Apocalipsa pensiilor vine dupa 2030. Cum poate fi evitata. Generatiile numeroase nascute pe vremea lui Ceausescu vor impovara peste masura bugetul de pensii, aflat deja pe deficit. Pentru a nu intra in colaps, sistemul ar avea nevoie de o noua reforma a pensiilor. "Decreteii" care vor sa o duca la pensie la fel cum o duc parintii lor astazi sa faca bine si sa economiseasca bani la ciorap. Cele mai multe studii ale expertilor atrag atentia ca la iesirea din activitate a "decreteilor" lui Ceausescu (copii nascuti in 1966-1967- 1968) sistemul va claca daca nu va fi reformat pentru ca generatiile care vin din urma sunt mai firave numeric si nu vor mai fi bani de pensii, scrie EVZ.

Business reportFoto: Colaj foto

Prabusirea colosilor din carton: fabricile de diplome mor lent, dar sigur. Universitatea Spiru Haret, Universitatea Titu Maiorescu, Universitatea Romano-Americana, Universitatea Bioterra, Universitatea Andrei Saguna din Constanta au avut cele mai spectaculoase prabusiri ale profitabilitatii din 2008 incoace, dintre toate universitatile private acreditate, potrivit unei analize Economica.net. Cele mai multe universitati private merg semnificativ mai prost decat in 2008 iar falimentul e inevitabil, daca va continua tendinta ultimilor sase ani.

Cele mai proaste decizii ale premierilor Romaniei. Taxe mari, impozite noi, cheltuieli publice umflate, investitii trase pe linie moarta. Cu asta se pot "lauda" sefii guvernelor de dupa 2000. Greselile din trecut pot fi lectii pentru cei care vor cere in viitor votul romanilor. Un sondaj de opinie dat recent publicitatii arata ca 20% din romani cred ca cel mai bun premier postrevolutionar a fost Calin Popescu Tariceanu. Pe locul doi se afla Adrian Nastase (cu 15%), iar pe trei, Emil Boc (cu 12%). Este remarcabil ca mult hulitul prim-ministru, care a avut ghinionul sa ajunga la Palatul Victoria in plina criza economica, este mai apreciat decat actualul ocupant al functiei, Victor Ponta (care a fost mentionat de doar 10% din respondenti), noteaza Capital.

Cat de mica este rata in programul "Prima Masina". In afara de dobanda prefentiala, programul Prima Masina are avantajul unui avans de doar 5%, comparativ cu minimum 15% cat cer bancile pentru un credit auto clasic sau 20% cat percep firmele de leasing. Chiar si in conditiile unui avans mai mic, rata ce va fi platita pentru un automobil de 10.000 de euro este, in cazul programului Prima Masina, de doar 105 euro, fata de minimum 200 de euro prin credit auto clasic sau 160 de euro printr-o firma de leasing, aflam de la Economica.net.

Puterea de cumparare a salariilor dupa intrarea in UE: o evolutie si cateva observatii. Puterea de cumparare a salariilor consemnata pentru prima jumatate a acestui an s-a situat cu aproximativ un procent sub valoarea din 2009-2010, potrivit datelor oficiale ale INS. Media semestrului intai a trecut pragul de 100% din valoarea de referinta stabilita pentru luna octombrie 1990 (ultima luna de dinaintea liberalizarii preturilor) de-abia dupa aderarea la Uniunea Europeana. O analiza Curs de guvernare.

Cum afecteaza "cazierul rutier" pretul politei RCA. Degeaba? Sistemul bonus-malus, aplicat la asigurarile RCA, functioneaza de aproape patru ani in Romania, afecteaza pana la 15% dintre soferi si nu imbunatateste prea mult circulatia pe drumurile publice, pentru ca avem un numar ridicat de accidente, comparativ cu alte state UE. Integral in Capital.

Lovitura pentru fermierii din Romania. Fermierii din Romania nu mai pot vinde catre tarile membre UE bovine, ovine si caprine, decat pentru sacrificare imediata. Fermierii pot vinde totusi catre tarile UE carnea si alte produse de la aceste animale. Restrictiile de vanzare a animalelor ce pot fi afectate de boala limbii albastre au fost impuse de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in acord cu legislatia europeana, anunta Romania Libera.