Intre mit si realitate. Coridorul IV, autostrada catre Europa. Scopul Uniunii Europene si scopul distribuirii unor miliarde de euro catre Romania este taman conectarea infrastructurii tarii noastre la infrastructura europeana de transport. De pilda, din 876 milioane de euro pentru POS - Transporturi au fost accesate doar aproximativ 7%, facandu-se niste petice de drum in Romania, in timp ce Ungaria a construit 6 autostrazi, fiind dat in lucru inclusiv tronsonul Mako-Nadlac. Dezvoltarea infrastructurii a fost constant elementul-cheie din relatia cu Bruxelles-ul, atat in perioada preaderare, prin ajutoarele structurale de preaderare (2000-2007), in perioada de dupa aderare (2007-2014), cat si pentru viitorul exercitiu european (2014-2020). Doar ISPA a finantat in perioada 2000-2007 proiecte in domeniul infrastructurii de transport si de mediu, cu aproximativ 840 milioane de euro in cei sapte ani, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Ce dividende vor da in acest an companiile de la BVB si cat de atractive mai sunt. Dividendele propuse pana in prezent, oficial, de managementul companiilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), ofera randamente intre 15,6% (SIF Muntenia) si 3,8% (Artego Tg. Jiu). Randamentul dividendului este raportul dintre valoarea acestuia si pretul actiunii companiei care urmeaza sa-l plateasca. Dobanda medie la depozitele bancare pe termen de sub un an era de 3,78% in ianuarie, potrivit calculelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Spre deosebire de depozitele bancare pe un an contractate in ianuarie, dividendele se platesc cu mai multe luni inainte de sfarsitul anului. Prin urmare, dividendul de 0,138 lei / actiune SIF Muntenia (SIF4), incasat la vara, are un randament brut (impozabil) de aproape 15 lei dintr-o suta investita in SIF4, anutaEconomica.net.

Fly Romania, compania lui Ovidiu Tender, se ridica in aer din 15 mai. Compania aeriana Fly Romania, detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender, va opera zboruri de linie interne si internationale incepand cu data de 15 mai 2014. Pe langa cursele interne, compania aeriana va acoperi mai multe destinatii din Italia, Spania, Germania si Turcia. Fly Romania va zbura de pe trei aeroporturi din Romania (Aeroportul International Henri Coanda din Otopeni, Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara si Aeroportul Delta Dunarii din Tulcea), la care se adauga alte sase destinatii din Italia, Spania, Germania si Turcia, informeazaBusinessCover.ro.

Dacia, motorul vanzarilor Renault. Cand va fi lansat Mini-Loganul cu pret sub 4.500 de euro. Renault asteapta ca vanzarile de automobile Dacia Logan, Sandero si Duster pe piata din Europa sa creasca din nou anul acesta, a declarat Arnaud Deboeuf, directorul gamei Entry de la Renault. "Vanzarile de automobile din gama 'Entry' (Logan, Sandero, Duster) au continuat sa creasca in lunile ianuarie si februarie. Anul trecut am vandut 1,08 milioane de unitati, in crestere cu 13% si vom avea o noua crestere in Europa in acest an", a declarat Arnaud Deboeuf , pentru cotidianul La Tribune, citat de Agerpres. In ceea ce priveste planurile pentru pietele din afara Uniunii Europene, Arnaud Deboeuf a precizat ca anul acesta va fi introdusa noua versiune Logan pe piata din Rusia si va fi inaugurata o noua uzina in Algeria. De asemenea, compania va intra pe piata din Indonezia in 2014, scrieEVZ.

Lukoil ar putea investi in energie regenerabila in Rusia, dupa ce Romania si Bulgaria au redus subventiile. Grupul petrolier rus Lukoil ar putea dezvolta in Rusia viitoarele proiecte in domeniul energiei regenerabile, intrucat diviziile sale din Romania si Bulgaria sunt afectate de reducerea subventiilor, potrivit Bloomberg. Lukoil ar putea incepe un proiect pilot de generare de 10 MW din surse eoliene in Kaliningrad cel mai devreme anul urmator, daca Rusia relaxeaza restrictiile care impun ca echipamentele sa fie cumparate local, a declarat prim-adjunctul directorului general al Lukoil-Ecoenergo, Maxim Karnaukhov. "In Kaliningrad exista oportunitatea de a dezvolta generare de energie eoliana. Regiunea este izolata, iar partea de logistica pentru tranzitul energiei conventionale este dificila", a spus Karnaukhov, intr-un interviu acordat Bloomberg, anuntaAdevarul.

22 de milioane de euro ii costa pe agricultori incompetenta autoritatilor. Tot mai multi fermieri au primit adrese de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) prin care sunt instiintati ca au de returnat o parte din banii primiti ca subventii agricole de la Uniunea Europeana, dar si de la bugetul national. Motivul: suprafetele de teren indicate de acestia pe harti nu corespund cu corespund cu cele masurate prin satelit. In aceasta situatie s-a ajuns fiindca pana acum statul nu a intocmit inca un plan cadastral national, desi Comisia Europeana a cerut cu insistenta Romaniei acest lucru. Situatia este si mai complicata deoarece in aceasta perioada fermierii au nevoie de bani pentru lucrarile de primavara. Acestia sunt astfel descurajati sa mai solicite subventii europene, in conditiile in care APIA asteapta cererile pana pe 15 mai, informeazaRomania Libera.

Noul BMW X4 - si in Romania, din vara. Noul X4 combina calitatile traditionale ale gamei de succes X cu eleganta sportiva a coupe-ului clasic si introduce conceptul unic Sports Activity Coupe, specific BMW, in segmentul premium al clasei medii. Noul model va debuta pe piata din Romania in vara acestui an. Cea mai accesibila motorizare este versiunea BMW X4 xDrive20d, disponibila la un pret de 37.900 euro fara TVA. Varful de gama diesel este BMW X4 xDrive35d, disponibil pentru 49.300 euro fara TVA, in timp ce BMW X4 xDrive35i are un pret de 46.900 euro fara TVA. Gama de modele este completata de X4 xDrive20i (38.100 euro fara TVA), X4 xDrive28i (42.800 euro fara TVA) si X4 xDrive30d (46.000 euro fara TVA). Toate modele sunt echipate standard cu o cutie de viteze automata cu opt trepte, cu exceptia X4 xDrive20d, scrie24auto.ro.