Raiul speculatorilor imobiliari a devenit calvar pentru investitori. Cartierul Pipera din orasul Voluntari a actionat in perioada de varf a pietei imobiliare ca un magnet pentru o serie de investitori imobiliari, care au cumparat aici suprafete mari de teren, dar s''-a dovedit a fi o piatra de moara pentru majoritatea celor care au ajuns sa dezvolte cladiri in aceasta zona. In ultimii sapte-opt ani, in Pipera s-au construit noua proiecte de birouri de dimensiuni medii si mari, cu o suprafata totala inchiriabila de circa 20 de hectare. "In perioada 2007-2008, Pipera a fost un punct de interes pentru dezvoltatorii de spatii de birouri, fiind o zona situata in apropierea aeroportului, cu suprafete mari de teren disponibile si perspective de dezvoltare a infrastructurii intr-un ritm mai accelerat decat in alte zone ale Bucurestiului", spune Eduard Turcoman, senior consultant in cadrul companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Structura cresterii in 2013: cu 1% peste asteptari, fara cresterea suplimentara a preturilor. Industria - rolul principal. INS a confirmat rezultatul preliminar surprinzator de 3,5% crestere economica pe anul 2013. Valoarea adaugata bruta a fost inca si mai ridicata (+3,9%). Desi a marcat o performanta notabila, nu agricultura a avut contributia cea mai mare la cresterea economica ci industria, care a dat 70% din avansul inregistrat de Produsul Intern Brut. Cu alte cuvinte, ponderea insemnata a industriei in structura economiei a contat mai mult decat sporul foarte consistent inregistrat in sectorul agricol. Sectorul informatic si de comunicatii a contribuit doar cu o zecime de procent la crestere in timp ce constructiile, comertul cu ridicata si amanuntul si cel de intermedieri financiare si asigurari au diminuat fiecare cu cate aproximativ o zecime de procent rezultatul final, anuntaCursdeguvernare.ro.

Romgaz si Fondul Proprietatea in Top 10 recomandari de plasamente in Europa Centrala si de Est. Romgaz (SNG) a fost inclusa, alaturi de Fondul Proprietatea (FP) in topul celor mai bune 10 plasamante la bursele din Europa Centrala si de Est (inclusiv Turcia), potrivit unui raport al Erste Group Research, obtinut de Economica.net. Potrivit recomandarii "Acumuleaza" (sau cumpara cu moderatie) a analistilor de la Erste Group Research, actiunile Fondului Proprietatea (FP) au un potential de crestere de cel putin 10%, iar cele ale Romgaz (SNG) de cel putin 20% in urmatoarele 12 luni. Pentru actiunile Romgaz (SNG) a fost emisa recomandarea "Cumpara", ceea ce inseamna un potential de crestere potrivit ultimului raport lunar. Pretul tinta este de 49,5 lei/ actiune, iar in piata, miercuri, tranzactiile s-au realizat la cotatii intre 32,94 si 33,12 lei/actiune, ceea ce presupune o crestere de cel mult 48%. Mediul romanesc "este pozitiv pentru jucatori cheie precum OMV si Petrom", in opinia Erste Group Research, care foloseste calculele analistilor de piata de capital de la BCR, informeazaEconomica.net.

Culisele reducerii veniturilor nesimtite de la ASF. Ieri, in cadrul audierilor conducerii ASF de catre comisia Buget- Finante din Senat, au fost repuse pe tapet si problema restituirii primelor uriase incasate anul trecut la ASF si tema reducerii salariale. EVZ a aflat sumele pe care sefii ASF le-au inapoiat sau au promis ca le restituie (prezentate in tabel), in contul primelor incasate. Acestea variaza intre 55.000 de lei si 120.000 de lei. Singurul care a depus deja la comisia de buget-finante din Senat documente care probeaza inapoierea banilor este prim - vicepresedintele Daniel Daianu. Ceilalti vicepresedinti au prezentat notificari ca li se va retine o treime din salariu pana la acoperirea contravalorii primelor, scrieEVZ.

Porsche pariaza pe Cluj: cum scot nemtii capitala Ardealului din "epoca Nokia", infiintand aici singura filiala din tara. MHP, o firma de consultanta a Porsche, va angaja la Cluj, anul acesta, 50 de persoane, IT-isti si manageri, urmand ca pana in 2017 sa-si tripleze numarul de angajati. Managerul MHP pe Romania, Bernd Hormann, a sustinut ca a trecut faza in care investitorii veneau la Cluj sa faca industrie, outsourcing sau sa testeze software, acum de aici se va oferi consultanta sofisticata in toata lumea. Mieschke Hofmann und Partner (MHP), o firma de consultanta in IT si de management al proceselor pentru industria automotive, detinuta in proportie de peste 80% de gigantul german Porsche, a deschis zilele trecute, prima filiala din Romania. Compania va da de lucru anul acesta la 100 de persoane, 50 vor fi angajati in mod direct si inca 50 vor lucra pentru nemti, dar fiind angajati la compania IT romaneasca EBS. "In ultimii 4 ani i-am avut parteneri pe cei de la EBS, dar pur si simplu am avut nevoie de mai multi oameni si am decis sa deschidem separat o filiala la Cluj-Napoca. In paralele vom colabora si cu EBS. Este singura filiala din Romania si de aici vom oferi consultanta pentru companii din intreaga lume", a explicat dr. Oliver Oswald, partener la Mieschke Hofmann und Partner (MHP - a Porsche Company), anuntaAdevarul.

Va umple pusculita statului noul sef al Finantelor? De cel putin 10 ani, Romania se invarte in jurul nivelului de 30-33% in privinta ponderii veniturilor bugetare in PIB, in conditiile in care media UE este cu cel putin 10% mai mare. Ioana Petrescu, consilier al premierului Ponta, numita la Finantelor, crede ca va reusi sa sparga pragul cu ajutorul controlului fiscal computerizat bazat pe analize de risc si prin resuscitarea directiei de preturi de transfer din Finante, aflata in moarte clinica. Ministerul Finantelor trebuie sa dea dovada de transparenta in relatia cu contribuabilii, sa imbratiseze dialogul cu mediul de afaceri si predictibilitatea la modificarea legislatiei fiscale, concomitent cu masuri de relaxare fiscala si de colectare cat mai buna a veniturilor la bugetul de stat, a sustinut zilele trecute, in fata comisiilor reunite ale Parlamentului, Ioana Petrescu, informeazaRomania Libera.

Audi TT, TTS si TT Quattro Sport Concept. Iata, in sfarsit, noul Audi TT, a treia generatie. Mai agresiv, mai compact si mai performant, el ascunde numeroase noutati sub caroseria care a evouat, totusi, destul de putin. Partea frontala este mai agresiva, cu linii ferme, calandrul in sase puncte si prize de aer impozante. Audi nu face un secret din faptul ca s-a inspirat de la R8 pentru alura noului TT. Interiorul original se remarca prin afisajul de bord, pe un spectaculos ecran TFT de 31 cm. A treia generatie TT beneficiaza de noua platforma MQB a Grupului Volkswagen. Motorul de intrare in gama este 1.8 TFSI cu injectie dubla, de 180 CP, urmat de un 2.0 TFSI de 225 CP si 310 CP (pentru varianta sportiva TTS). Oferta se incheie cu agregatul 2.5 TFSI, de 380 CP (pentru TT-RS), in cinci cilindri. Este asteptata si o motorizare diesel, precum si o versiune roadster, scrie24auto.ro.