Top 3 Cei mai mari angajatori din fiecare judet. Exista doar trei companii in afara Capitalei care ofera peste 10.000 locuri de munca. Cu trei exceptii - Arges, Gorj si Prahova -, in restul judetelor din Romania nu exista nicio companie, de stat sau privata, care sa ofere mai mult de 10.000 de locuri de munca. Cei mai mari angajatori, din fiecare judet, au creat, potrivit datelor obtinute de Capital de la Registrul Comertului, cateva mii sau cateva sute de locuri de munca. In cinci judete nu exista nicio firma care sa aiba 1.000 de salariati: Botosani, Buzau, Calarasi, Suceava si Tulcea. Judetele care stau cel mai bine sunt Arad, Arges, Brasov, Bacau, Galati, Sibiu, Prahova si Timis unde primii trei angajatori reusesc sa adune, fiecare, mai multe mii de salariati. Capitala este o exceptie notabila pentru ca primii trei angajatori sunt Posta Romana (28.866 salariati), CFR (22.457) si OMV Petrom (19.016). In tara mai exista doar trei companii care au peste 10.000 de angajati: Societatea Complexul Energetic Oltenia din Gorj (18.620), Dacia Automobile din Arges (14.002) si Mirania Trans din Prahova (44.233), scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Americanii isi dezvolta afaceri in Rusia. Gigantul rus petrolier Rosneft si grupul american ExxonMobil isi intaresc relatiile de afaceri pe teritoriul rus desi SUA si UE au impus sanctiuni Rusiei. Ieri, cei doi giganti au anuntat ca incep explorarile in perimetrele petroliere Anisinsko-Novosibirsk si Ust-Oleneksky din zona Marii Laptev Sea, relateaza Itar-Tass. Prospectarile seismice 2D sunt asteptate sa furnizeze date extinse asupra rezervelor de titei si gaze si pentru o mai buna pregatire a forajelor. Aria de explorare pentru care Rosneft are licenta este de 205.000 km, conform sursei citate. Exxon pare sa fie un partener de nadejde al rusilor intrucat a inceput nestingherita forajul in zona arctica rusa, tot in cooperare cu Rosneft, la inceputul lunii august. Potrivit Huffington Post, desi sanctiunile nu vizeaza proiecte comune SUA-Rusia, acestea au ca tinta blocarea accesului la finantare si la tehnologia moderna pentru Rosneft, apreciaza sursa citata, anuntaBursa.ro.

Petrom a scos la vanzare 100 de benzinarii. OMV Petrom, liderul pietei locale a distributiei de carburanti, intentioneaza sa vanda pana la 100 de statii de distributie a carburantilor, potrivit unor surse din piata. Compania ar fi organizat deja un "data center", unde investitorii interesati pot obtine informatii despre aceste statii. Potrivit surselor noastre, cinci companii mari, dintre care unele activeaza deja in Romania, si-ar fi manifestat interesul pentru achizitia acestor statii, dar, pana in acest moment, nu s-a finalizat nici o tranzactie. Solicitati deEconomica.net, reprezentantii Petrom au confirmat ca ar putea vinde statii, dar nu au specificat numarul benzinariilor la care compania va renunta, si nu au dat mai multe detalii.

Facilitatile financiare acordate de guvern proiectului Tarnita. Jean Constantinescu: Hidrocentrala va produce pierderi. Experimentul lui Remus Borza si retinerile lui Bogdan Chiritoiu. Cu doua zile inainte de plecarea delegatiei guvernamentale conduse de premierul Ponta in China, in Monitorul Oficial a fost publicata ordonanta prin care se acorda o serie de facilitati fiscale proiectelor energetice de tip acumulare prin pompaj. Dupa cum se stie, constructia unei hidrocentrale de acest gen la Tarnita a figurat pe agendele discutiilor romano-chineze din ultimii ani. Insumate, scutirile de taxe se ridica la zeci de milioane de euro anual si constituie premisa unei noi afaceri controversate a statului roman. Guvernul a demarat recent procedurile preliminare de selectie a investitorilor interesati de proiectul hidrocentralei de la Tarnita in conditiile in care compania chineza Shinohydro Corporation a semnat deja o scrisoare de confort cu reprezentantii companiei de proiect, Hidro Tarnita. Exista insa voci avizate cu perspec - Remus Borza si presedintele Consiliului Concurentei - Bogdan Chiritoiu) care contesta fie utilitatea proiectului si viabilitatea sa economica, fie usurinta cu care statul acorda facilitati intr-un asmenea caz, scrieCursdeguvernare.ro.

Cum a perfectionat Australia energia solara, dupa care a revenit la carbuni. La un moment dat,prin anii '80, Australia era lider mondial la tehnologia solara. In primul rand, Australia primeste mai multe radiatii solare per metru patrat, decat orice alt loc de pe planeta, iar asta inseamna ca are un avantaj imens. Dar adevaratul catalizator a fost geografia: deserturile nelocuite ocupa doua treimi din tara. Chestia asta le-a pus probleme inginerilor care au incercat sa construiasca reteaua telefonica nationala pe la inceputul anilor '70. Solutia a fost sa construiasca doua relee cu energie solara, care pe vremea aceea era o tehnologie foarte scumpa. Dar prin 1978, furnizorul national, Telecom, a dezvoltat celule solare avantajoase care puteau fi instalate in toata tara si erau usor de mentinut. In 1983, Perth a gazduit Congresul Mondial al Energiei Solare, anuntaVice.com.

Renteaza sau nu sa-ti modifici masina pentru consumul de GPL? Costurile cu modificarea autoturismului pentru consumul alternativ de gaz se amortizeaza dupa 10.000 kilometri parcursi. Atentie la ce service va montati instalatia! Paul V., 30 de ani, locuieste intr-o comuna de langa Bucuresti, fiind nevoit sa parcurga aproximativ 15 kilometri de acasa pana la locul de munca din Capitala. In total, circa 30 kilometri. Paul scoate din buzunar aproape 300 lei pe luna numai pentru drumul la job. Acum se gandeste serios sa-si monteze o instalatie de gaz petrolier lichefiat (GPL), mult mai ieftin decat benzina si motorina, pentru a reduce cheltuielile. Lui Paul ii este insa frica de pericolele despre care a auzit ca ar fi asociate cu aceasta modificare, precum riscul mai mare de explozie in caz de accident sau uzarea mai rapida a motorului.EVZa stat de vorba cu specialistii pentru a afla cat costa modificarea autoturismului astfel incat acesta sa poata consuma, pe langa benzina sau motorina, si gaz, si care sunt riscurile care intervin.

Productia de cereale arata bine in statistici, dar nu si in profituri. Datele provizorii centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale arata ca, in 2014, fermierii romani au recoltat o cantitate de peste 7,37 milioane de tone de grau si de secara, de pe o suprafata de 2 milioane de hectare. Productia de grau inregistrata in 2014 este mai mare comparativ cu cea de anul trecut, cand s-au recoltat 7,34 milioane de tone. Productia medie la hectar s-a ridicat la 3,65 de tone, depasind valoarea consemnata in 2013, de 3,55 de tone la hectar. Cifrele mai arata ca anul acesta a fost unul bun pentru cultura de rapita. "Este un an foarte bun la rapita, unde avem cea mai buna productie din 1970 incoace. Ca sa fiu mai exact, anul acesta avem o productie de 1,089 milioane de tone, aproape dublu fata de anul trecut", a declarat Daniel Constantin, viceprim-ministru si ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, cu prilejul vizitei efectuate in judetul Mehedinti, scrieCapital.ro.