Averea rusilor in Romania. Razboiul din Ucraina a condus la o incordare fara precedent a relatiilor dintre Occident si Rusia, de la caderea comunismului incoace. Dincolo de sanctiunile economice, Vestul isi sporeste prezenta militara in Estul Europei, inclusiv in Romania. In acest context fierbinte, Economica.net va arata, in detaliu, cat de prezenta este Rusia in economia romaneasca.

Business reportFoto: Colaj foto

Banii taiati de la investitii ajung in "galetile" de campanie. Economiile bugetare vor fi cheltuite pentru racolarea primarilor, proces cu miza electorala enorma. Antreprenorii afla, acum, de ce au fost taiate investitiile si au fost majorate taxele. Taxele au crescut - in principal accizele si taxa pe stalp -, iar investitiile publice au fost taiate cu o treime. Impreuna, cele doua politici au dus la blocaj in economie, reflectat statistic de recesiunea inregistrata prin scaderea Produsului Intern Brut, in primele doua trimestre. Integral in Capital.

Strategia nationala de competitivitate: Proiecte frumoase, fara sustinere in economia reala. Agricultura, industria alimentara, sectorul energetic, turismul, industria auto, tehnologia informatiei, textilele, industriile creative, prelucrarea lemnului si industria farmaceutica sunt cele zece sectoare pe care Romania le va dezvolta pana in 2020, conform Strategiei nationale de competitivitate lansate abia dupa mai bine de doi ani de guvernare, potrivit Romania Libera.

Cum va pleca gazul din Marea Neagra catre Europa. Transgaz are in vedere doua rute prin care sa preia in Sistemul National de Transport gazul extras de Petrom din Marea Neagra. Ambele au punctul terminus langa Arad, de unde gazul poate pleca mai departe in Ungaria si Austria. Gazul din Marea Neagra, pe care Petrom si Exxon Mobil il vor scoate, incepand cu 2019, va intra in Sistemul National de Transport pe doua rute posibile, conform raportului administratorilor Transgaz pe primul semestru 2014. Continuarea pe Economica.net.

Unde se blocheaza Romania in clasamentul modial al competitivitatii: O citire a datelor WEF. Saptamana trecuta am putut afla (din Raportul dat publicitatii) ca Romania a urcat de pe locul 76 pe locul 59 in clasamentul competitivitatii economice intocmit pentru 2014-2015 de Forumul Economic Mondial (WEF), plasandu-se peste tari ale Uniunii Europene precum Ungaria, Grecia sau Croatia, dar mai jos decat Bulgaria, Cipru, Letonia sau Polonia. O analiza Curs de guvernare.

Bancile promit "dobanzi" mai mari, dar nu la depozite, ci la unitati de fond negarantate. "Cititi cu atentie prospectul" este un indemn valabil nu doar pentru medicamente, ci si pentru produsele financiare. O practica semnalata de unii cititori, dar si de analistul Valentin Cismaru, este promovarea de catre banci a investitiilor in fonduri, printr-un discurs dezechilibrat, care pune accent pe "randamentul superior" si pe similitudinea cu depozitele bancare, in detrimentul riscurilor si al faptului ca investitiile nu sunt garantate, noteaza Bursa.

Oltchim vinde fier vechi si se pregateste de agricultura si comert. Oltchim nu si-a gasit inca un investitor dispus sa readuca la viata combinatul chimic, dar se pregateste sa introduca noi obiecte de activitate in firma, precum cultivarea de plante in aer liber si in sere si comertul in magazine specializate. Oltchim nu reuseste sa iasa din insolventa si nici nu pare a avea sanse sa gaseasca investitori in perioada urmatoare, scrie Capital.

Judetele unde pensionarii traiesc cel mai bine. Varstnicii din Bucuresti, Hunedoara si Brasov au cele mai mari pensii din tara, conform cifrelor oficiale ale Statisticii. In cativa ani, Timisoara si Aradul vor intra in top, spun specialistii. Povestea detaliata in Evenimentul zilei.