Patru motive pentru care Guvernul nu poate scadea CAS de la 1 iulie. Autoritatile doresc diminuarea contributiilor sociale, masura cu puternic impact electoral. Desi se poarta negocieri intense cu FMI in acest sens, reprezentantii Fondului spun ca bugetul ar avea de suferit. Cele 2,6 miliarde de lei pe care Executivul a calculat ca le pierde la buget daca scade contributiile sociale cu 5%, de la 1 iulie, trebuie acoperite de alte venituri sau scaderi de cheltuieli. Or, Guvernul nu a gasit aceste surse alternative, ceea ce a determinat reprezentantii Fondului Monetar International sa comunice ca nu sunt de acord cu scaderea contributiilor de la jumatatea anului, scrie EVZ.

Business reportFoto: Colaj foto

Ce sanse are Romania sa redevina granarul Europei? Romania va ajunge in acest an la cea mai buna recolta de grau din ultimii 27 de ani, potrivit cifrelor avansate zilele trecute de catre marii comercianti de cereale. Prognoza este pusa sub semnul intrebarii de catre producatori. Acestia spun ca traderii incearca prin anuntul lor sa determine scaderea preturilor la grau. Romania va obtine in acest an o productie de grau de 8,26 milioane tone, in crestere cu 3,37% fata de cea de anul trecut, de 7,99 milioane tone, estimeaza al ᅡdoilea trader de cereale de pe piata ᅡautohtona, compania germana Toepfer. Alaturi de Bulgaria, a carei productie este insa mult mai mica, doar 5,1 milioane tone, Romania ᅡeste una dintre vedetele cresterilor din acest an. Integral in Romania Libera.

Verdictul Eurostat: Romania nu poate garanta autostrada Comarnic-Brasov. Riscul pe care statul roman vrea sa si-l asume prin contractul de constructie a autostrazii presupune cheltuieli care depasesc plafonul de deficit excesiv, iar biroul de statistica al UE - Eurostat - nu accepta schimbarea metodei de calcul bugetar. Statul roman trebuie sa acopere riscul de nerealizare a traficului de autovehicule pe autostrada Comarnic-Brasov si sa garanteze, astfel, plati de trei milioane de euro lunar (52.000 de euro/kilometru, luna de luna), lucru care presupune un efort bugetar mult prea mare, noteaza Adevarul.

Anul in care amenda rutiera va fi de minimum 240 de lei. Amenzile de circulatie vor fi majorate in acelasi ritm cu salariul minim, astfel incat cea mai mica suma pe care o veti plati pentru incalcarea Codului rutier va fi de 180 de lei, iar cea mai mare poate ajunge si la 1800 de lei. Codul Rutier stabileste, la articolul 98, ca amenzile contraventionale se stabilesc in cuantumul determinat de valoarea numarului punctelor-amenda aplicate. Un punct-amenda reprezinta valoric 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotarare a Guvernului, aflam din Capital.

Leul s-ar putea intari dupa decizia Bancii Centrale Europene privind dobanzile. Decizie istorica luata joi de Banca Centrala Europeana. Pentru prima data, institutia a scazut dobanzile de politica monetara sub zero si va taxa bancile care vor sa-si tina bani in conturile sale. Decizia ar putea sa afecteze, in urmatoarele luni, si dobanzile la euro practicate de bancile din Romania. In momentul de fata, cine tine euro la banca primeste dobanzi intre 0,8 si 2%. Daca acestea vor fi reduse si mai mult, este posibil ca o parte din cele peste 17 miliarde de euro tinute de companii si romani in conturile bancilor locale sa fie retrase si schimbate in lei, miscare care ar putea aprecia moneda nationala, potivit Gandul.

Privatizarea anului incepe. La ce pret se va vinde Electrica, potrivit estimarilor brokerilor. Cel mai mic dar si cel mai probabil pret cerut de stat, pentru 51% din Electrica, va fi foarte apropiat de valoarea nominala a unei actiuni, de 10 lei / titlu, dar nu mai mare de 12 lei, potrivit estimarilor analistilor consultati de Economica.net. Oficialii dezmint ca ar viza pragul de 10 lei / actiune, alertati de faptul ca pe piata s-a format deja un curent de opinie favorabil acestui pret, minimul permis de lege pentru majorarea de capital la Electrica.

PAID, pagubit de propriii actionari? Scandalul din jurul Omniasig, legat de antedatarea politelor de asigurare a locuintei, pare sa se extinda si la alte companii care fac parte din actionariatul PAID. Unul dintre actionarii PAID si poate cel mai puternic promotor al asigurarilor obligatorii este Astra Asigurari, companie controlata de omul de afaceri Dan Adamescu (foto). Acesta a fost retinut joi de procurori, fiind acuzat de doua fapte de dare de mita, catre doi judecatori de la Tribunalul Bucuresti, sectia Civila, pentru ca acestia sa ii dea solutii favorabile in dosare de insolventa privind firmele sale, scrie Capital.

Topul retailerilor in 2013. Cum sta Auchan dupa preluarea magazinelor Real. A doua schimbare de situatie in topul celor mai mari retaileri din Romania. In urma preluarii magazinelor Real de catre Auchan, compania franceza ajunge al doilea mare comerciant alimentar din Romania. Kaufland ramane lider pe piata comertului alimentar, la mare distanta de principalii sai competitori, in urma unei analize realizate de Economica.net pe baza rezultatelor financiare aferente lui 2013 publicate de catre Ministerul de Finante.