Sindicalistii acuza un tun imobiliar in "afacerea" Portul Constanta. Sindicalistii din Portul Constanta acuza autoritatile locale ca ar dori sa dea "un ultim tun imobiliar", prin intentia Guvernului sa transfere un pachet de 13% din actiunile Portului la Consiliul Local, ne-a declarat Mircea Burlacu, reprezentantul Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare, care a anuntat un nou miting de protest, maine, in fata sediului Primariei si Prefecturii Constanta, dupa alte asemenea manifestatii, saptamana trecuta. "Aceasta Companie Nationala "Administratia Porturilor Maritime" (APMC) este o autoritate care are in subconcesiune de la statul roman 4500 de hectare de teren", ne-a declarat domnul Burlacu, adaugand: "Cine are aceasta subconcesiune, are controlul Portului. Statul nu a rezolvat de 20 de ani problema subconcesiunii domeniului portuar catre operatorii economici", scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cat de protejati suntem, prin asigurare, in caz de cutremur? Cat de bine ne protejeaza sistemul actual de asigurari in situatia nedorita a unui cutremur sau a unei inundatii de mari dimensiuni? Legea ne obliga sa incheiem o polita, dar nu va aduce automat banii necesari despagubirilor in caz de calamitate Din iulie anul trecut, romanii sunt obligati sa incheie, cu Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), contracte de asigurare pentru riscurile de inundatie, alunecare de teren, cutremur. Datele statistice arata insa ca aceasta obligatie nu prea e luata in seama. Numarul contractelor de asigurari obligatorii pentru locuinte (PAD) a atins 1.162.716 la sfarsitul lunii aprilie, fata de 1.085.078 de polite, la finele lunii precedente, potrivit datelor publicate pe site-ul propriu de PAID. Astfel, gradul de acoperire al acestui tip de asigurare a crescut in aprilie de la 12,76% la 13,68%. Asadar, nici macar 15% dintre romani nu au polita obligatorie, anuntaCapital.ro.

Fondurile pentru cercetare - pe sfert fata de media UE si la o sesime din obiectivul pentru 2020. Sub laurii cresterii economice din ultimii 2 ani balteste un fenomen care peste un deceniu ne poate exploda in fata : miza pe salariile mici ca principala sursa de competitivitate, indeosebi in industria adjudecata de investitiile straine - zona care ne-a adus cea mai importanta crestere - si ignorarea celorlalte surse de valoare adaugata mare. Nu, Nu e vorba de "capitalul strain versus capitalul autohton" : intr-o economie globalizata aceasta ar fi o rudimentara inadecvare, iar intr-o economie romaneasca ce-si cauta locul pe piete lumii orice astfel de antagonism ar fi pur si simplu prostie. E vorba, insa, de trecerea la "nivelul urmator" - despre care nu vorbeste nimeni : punerea in valoare a avantajelor comparative ale economiei locale, monetizarea surselor autohtone de competivitate si complementaritatea capitalului autohton la investitiile straine in dezideratul unei valori adaugate cat mai mari, informeazaCursdeguvernare.ro.

Taxa pe constructii speciale va scoate cel putin un miliard de lei din economie. Ministerul Finantelor va incasa teoretic cel putin un miliard de lei de la companiile care trebuie sa achite taxa pe constructii speciale. Evident, momentan e vorba de declaratii si nu de plati, de altfel FMI a obligat guvernul sa calculeze bugetul pe incasari de sub 500 milioane de lei din aceast impozit. Cele mai afectate companii sunt cele din domeniul energetic, dar si proprietarii sau administratorii de parcuri logistice sau industriale, dar pana la urma suma va fi recuperata tot de la consumatorul final, asadar guvernul ne-a mai trantit o taxa indirecta. O estimare recenta a Consiliului Investitorilor Straini indica faptul ca doar de la un grup de 38 de mari companii statul ar incasa peste un miliard de lei din aceasta taxa. De asemenea, Petrom a anuntat ca va plati anul acesta 80 de milioane de euro pentru taxa pe constructii speciale, scrieBusinessCover.ro.

