UniCredit anunta vanzarea unor investitii in private equity gestionate de HVB. Cel mai mare grup bancar Italia, UniCredit, ia in considerare vanzarea mai multor investitii in 'private equity' gestionate de divizia sa germana HypoVereinsbank (HVB), a anuntat vineri directorul general Federico Ghizzoni, transmite Reuters. O sursa care a dorit sa-si pastreze anonimatul a declarat ca valoarea tranzactiei se va ridica la aproximativ un miliard de euro (1,37 miliarde de dolari), noteaza economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

Afacerea produselor traditionale. Cum a ramas, in cinci luni, Romania cu doar 30 de produse atestate din cele peste 4.000 inregistrate anul trecut. Doar 30 de alimente au primit atestatul de produs traditional de la modificarea legislatiei in acest sens. Pana acum, Romania avea 4.402 de astfel de produse. Daca anul trecut romanii se puteau lauda cu 4.402 de produse traditionale atestate, la cinci luni dupa modificarea legislatiei in domeniu, doar 30 au reusit sa treaca de documentatia stufoasa pe care producatorii trebuie sa o depuna autoritatilor si sa fie atestate. Pana acum au fost depuse 51 de dosare in acest sens, dar mai bine de jumatate au fost respinse. Termenul de reatestare expira anul acesta, pe data de 11 septembrie, informeaza Gandul.

Titei din regiunea autonoma Kurdistan a fost vandut Europei, Irakul depune plangere. Pietele europene au cumparat pentru prima data titei transportat printr-o conducta din regiunea autonoma Kurdistan din Irak, veniturile urmand sa fie depozitate in banca turca Halkbank, actiune in urma careia Irakul a depus plangere impotriva Turciei, transmite Reuters. "Ministerul Petrolului din Irak a anuntat astazi (ieri - n.r.) ca a trimis o cerere de arbitraj la Camera Internationala de Comert (ICC, cu sediul la Paris) impotriva Turciei si a operatorului sau (...) Botas", se arata intr-un comunicat, citat de Reuters. Anuntul turc risca sa tensioneze si mai mult relatiile intre guvernul central irakian si liderii din Kurdistan, care se lupta de mai multe luni pe controlul exporturilor de titei. Bagdadul apreciaza ca titeiul apartine tarii intregi, in timp ce Kurdistanul doreste sa trateze direct cu companii petroliere, scrie Bursa.ro.

Electrica, listata in iunie. Listarea companiei de stat Electrica, cea mai importanta tranzactie din acest an, ar putea avea loc pe data de 10 iunie, urmand sa se deruleze pana pe 23 iunie, potrivit unor surse consultate de Ziarul Financiar. Pentru pachetul de 51% din actiunile companiei, statul ar dori sa stranga peste 390 de milioane de euro de la investitorii locali si de la cei de pe bursa de la Londra. In urma cu cateva zile, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski, declara ca persoanele fizice vor avea garantat un anumit plafon de actiuni si nu va exista prag minim de investitii pentru aceasta categorie de investitori, informeaza EVZ.

Rafinariile cumparate de rusi in Europa, amenintare pentru securitatea energetica. Amenintarea Rusiei pentru securitatea energetica a Europei vine chiar din interiorul continentului. Si dintr-o sursa mai putin vizibila. Rusia a tot cumparat in ultimii ani rafinarii prin toata Europa - si in Vest, si in Est. Criza din Ucraina si tendintele expansioniste ale Moscovei fac din aceste rafinarii un calcai al lui Ahile al Europei. Este un punct slab recunoscut chiar de liderii de la Bruxelles, care se tem ca rafinariile vor fi folosite ca instrument de santaj. Si nu exista niciun antecedent in istorie care sa indice ca Rusia nu lucreaza cu tot arsenalul din dotare. Strategia Rusiei de a cumpara rafinarii in Europa ar putea compromite securitatea energetica a Europei, recunosc liderii de la Bruxelles intr-un raport care inca nu a fost facut public, noteaza digi24.ro.

Euro in 2019, o misiune pentru Fat-Frumos al cresterii economice. Ca sa recupereze decalajele fata de membrii zonei euro si sa poata adopta moneda unica in 2019, asa cum vrea premierul Ponta, PIB-ul Romaniei ar trebui sa creasca intr-un an cat altii in trei, fiind necesara, in plus, si rezolvarea mai multor probleme structurale Romania indeplineste si acum, fara probleme, aproape toate conditiile obligatorii care i-ar permite sa adopte moneda euro in 2019, noul termen asumat entuziast de premierul Victor Ponta. Indicatorii de convergenta nominala (criteriile de la Maastricht) nu sunt insa suficienti pentru ca o tara sa poata fi considerata pregatita de intrarea in zona euro, scrie Capital.

Licitatie cu cantec la CE Oltenia. Diferenta minima intre ofertele CFR Marfa si GFR. CFR Marfa a cerut 256 milioane de lei, iar o asociere din care face parte Grup Feroviar Roman (GFR) a solicitat suma de 255 milioane de lei la o licitatie organizata de Complexul Energetic Oltenia pentru transportul carbunelui, ambele oferte fiind acceptate in faza finala a procedurii de selectie. "Diferenta de pret este minima: 255 si 256 milioane", au declarat pentru Mediafax surse din Complexul Energetic Oltenia, fara sa ofere detalii, informeaza Gandul.