Unul dintre cele mai mari zacaminte de cupru din Romania este pe cale sa ajunga sub controlul unor afaceristi sarbi desi acestia sunt investigati si la Belgrad si la Bucuresti pentru frauda si coruptie iar complicii lor sunt la puscarie.

RISE Project a colaborat anul trecut cu jurnalisti din Serbia si Rusia pentru a afla secretele afacerii transfrontaliere Mineco care avea ca tinta, de mai multi ani, zacamintele de cupru de la Moldova Noua. Proiectul "Mina de Arama" a dezvaluit atunci cine erau personajele misterioase din spatele acestei afaceri penale: fugari sarbi, masoni, firme elvetiene si britanice, experti rusi suspectati de spionaj si un judecator corupt.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) - principalul creditor al falimentarei Moldomin, compania de stat care a controlat zacamintele - si-a schimbat pozitia fata de cei care vor sa reia exploatarea zacamantului de la Moldova Noua.

Aproape doi ani, ANAF s-a opus constant, in instanta, ca firma elvetiana Mineco sa preia licenta de exploatare si terenurile Moldomin din perimetrul minier. Contestatiile Fiscului au generat un scandal de coruptie, dupa ce reprezentantii Mineco au fost pusi sub acuzare, iar fostul director al Moldomim si un judecator au fost incarcerati. Sefii Mineco au incercat, in 2012, sa scape de primele contestatii ale Fiscului mituindu-l pe vicepresedintele Curtii de Apel Timisoara.

Atac tardiv in instanta. Luna trecuta, ANAF a pierdut ultima batalie pentru Moldomin, dupa ce agentia statului a atacat prea tarziu o sentinta defavorabila intr-un proces in care solicita reluarea licitatiei castigate de Mineco si despagubiri de la lichidatorul Moldomin - firma clujeana RTZ& Partners.

"La termenul din din data de 23 martie 2014, Curtea de Apel a calificat calea de atac a Directiei Regionale a Finantelor Publice Timis (n.r. subordonata ANAF) ca fiind recurs iar la termenul din data de 7 aprilie 2014 recursul a fost respins ca fiind tardiv introdus", se arata intr-un raport al lichidatorului din luna trecuta.

Decizia defavorabila agentiei statului a devenit astfel irevocabila, iar lichidatorul a continuat procedura de valorificare a bunurilor Moldomin cu reprezentantii Mineco.

In doar doua zile, luna trecuta, lucrurile au luat o intorsatura favorabila companiei elvetiene: pe 14 aprilie 2014, Ministerul Economiei le-a cerut reprezentantilor Mineco si lichidatorului Moldomin sa urgenteze finalizarea tranzactiei. A doua zi, ANAF a fost de acord cu solicitarea Mineco ca termenul sa fie prelungit pana la jumatatea lunii iunie, in conditiile in care Ministerul solicitase ca termen final data de 31 aprilie 3014.

La discutiile de la Ministerul Economiei, lichidatorul judiciar sustine ca au fost trei reprezentanti ai Mineco si doi avocati ai companiei. RISE Project a incercat sa afle cine a reprezentat compania Mineco in conditiile in care sarbul Dimitrije Aksentijevic, fondatorul Mineco, si mana lui dreapta, Aleksandar Andrejevic, sunt anchetati, in lipsa, de DNA pentru coruptie.

Citeste restul articolului pe Rise Project