Hotelul Triumf, unul dintre cele mai valoroase active ale RA-APPS, scos din nou la vanzare, cu 19,6 milioane de euro. Hotelul Triumf din Capitala, unul dintre cele mai valoroase active aflate in portofoliul RA-APPS, va fi scos din nou la vanzare prin licitatie, la un pret de pornire de 19,6 milioane de euro, cu aproape 13 milioane de euro mai putin decat la precedenta tentativa de vanzare, din 2007, blocata in instanta. Licitatia va fi organizata in conditiile in care RA-APPS si-a accentuat pierderile in ultimii ani, iar consultanti imobiliari au atentionat in repetate randuri ca vanzarea activelor in conditiile actuale ale pietei nu este cea mai buna solutie si ca infiintarea unui fond imobiliar listat la bursa pentru administrarea activelor sau transferul acestor servicii catre firme private sunt alternative la vanzarea individuala a proprietatilor, care ar asigura o transparenta sporita si un castig mai bun pentru stat, noteaza Adevarul.

Business reportFoto: Colaj foto

Guvernul crede ca va crea 35.000 locuri de munca prin ajutoare de stat. Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a prezentat miercuri, la Ramnicu Valcea, reprezentantilor din administratiile publice locale si oamenilor din mediul de afaceri ghidul ajutorului de stat pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM-uri), dar si noile moduri de acordare a fondurilor direct catre primarii. "Nu stim cum va arata la final noua formula de a aloca fonduri primariilor, dar vrem sa asiguram un nivel minim pentru toate primariile sarace. De la acel nivel minim sa incepem cu echilibrarea. Pentru ca astazi, inca pe formula, avem primarii care nu pot din veniturile proprii si din veniturile pe care le primesc de la bugetul de stat sa-si asigure cheltuielile de functionare si atunci este o problema de functionare. Trebuie sa asiguram mai intai un minim pentru toata lumea. S-a semnat ordinul de marire al plafonului si saptamana viitoare si acolo unde vor fi mici restante la plata salariilor din primarii se vor achita pana la sfarsitul lunii octombrie", a spus Valcov. Acesta a spus ca in cazul schemelor de ajutor de stat pentru companii se spera crearea unui numar total de 35.000 de locuri de munca, informeaza Capital.

Standard&Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/A-3, cu perspectiva stabila. Agentia de rating Standard&Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala, la BBB-/A-3, cu perspectiva stabila, informeaza Ministerul Finantelor Publice, printr-un comunicat remis, vineri redactiei. Mentinerea ratingurilor Romaniei se datoreaza continuarii procesului de consolidare fiscala si scaderii gradului de indatorare externa a Romaniei, precum si perspectivelor relativ solide de crestere economica, potrivit agentiei de evaluare financiara. Calificativele sunt constranse de cadrul de guvernanta, un nivel relativ scazut al PIB pe cap de locuitor de 9.600 de dolari, si nivelul inca ridicat, desi in scadere, al datoriei in valuta a sectorului privat, care poate limita politica monetara, scrie Bursa.ro.

Azi se deschide primul mall de la munte. Din aceasta luna, un nou mall se deschide intr-o statiune de pe Valea Prahovei, primul dintr-o zona montana din Romania. Societatea Wimi Imobili, parte a fondului de investitii american New Century Holdings, condus de omul de afaceri Siminel Andrei, deschide astazi, 18 octombrie, Carpati Shopping Center din Sinaia. Spatiul comercial a fost reamenajat si s-au purtat negocieri cu mai multi chiriasi. Contactati de Economica.net, reprezentantii companiei nu au dorit sa precizeze, pentru moment, care este valoarea investitiei in renovarea centrului si nici care este nivelul chiriilor. Initial, planurile prevedeau ca deschiderea Carpati Shopping Center sa aiba loc in luna aprilie a acestui an. Centrul comercial este localizat in centrul statiunii Sinaia si este o cladire veche, care a functionat si inainte ca spatiu comercial. Dupa renovare, centrul va avea peste 7.000 mp suprafata inchiriabila.

Plasa de siguranta pentru Comarnic-Brasov. Guvernul ar putea cere finantare de la UE pentru autostrada. Autostrada Comarnic-Brasov ar putea fi construita pe bani europeni. Autoritatile de la Bucuresti vor sa convinga Comisia Europena sa finanteze constructia celor 54 de kilometri de sosea montana. Premierul Victor Ponta spune insa ca este vorba doar despre o solutie de rezerva, in cazul in care constructorul desemnat nu va reusi sa faca rost de bani pentru inceperea lucrarilor. Comarnic-Brasov ar fi trebuit sa fie prima autostrada cu taxa a Romaniei. Sefii de la Transporturi se pregatesc pentru un nou esec al autostrazii Comarnic- Brasov. Au inclus proiectul de constructie a celor 54 de kilometri de sosea montana in Programul Operational Infrastructura Mare, trasmis Comisiei Europene, scrie digi24.ro.

Goji: superfructul care aduce profituri uriase. Bobitele rosii care de patru ani fac senzatie pe piata romaneasca sunt bune pentru sanatate, dar mai ales pentru portofelul celor care au ales sa le cultive. Piata fructelor de goji este in continua ascensiune in Romania, cererea crescand de la an la an, iar producatorii pot fi numarati pe degete. "Primele plante au patruns pe piata acum patru ani, insa oamenii au fost reticenti la proprietatile fructelor pana au ajuns sa le consume regulat. Astfel, au aparut primii producatori, acestia observand ca piata creste constan", a declarat, pentru EVZ, Marin Constantin, unul dintre cei mai cunoscuti producatori din tara. Acesta este totodata atestat pentru a oferi certificat de calitate pentru infiintarea plantatiilor de goji. Primul pas in businessul cu goji reprezinta verificarea pH-ului solului, care trebuie sa se incadreze intre 5,5 si 8 puncte. > Pentru ca planta se adapteaza la orice tip de sol, zona nu este importanta, in Romania existand cateva plantatii in zone atat de deal cat si de campie, spune Marin Constantin.

Prejudiciul in dosarele instrumentate de DNA in ultima luna, egal cu 90 de kilometri de autostrada sau cu banii necesari sa luam laptopuri pentru toti elevii. Prejudiciile totale estimate de anchetatori in dosarele scandaloase din ultima luna, respectiv Siveco, Microsoft, Lukoil si cel al retrocedarilor de paduri - Romsilva, ar fi fost suficiente pentru ca statul sa poata construi o autostrada de munte de cel putin 90 de kilometri sau pentru a majora cu cate 55 de lei alocatiile lunare ale copiilor timp de un an. Anchetele in cazurile Lukoil, Microsoft, Siveco si Romsilva sunt in plina desfasurare, insa procurorii au facut estimari privind prejudiciile create de fiecare dintre ele. Astfel, cumulate, acestea ajung la aproximativ 560 de milioane de euro (2,5 miliarde de lei). De mentionat ca acestea ar putea suferi modificari, probabil in crestere, pe parcursul derularii anchetelor. "Adevarul" va prezinta cateva masuri pe care statul le-ar fi putut lua in beneficiul populatiei si al mediului de afaceri daca nu ar fi fost prejudiciat cu sume colosale. De retinut ca au fost luate in calcul prejudiciile create doar in cazul a patru mari dosare, care au zguduit scena publica in ultimele luni, insa evaziunea si prejudiciile create statului prin diverse scheme sunt mult mult mai mari. Astfel, ce ar fi putut face statul pentru popor daca nu ar fi fost prejudiciat in aceste patru rasunatoare cazuri cu cel putin 2,5 miliarde de lei.