Costul fortei de munca in tarile UE - comparatii utile pentru o Romanie (din nou) originala. Costul orar al muncii a fost anul trecut in Romania de 4,7 euro, de circa sapte ori mai mic decat in Franta sau Germania, de sase ori mai mic decat in Italia si de patru ori si jumatate mai mic decat in Spania. De retinut, decalajele sunt mult mai mari decat cele dintre PIB/locuitor, chiar si fara ajustarea prin intermediul preturilor care plaseaza Romania undeva la jumatatea mediei europene, noteaza Curs de guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Agricultura - El Dorado-ul angajarilor in 2014. Ce se cauta si cum sunt platite locurile de munca din domeniu. Agricultura este domeniul care in ultimii trei ani a inregistrat o cerere semnificativa de personal in Romania, reiese din studiul Manpower privind "Perspectivele angajarii de forta de munca", una dintre cele mai relevante analize privind tendintele in angajare, la nivel mondial. Cei mai cautati specialisti in agricultura, dar si oamenii cel mai greu de gasit, acum, pe piata romaneasca sunt inginerii agronomi, reprezentantii de vanzari, cercetatorii si tehnicienii de utilaje agricole, scrie Economica.net.

La ce sa ne asteptam de la politica fiscala in anii urmatori? Impozitarea persoanelor fizice cu venituri reduse ar putea scadea fara a modifica actuala cota unica de 16%, folosindu-se alte variante, cum ar fi acordarea deducerilor la venituri brute mai mari sau cresterea nivelului deducerii personale. Anul 2014 nu ar trebui sa mai aduca modificari subtantiale in sensul cresterii sarcinii fiscale datorate de populatie, intrucat este an electoral. Ar exista o fereastra pentru anumite inovatii in anul 2015 si apoi in anul 2017, intrucat anii 2014 si 2016 sunt ani electorali. Continuarea in Capital.

Guvernul schimba regulile de selectare a firmelor care primesc bani pentru promovarea exportului. Guvernul va acorda ajutoare pentru stimularea exportului, in limita a 200.000 euro pe trei ani, si acelor firme care au dificultati financiare. Actualul sistem, care interzice acordarea de ajutoare firmelor considerate ca fiind in dificultate, se va modifica, in baza unor noi reglementari europene, anunta Curs de guvernare.

Sanctiuni? Care sanctiuni? Gigantii petrolieri occidentali coopereaza in continuare cot la cot cu grupurile energetice din Rusia. In timp ce SUA si Uniunea Europeana incearca sa gaseasca metode de a pedepsi Rusia pentru anexarea Crimeei, gigantii petrolieri occidentali coopereaza in continuare grupurile energetice ruse, in ciuda faptului ca este foarte posibil ca sanctiunile sa fie extinse de la blocarea activelor oligarhilor apropiati de Kremlin catre sectoarele energetic, financiar si militar, noteaza Adevarul.

Comisia Europeana, ingrijorata de posibila modificare a statutului gazoductului South Stream in Bulgaria. Comisia Europeana a cerut clarificari Bulgariei in privinta unui amendament propus pentru legea energiei, care ar modifica statutul tronsonului gazoductului South Stream de pe teritoriul bulgar in interconector, ceea ce l-ar scoate de sub jurisdictia UE, relateaza Novinite. Ministrul bulgar al Energiei, Dragomir Stoinev, a primit o scrisoare din partea comisarului pentru Energie, Gunther Oettinger, in care acesta cere clarificari legate de modificarile legislative propuse. Comisia Europeana este ingrijorata ca modificarile avute in vedere au rolul sa confere segmentului bulgaresc al South Stream statutul de interconector, pentru a nu mai fi supus legislatiei UE, potrivit Gandul.

Top 10 produse romanesti vandute in strainatate in 2013, cel mai bun an pentru exporturi. Componentele auto, masinile, cablajele pentru masini si carburantii sunt cele mai cautate produse la export. Componentele auto, inclusiv cele pentru autovehicule speciale, tractoare si basculante au reprezentat, anul trecut, principalul export al Romaniei, cu o valoare de 3,4 miliarde de euro, potrivit datelor de la Statistica. Romania are sute de fabrici si fabricute care produs piese auto pentru marile nume din domeniu, de la noi si din Vest. Integral pe Economica.net.

P&G a cumparat terenul unde se afla fabrica din Urlati si analizeaza noi investitii in Romania. Una dintre cele mai importante femei de afaceri din lume vine in Romania. Procter&Gamble a cumparat un teren de 25 de hectare la Urlati, unde se afla fabrica de sampon, si ar putea investi intr-un depozit si o alta fabrica, saptamana aceasta fiind asteptata vizita vicepresedintelui grupului american Patricia Woertz, una dintre cele mai puternice femei de afaceri din lume. "Au cumparat terenul in toamna anului trecut cu peste 3 milioane euro. Vor sa mai construiasca acolo un depozit si inca o fabrica", au declarat pentru Mediafax surse din administratia locala, potrivit Gandul.

Investitiile chinezilor in Romania raman pe hartie. In vreme ce atragerea banilor companiilor din China in Romania este la nivelul promisiunilor si al intelegerilor, alte tari europene semneaza contracte ferme, pe zeci de miliarde de euro. In ciuda eforturilor autoritatilor de la Bucuresti, investitiile chinezilor in Romania nu s-au materializat inca. Ultimul "gest de curtoazie" a fost vizita vicepremierului Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale, in China. De acolo, s-a intors cu numeroase promisiuni, cum ar fi deschiderea unei filiale a Bancii Comerciale si Industriale a Chinei la Bucuresti sau investitii in sectorul energetic, al transporturilor si agriculturii, scrie EVZ.