MFP: Declaratiile fiscale anuale ale persoanelor juridice vor fi certificate de un consultant fiscal. Declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice vor fi certificate de catre un consultant fiscal, cu exceptia celor pentru care este obligatorie auditarea, precizeaza un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP). Prevederea, inclusa in Codul de procedura fiscala si suspendata prin Legea nr. 162/2012, devine aplicabila ca urmare a incetarii suspendarii incepand cu data de 1 ianuarie 2014. Pe de alta parte, Codul de procedura fiscala nu prevede posibilitatea respingerii declaratiei fiscale anuale in situatia in care aceasta nu a fost certificata de catre un consultant fiscal si, de asemenea, nu prevede nici sanctiuni contraventionale in caz de nerespectare a acestei obligatii, noteaza Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Fermierii: Noua legea privind vanzarea terenurilor agricole incurca piata funciara. Presedintelel Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Laurentiu Baciu, apreciaza ca noua lege privind vanzarea terenurilor agricole intre persoane fizice nu reglementeaza problemele legate de cadastru si costurile pe care le vor avea de suportat primariile. Conform proiectului de lege adoptat de parlament, vanzatorul trebuie sa notifice primaria cu privire la vanzare. Aceasta, la randul ei, trebuie sa anunte beneficiarii dreptului de preemptiune cu privire la aceasta actiune, adica toti coproprietarii, vecinii, arendasii si Ministerul Agriculturii. Aceste actiuni costa, deoarece serviciile de posta nu sunt gratuite, informeaza EVZ.

SIF BANAT-CRISANA: CA propune actionarilor sa nu fie acordate dividende. Consiliul de Administratie (CA) al Societatii de Investitii Financiare Banat-Crisana (SIF1) propune actionarilor ca profitul net de anul trecut, de 80,1 milioane lei (18,1 milioane euro), sa ramana la dispozitia companiei, ceea ce ar face ca 2014 sa devina al doilea an consecutiv in care nu sunt distribuite dividende, conform unui comunicat trimis ieri Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Anul trecut, SIF1 a inregistrat cel mai mic profit dintre SIF-uri (80,2 milioane lei), cu circa 20% sub cel din 2012 (100,5 milioane lei). Tot in 2013, pentru prima data in istoria sa, SIF1 nu a distribuit dividende, hotarare care a nemultumit unii actionari, scrie Bursa.ro.

Statul tine la secret lista firmelor ce vor sa exporte gaze in Ungaria. Transgaz refuza sa dezvaluie numele firmelor din Romania ce au rezervat capacitate pe conducta Arad-Szeged, pentru export de gaze. Patru firme au rezervat capacitate de export pe conducta de gaze Arad-Szeged, catre Ungaria, pentru o cantitate totala de 10.000 de metri cubi pe ora, insa numele lor nu sunt dezvaluite de Transgaz, care invoca clauza de confidentialitate din contract. "Rezervarea de capacitate se face in urma unei proceduri care se gaseste pe site-ul Transgaz. Colaborarea Transgaz cu firmele care fac rezervari de capacitate se deruleaza sub forma unui contract comercial care contine clauza de confidentialitate", se arata in raspunsul companiei la solicitarea economica.net de a prezenta lista firmelor.

Filosofie de antreprenor: construieste, creste si vinde. Dupa ce a iesit din afacerile Medicover si TotalSoft, Dan Lazarescu a creat singurul procesator de seminte de canepa din Europa, prin care exporta produse pe trei continente Dupa 17 ani traiti in Australia, s-a hotarat, impreuna cu familia, sa se intoarca in Romania si sa devina antreprenor aici. In urma acestei decizii pe care a luat-o in anul 1994 s-au nascut afaceri de milioane de euro, care sunt solide si astazi, chiar daca Dan Lazarescu nu mai face parte din ele: operatorul privat de sanatate Medicover, la care a fost director general timp de zece ani, si compania de IT TotalSoft, unde este cofondator. Ceea ce a urmat dupa exitul din aceste doua afaceri, in 2007, a mirat pe toata lumea. Desi sustine ca nu este genul de antreprenor care se ataseaza de afacerile sale, Dan Lazarescu recunoaste ca cel mai nou "copil" al sau l-a acaparat total, noteaza Capital.

Bucurestiul coboara trei pozitii in topul celor mai scumpe piete de birouri din lume. Bucurestiul a coborat trei pozitii, pana pe 45, in clasamentul celor mai scumpe 67 piete de birouri din lume, desi nivelul chiriilor in zona centrala a urcat usor in 2013, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Cushman&Wakefield. Cel mai recent studiu al companiei de consultanta imobiliara arata ca nivelul chiriilor in zona de business a Bucurestiului (respectiv Piata Victoriei) se situeaza in medie la 19 euro pe metri patrat pe luna, iar costul total de ocupare, care include si cheltuielile cu intretinerea, se ridica la 339 euro/mp/an, respectiv 28,25 euro/mp/luna. Birourile din Bucuresti sunt mai scumpe decat cele din Praga (318 euro/mp/an), Lisabona (298 euro/mp/an) sau Bratislava (257 euro/mp/an), scrie gandul.info.

Sindicalistii CEC Bank se raliaza in jurul lui Ghetea, demis de Victor Ponta. Dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca luni va semna demiterea lui Radu Gratian Ghetea din fruntea CEC Bank, sindicalistii din cadrul institutiei strang randurile pentru a-si sprijini seful. Dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca luni va semna demiterea lui Radu Gratian Ghetea din fruntea CEC Bank, sindicalistii din cadrul institutiei strang randurile pentru a-si sprijini seful. Imediat dupa ce a preluat mandatul de ministru interimar al Finantelor, jurnalistii l-au intrebat pe prim-ministrul Victor Ponta daca in perioada de interimat va schimba structura conducerii la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC Bank) pentru a-l inlocui pe Radu Ghetea din functia de presedinte, premierul a raspuns ca da. Declaratia premierului a starnit nemultumirea subordonatilor lui Ghetea, care se pregatesc sa ii puna sub nas o lista cu semnaturi ale angajatilor din intreaga tara. Ei vor sa isi arate astfel sustinerea fata de presedintele CEC, au declarat pentru EVZ surse din cadrul institutiei.

Scandalul ADAC - constructorii germani returneaza premiile. Constructorii germani au decis sa returneze premiile care le-au fost atribuite de-a lungul timpului, de catre automobil clubul german ADAC. Decizia vine in urma unui scandal care a afectat ADAC - este vorba de manipularea cifrelor la voturile din 2014 pentru premiul "automobilul preferat", in Germania. In urma acestui scandal, presedintele ADAC si-a dat demisia. Scandalul a explodat in luna ianuarie, cand Michael Ramstetter, director de comunicare al ADAC, a recunoscut ca s-a trisat in privinta numarului de votanti, atunci cand Volkswagen Golf a fost desemnat castigator. Scandalul a afectat serios imaginea ADAC, altfel unul dintre cele mai puternice cluburi de profil din lume, cu 19 milioane de membri, informeaza 24auto.ro.