Fiscul isi ataca discriminatoriu datornicii. In timp ce mii de companii private sunt sugrumate de masurile uneori aberante si nejustificat de agresive ale Fiscului, societatile de stat beneficiaza in continuare de scutiri de la plata datoriilor. Sfidand legile concurentei si chiar regulile Uniunii Europene, autoritatile continua sa favorizeze companiile de stat, adevarate gauri negre pentru economia tarii, in detrimentul sutelor de mii de firme private care supravietuiesc din ce in ce mai greu pe piata. Doar in ultimii cinci ani, companii-mamut, precum CFR SA, Compania Nationala a Huilei sau Posta Romana, au beneficiat de scutiri de la plata datoriilor de peste 10 miliarde de euro. Astazi, cand Codul fiscal nu mai are nici macar un articol care sa reglementeze posibilitatea taierii datoriilor, Guvernul pare hotarat sa mai dea o inutila gura de oxigen unor firme care au dovedit ca nu pot supravietui pe propriile picioare, noteaza Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Se bat cu multinationalele. Cine sunt romanii cu magazine de peste 100 de milioane. In ciuda expansiunii agresive a multinationalelor, retailerii locali se incapataneaza sa faca afaceri de zeci de milioane de euro si sa-si extinda, incet dar sigur, lanturile de magazine. Chiar daca multinationalele fac legea pe piata de retail, avand cele mai mari cifre de afaceri pe acest sector, in anumite zone, comerciantii locali reusesc inca sa aiba business-uri in crestere si sa se extinda. Majoritatea au insa, pe langa lanturile de magazine, business-uri conexe care ii ajuta in afacerea de baza. Economica.net a identificat mai multe firme locale cu afaceri de peste 100 de milioane de lei.

Prigoana Fiscului: Firmele vor fi controlate la sange pentru munca la negru si evaziune. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Inspectia Muncii va declansa incepand din semestrul II (din luna iulie) controale la firme in cadrul unui "proiect-pilot", potrivit scrisorii de intentie catre FMI, scrie Mediafax. Fiscul urmareste identificarea muncii la negru si cazurile de evaziune. "Vom desfasura un proiect-pilot de conformare structurala care va viza munca neinregistrata (la negru) si evaziunea fiscala, in concordanta cu versiunea UE a Modelului de Gestionare a Riscurilor de Conformare. Procesul va fi lansat printr-un comunicat de presa care va prezenta publicului proiectul pana la finele lunii mai 2014 (criteriu de referinta structural)", scrie in document, potrivit EVZ.

Topul bancilor din Romania. Ce profit au facut anul trecut liderii sistemului bancar. Competitia la varful ierarhiei bancare pastreaza cea mai mare banca romaneasca dupa active, BCR, si in topul profiturilor. BCR a facut profit net de 134 milioane de euro, de peste doua ori mai mare decat Erste Bank, actionarul sau majoritar. A doua cea mai mare banca, BRD, a dezamagit suprinzator si a ramas pe pierdere, cand lumea se astepta la profit. A treia, Banca Transilvania, isi continua galopul de sanatate, cu o crestere de profit net de 30% peste cel din 2012. Integral pe Economica.net.

Tinerii antreprenori si femeile manager pot depune, de luni, cereri online pentru finantarea nerambursabila a proiectelor. Departamentul pentru IMM-uri, mediul de afaceri si turism va deschide luni, sesiunea de inscrieri online pentru "Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii tineri", precum si pentru "Programul national multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii", conform site-ului institutiei, scrie Adevarul.

Revenirea TVA la 19% este sustenabila doar cu un ritm de crestere PIB de peste 3%, considera Victor Ponta. Revenirea taxei pe valoarea adaugata la nivelul de 19% este sustenabila daca Romania va continua sa inregistreze aceeasi crestere economica de anul trecut, de peste 3%, a declarat premierul Victor Ponta. "Daca avem un ritm de crestere, asa cum am avut in 2013, de 3,5%, este sustenabila", a spus Ponta la Romania TV, potrivit Gandul.

Tara europeana care va ramane sub supravegherea FMI cel putin 20 de ani. Portugalia va fi supusa unei intense supravegheri din partea UE si a FMI 'cel putin' 20 de ani de-acum incolo, cand se prevede ca va restitui 75 % din suma care i-a fost acordata pentru salvarea sa financiara, potrivit EFE. Este ceea ce noteaza presedintele portughez, Anibal Cavaco Silva, in prefata unei carti care reuneste discursurile pronuntate in 2013 si din care revista Expresso a publicat un extras. Presedintele lusitan a eliminat astfel ipoteza ca 'tara sa inceteze sa mai fie supusa unei supravegheri intarite', iar politicile sale sa nu mai fie 'monitorizate' dupa ce se va incheia programul de asistenta financiara, care se prevede sa se termine la jumatatea lunii mai, scrie Capital.