Marile jocuri ale celor mai mari investitori romani la Bursa. Cele mai mari tranzactii ale Societatilor de Investitii Financiare (SIF) si ale Fondului Proprietatea urmaresc mai mult decat strategiile declarate ale managerilor lor. Trei dintre SIF-uri si-au consolidat alianta si prin tranzactiile facute in trimestrul al doilea al anului, dupa cum se poate observa intr-un raport al casei de brokeraj Prime Transaction. Profiturile cumulate ale celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) s-au ridicat la 612 milioane de lei, aproape cat toti banii castigati in tot anul 2013 (626 mil. lei). Este si rezultatul continuarii campaniei de vanzari de pachete importante de actiuni, impusa fie de nevoia de lichiditati fie pentru achizitii, prevazute sau nu in strategiile oficiale, scrieEconomica.net.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Asiguratorii au anuntat ca intentioneaza sa construiasca o baza de date cu istoricul tuturor masinilor pentru care a fost platita asigurare Casco. Reparatorii auto reclama ca firmele de asigurari nu platesc despagubirile si ca autoritatea in domeniu nu le pune la punct, iar asiguratorii spun ca service-urile fac concurenta neloiala ridicand preturile si ca unii soferi isi accidenteaza intentionat masinile, pentru bani. De multe ori, conducatorul auto vine sa isi repare masina si se declara nemultumit de felul cum achita despagubirile compania de asigurari. Atunci face reclamatie la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Managerii de la service-uri se plang, la randul lor, ca aceste reclamatii nu sunt rezolvate rapid si eficient. Ei spun ca din aceasta cauza pierd foarte multi bani, iar asiguratorii, vazand ca nu patesc aproape nimic, continua sa ramana impasibili la numarul mare de petitii. ASF incearca sa miste lucrurile si a elaborat recent un proiect de norma prin care isi propune sa accelereze procedurile. Conform proiectului, in situatiile cand cazul necesita o cercetare mai amanuntita, termenele rezolutiilor pot fi prelungite cu numai 5 zile, nu cu 7 zile, ca pana acum, anuntaCapital.ro.

Listarea Complexului Oltenia, la jumatatea anului viitor. Listarea producatorului de energie pe baza de lignit Complexul Energetic Oltenia va fi amanata pentru finalul semestrului I din 2015, ne-au spus surse apropiate situatiei. Initial, operatiunea era programata pentru toamna acestui an. Actionarii societatii sunt convocati pe 8 septembrie sa aprobe, printre altele, modificarea actului constitutiv al Complexului Oltenia. Potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial, modificarile vizeaza dreptul Ministerului Economiei de a finaliza oferta publica de actiuni in termen de 36 de luni de la data inmatricularii societatii la registrul comertului, dar si prelungirea acestui termen, o singura data, cu sase luni, la recomandarea consultantului sau la cererea actionarilor, informeazaBursa.ro.

Valoarea adaugata bruta din economie - afectata de taxare. Noile date ale INS reconfirma recesiunea tehnica. Datele extinse prezentate miercuri 3 septembrie de Institul National de Statistica referitor la cresterea economica din prima jumatate a acestui an au confirmat recesiunea tehnica, concretizata in valorile negative consemnate in termeni ajustati sezonier pentru fiecare din primele doua trimestre. Acestea au ramas in varianta provizorie 1 ( mai urmeaza o recalculare, apoi peste un an varianta semidefinitiva si abia peste doi ani valorile definitive), de -0,2% si -1,0% raportat la trimestrele anterioare. Cu toate acestea, daca se face o comparatie cu aceeasi perioada din 2013, valorile sunt pozitive, respectiv 3,7% pentru trimestrul unu si +1,5% pentru trimestrul doi, de unde rezulta un avans economic de 2,6% pentru prima jumatate a anului in curs. Este si motivul pentru care recesiunea a fost definita drept "tehnica", in fapt o incetinire a economiei fata de rezultatele bune din a doua jumatate a lui 2013, scrieCursdeguvernare.ro.

E.ON: Viitorul sectorului energetic nu trebuie legat de mega-proiecte, ci de generare la scara mica. Contextul economic dificil, liberalizarea accelerata a pietei, cresterea eficientei energetice, disparitia multor consumatori industriali, lipsa unei strategii energetice inteligente, lipsa interconexiunilor cu tarile vecine atat in domeniul energiei cat si al gazelor sunt doar cateva din argumentele invocate de E.ON Romania fata de intrebarea "E bine sau e rau ca ne scade consumul de gaze si energie electrica?", De la aceasta intrebare am pornit atunci cand am gandit un ciclu de dezbateri, cu sprijinul actorilor din piata. Astazi va prezentam raspunsul E.ON Romania, anuntaEnergy-Center.ro.

Dupa 25 de ani: BRD incepe joi plata despagubirilor pentru masinile Dacia acontate in perioada comunista. Persoanele fizice care si-au transferat dupa 22 decembrie 1989 banii de la CEC la BRD pentru achizitionarea unui autoturism Dacia sau mostenitorii acestora vor primi incepand de azi sumele cuvenite. Initial, statul a calculat in 2007 valoarea totala a despagubirilor pentru cei care au dat bani pentru Dacii la 759,78 de milioane de lei. Suma reprezenta cumulul despagubirilor calculate de CEC prin indexarea, de la data depunerii pana la 31 iulie 2007, a sumelor existente in cele 37.462 de depozite constituite, cu indicii preturilor de consum comunicati de Institutul National de Statistica, din care se deduce dobanda legala bonificata de CEC pe perioada in care a fost acordata, informeazaAdevarul.

Plaza Centers vinde cu reducere de pana la 50% terenurile de malluri din Romania.Dezvoltatorul imobiliar Plaza Centers, care are in plan dezvoltarea proiectului de la Casa Radio din Bucuresti, vrea sa vanda in cel mai scurt timp mai multe terenuri din Romania, cumparate pentru malluri inainte de criza. Dupa ce a iesit din reorganizare in luna iulie a acesti an, Plaza Centers are in vedere accelerarea procesului de vanzare a terenurilor din Hunedoara si Constanta, dar si a terenului din Miercurea Ciuc unde a fost inceputa, dar abandonata, constructia unui mall. Ternurile in cauza si-au pierdut din valoare, iar compania vrea sa le vanda cat mai repede. Astfel, Plaza Centers scoate la vanzare cu reduceri terenul de 36.500 mp din Miercurea Ciuc, la un pret de 2 milioane de euro, terenul de 41.000 mp din Hunedoara la pretul de 1,2 milioane de euro si terenul de 26.500 mp din Constanta, la pretul de 2,5 milioane de euro, se arata in cel mai recent raport financiar al companiei, scrieEconomica.net.