum AFI Park - va deveni un centru de dezvoltare puternic. Cu un grad de neocupare de doar 5,6% si cu numai 70.000 mp de birouri construiti, zona care beneficiaza de acces catre autostrada A1, are metrou, dar e si aproape de Politehnica si cartiere foarte populate precum Militari, Drumul Taberei sau Crangasi, are cel mai mare potential de crestere, scrieBusinessCover.ro.

Pleaca Dacia, dupa 50 de ani, din Romania? Dacia - Renault a dat, in ultimele zile, noi semnale privind problemele pe care le intampina in Romania. Carlos Ghosn, seful Renault, a spus recent ca uzina din Maroc a Dacia va fi mai competitiva decat cea locala. "Pe clientul final nu-l intereseaza unde este produsa masina", a mai precizat Ghosn. Problema pe care o ridica francezii legat de Romania este in special lipsa infrastructurii, mai precis a accesului la coridorul IV, care le-ar usura calea exporturilor in Europa de Vest. Oficialii companiei au informat ca Dacia nu paraseste Romania, dar ca de starea infrastructurii depind viitoarele investitii, anuntaEVZ.

Cine o duce bine pe piata de capital? Dezvoltarea pietei de capital din Romania - una dintre cele mai subdezvoltate piete din Europa - este ingreunata de opt obstacole majore. Daca bancile nu dau dovada de o dorinta prea mare de a finanta economia, solutia alternativa - atragerea finantarilor pe piata de capital - nu functioneaza. Exista opt factori ce explica situatia, potrivit studiului "Crearea unei piete de capital internationale in Romania", prezentat ieri la Banca Nationala a Romaniei. Una dintre primele piedici de care se loveste o firma ce doreste listarea sa este deschiderea unui cont de valori mobiliare. Daca in pietele dezvoltate din regiune procedura dureaza cateva ore, in Romania este nevoie de 6 luni, informeazaRomania Libera.

Prigoana Fiscului impotriva firmelor: orice greseala trebuie penalizata. O simpla greseala in declaratia de impozite va impovara firmele cu penalitati suplimentare de pana la 25% din suma calculata eronat. Masura este un abuz din partea Fiscului, care poate majora debitele printr-o simpla decizie de impunere, fara a face macar o inspectie fiscala. Intr-un proiect de modificare a Codului de procedura fiscala apare o noua pedeapsa pentru contribuabili: o penalitate de nedeclarare sau declarare eronata a taxelor si impozitelor. Desi precizeaza ca nu vor fi amendati contribuabilii care au gresit fara rea-vointa, criteriile dupa care va fi stabilita vinovatia sunt neclare. Cele cateva exemple enumerate in proiect nu reusesc sa faca o demarcatie intre nedeclararea cu rea-credinta si cea cauzata de omisiuni, scrieCapital.ro.

Noul Mercedes Clasa S-Coupe. Cu un aspect foarte apropiat de cel al conceptului prezentat anul trecut, noul S-Coupe este, fara indoiala, unul dintre cele mai seducatoare automobile ale momentului! Mai scurta si mai joasa cu 10 cm decat noua Clasa S, versiunea coupe pastreaza dimensiuni impunatoare - 5,03 m x 1,90 m x 1,41 m. Reamintim, este vorba despre un descendent al lui CL, prezentat pentru prima oara sub forma unui concept la IAA Frankfurt 2013. Una dintre marile noutati ale acestui model este dotarea optionala a trenului de rulare cu sistemul Magic Body Control, care are o noua functie, de inclinare in viraje, anunta24auto.ro.