Ce joburi se cauta in Romania si cine sunt angajatorii. Romanii cu experienta in vanzari, comert si achizitii au cele mai mari sanse sa isi gaseasca un loc de munca in 2014, potrivit site-urilor de recrutare care au pus la bataie mii de oferte in aceste specializari. Privilegiati sunt si inginerii din domenii precum IT, calculatoare, mecanica, automatica sau electronica. Totodata, cei care sunt buni comunicatori, stiu sa abordeze clientii si stapanesc cel putin o limba straina pot opta pentru joburile oferite de call center-uri. Printre cele mai cautate limbi straine se numara germana, italiana, spaniola sau olandeza. La polul opus se afla profesii din domenii precum educatie, cultura, cercetare stiintifica, arhitectura, design, resurse umane sau din domeniul juridic, unde locurile de munca sunt mult mai putine. In continuare, revista Economistul va prezinta lista celor mai cautate joburi la ora actuala, precum si a marilor companii care angajeaza in acest moment, anuntaEconomistul.ro.

Producatorii de gaze nu mai canta dupa cum vor, consumatorii incep sa dea tonul. Marii producatori de gaze naturale din Romania, companiile Romgaz si Petrom, au de ceva vreme o problema cu vanzarea si implicit cu estimarile privind profitul. Marfa lor nu mai are cautarea cu care au fost obisnuiti, iar pretul de vanzare le convine si nu prea. Condamnati la un numar prea mic de mari consumatori industriali si la unul mare de consumatori casnici inca reglementati, cei doi mari producatori au ajuns, in sfarsit, sa se bata pentru piata de desfacere. Interesant este ca in aceasta ecuatie intra si transportatorul de gaze, compania Transgaz, care cere una peste alta sistarea importurilor de gaze pentru lunile mai si iunie, pe motivul ca ne-ar ajunge gazele din productia interna, informeazaEnergy-Center.ro.

Probleme in lumea constructorilor. Statul a redus fondurile pentru drumuri cu 70%. Executia bugetara pe primele patru luni din an a scos la iveala o statistica ingrijoratoare: investitiile publice au scazut cu 2,3 miliarde de lei fata de aceeasi perioada din 2013. Datele detaliate privind executia bugetara pentru bugetul general consolidat arata ca intreaga suma reprezinta diminuarea de cheltuieli a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). Concret, daca anul trecut, in primele patru luni, cheltuielile de capital ale CNADNR, pentru investitii si, eventual, plata arieratelor au totalizat 3,2 miliarde de lei, anul acesta nivelul a scazut la numai un miliard de lei, cu 68%. Conducerea CNADNR spune ca anul trecut compania a avut mai multe cheltuieli pentru ca avea datorii mai mari catre constructori. "La sfarsitul anului 2012 au fost datorii de aproximativ 3,5 miliarde de lei, platite in trimestrul unu din 2013. Iar la sfarsitul lui 2013 au fost datorii de 1,5 miliarde de lei, platite in trimestru unu din 2014, asa se explica diferenta", ne-a declarat Narcis Neaga, seful CNADNR. Pe de alta parte, spune acesta, platile intarzie si pentru ca e nevoie de o verificare atenta, scrieEVZ.

Incasarile din accize au crescut cu peste 40% in aprilie. Incasarile din accize la bugetul general consolidat s-au ridicat in luna aprilie la 2,48 miliarde de lei, in crestere cu 42% fata de luna martie, cand s-au consemnat venituri colectate din accize de 1,75 miliarde de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor. Ministerul nu prezinta datele defalcate la categoria incasarilor din accize, insa avansul inregistrat de acest capitol poate fi explicat de trei factori. In primul rand, Pastele a fost sarbatorit in acest an in luna aprilie, iar consumul a crescut comparativ cu celelalte luni, implicit consumul de produse accizabile. In al doilea rand, de la 1 aprilie a fost introdusa acciza suplimentara de 7 eurocenti pe fiecare litru de carburant. In al treilea rand, tot de la 1 aprilie, nivelul accizei specifice la tigarete a crescut de la 56,71 euro/1.000 de tigarete la 59,77 euro/1.000 tigarete. De altfel, si incasarile din TVA au inregistrat un avans semnificativ in aprilie. Sumele colectate din TVA la bugetul general consolidat au fost in aprilie de 4,37 miliarde de lei, in crestere cu 20% fata de luna precedenta, anuntaAdevarul.