Euro, capcana intinsa economiei romanesti? Trecerea Romaniei la euro se poate dovedi o capcana periculoasa. Criteriile monetare si bugetare necesare pot fi atinse inca de anul viitor. Practic insa, avertizeaza seful statului, riscam sa nu fim pregatiti si sa avem soarta altor tari prea putin pregatite pentru moneda unica, precum Grecia, Portugalia sau Spania. Romania va indeplini anul viitor toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, insa aceasta nu este suficient, un element extrem de important fiind competitivitatea economica, a declarat ieri la Iasi, presedintele Romaniei, Traian Basescu. Continuarea in Romania Libera.

Business reportFoto: Colaj foto

Miza decapitarilor de la Hidroelectrica. Producatorul national de energie Hidroelectrica a reintrat in insolventa, dupa ce anul trecut anuntase incheierea cu succes a procedurii. Revenit in fruntea companiei de stat, administratorul judiciar Remus Borza decapiteaza vechile structuri de conducere. Citeste luni, exclusiv in Evenimentul zilei, ce planuri are Remus Borza pentru Hidroelectrica.

PIB-ul creste doar pe baza industriei si a consumului. Romania se poate lauda cu cea mai mare crestere economica din UE in primul trimestru, fata de aceeasi perioada din 2013, dar si cea mai mica fata de trimestrul anterior. Produsul intern brut (PIB) a crescut, in primul trimestru al anului, in linie cu asteptarile. Mai exact, cu 3,8% conform Institutului National de Statistica (INS), dupa cum prognoza si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Bancile au fost ceva mai conservatoare, cu o estimare de pana la 3% de la BCR si ING Bank, si de 2% de la UniCredit, potrivit Capital.

Ingaduinta maxima pentru latifundiarii datornici la stat. Guvernul nu ii mai poate executa silit. Intrarea in vigoare a noului Cod de Procedura Civila limiteaza puterea Agentiei Domeniilor Statului si a Agentiei Nationala de Administrare Fiscala in a-i penaliza pe latifundiarii care nu respecta prevederile contractuale cu statul. Banii se intorc mult mai greu la buget, iar statul trebuie sa plateasca executori judecatoresti pentru a-si recupera creantele. Datoriile cumulate se ridica la 83 de milioane de euro, din care mai mult de jumatate sunt sume disputate in instanta, informeaza Economica.net.

Rata de angajare dupa varsta de 55 de ani - factor-cheie in dezvoltarea economica: Cum si-a inversat Romania trendul in Europa. Explicatii si consecinte. Gradul de ocupare a persoanelor varstnice in Romania a coborat in ultimii ani de la valori mult peste media europeana, la aproape zece procente sub ea. Rata de angajare a lucratorilor in etate este calculata prin raportarea numarului de persoane cu varsta cuprinsa intre 55 si 64 de ani la populatia totala situata in acelasi interval de varsta. O analiza Curs de guvernare.

Cat valoreaza acum cel mai scump teren din Bucuresti, cumparat inainte de criza. Terenul de sapte hectare din apropierea centrului expozitional Romexpo, cumparat de un join-venture cu 72,9 milioane de euro de la Compania Industriala Grivita in 2007, este cel mai scump tranzactionat inainte de criza. Compania Bluerose Ro Corporation, detinuta in proportie de 50/50 de catre Rosebud Real Estate si BlueHouse Capital, detine in Bucuresti un teren pe care avea in plan dezvoltarea unui mega proiect de birouri si locuinte, in urma unei investitii de 320 de milioane de euro. Lucrarile de constructie urmau sa dureze cinci, sase ani. Continuarea pe Economica.net.

Statul elen vinde cele mai frumoase plaje din Grecia. Fondul pentru dezvoltarea activelor statului elen va scoate la vanzare peste 70 de hectare de plaja pe insula Elafonisos, despre care cotidianul britanic "The Guardian" a scris anul trecut ca ar avea cele mai frumoase plaje din Grecia. Anuntul agentiei de stat ca intentioneaza sa vanda 71 de hectare din plajele Sarakiniko si Simos a declansat reactii de protest. Continuarea in Adevarul.