Viitorul amanetat: "Generozitatea" guvernului atinge cota de alarmă. Ajutoarele şi pensiile majorate vor costa în jur de un miliard de euro. Promisiunile în cascadă pentru circa10 milioane de persoane sunt în contul viitorului buget şi a următorului guvern. Cum va proceda? În decurs de câteva zile, premierul şi candidatul la preşedinţie, Victor Ponta, a anunţat o avalanşă de majorări de indemnizaţii, alocaţii şi pensii. Largi categorii sociale urmează să primească sume de câteva zeci sau sute de lei. În total, potrivit calculelor executivului şi estimărilor Capital, efortul pentru buget va fi în jur de un miliard de euro. Integral in Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Curtea de Conturi verifică facturile de energie electrică ale românilor. Curtea de Conturi a României a demarat, luna trecută, o analiză pe piaţa de energie electrică, ce vizează fundamentarea tarifelor la energia electrică pentru consumatorii finali. Dacă se descoperă costuri nejustificate, facturile la energie ar putea scădea. Investigaţia vizează investiţiile realizate de operatori şi modalitatea în care ele au fost ulterior incluse în tarifele de distribuţie şi, ulterior, în facturile de energie electrică ale consumatorilor, au declarat surse oficiale pentru Economica.net.

Guvernul Ponta a făcut cele mai mici investiţii în economie din ultimii şapte ani. Sumele sunt la jumătate faţă de cele înregistrate în timpul crizei economice. Actualul Guvern a făcut cele mai mai mici investiţii în economie din ultimii şapte ani. Chiar şi în plină criză economică, respectiv în perioada 2009-2010, statul a "pompat" mai mulţi bani în economie decât au fost investiţi în 2014. Mai mult, economiştii avertizează că taxele introduse de Executiv pentru echilibrarea bugetului au dus la scăderea investiţiilor private, iar acest lucru se simte în evoluţia economiei din prima parte a anului, noteaza Gandul.

Romanii care si-au mutat serviciul acasa. Cat castiga cei care lucreaza din sufrageria propriei locuinte. In lumea tehnologiei si a internetului, mii de romani au evadat din birouri si muncesc de acasa, din cafenea sau chiar din masina. Companiile si-au redus costurile cu intretinerea sau chiria, asa ca norocosii au acum program flexibil, pe care si-l pot imparti cu familia. Evident, exista si dezavantaje, romanii care muncesc in afara biroului spun ca uneori se simt izolati. Amanunte pe Stirile Pro Tv.ro.

Deznodamant nefericit pentru cea mai asteptata autostrada din România. Nici cea de-a treia încercare a francezilor de la Vinci se pare că nu are sorți de izbândă. Contractul pentru autostrada Comarnic-Brașov, primul proiect care urma să se facă în baza unui contract de concesiune, adică pe banii constructorului, nu a fost semnat nici acum, după 10 luni de la desemnarea constructorului, scrie Capital.

Cursul de trecere la euro: politica de venituri și consecințele. Trecerea la euro în anul 2019 a fost asumată ca obiectiv de noul Consiliu de Administrație al BNR, după ce mai întâi a fost anunțată ca obiectiv politic de Guvern. Presupunând că toate condițiile vor fi îndeplinite la timp, se ridică o întrebare simplă cu implicații multiple: care ar fi cursul la care se va face trecerea de la leu la euro ? Acest curs afectează deciziile de creștere a veniturilor, de efectuare a plasamentelor bănești și de luare a creditelor în viitorul imediat. O analiza Curs de guvernare.

Interviu cu ministrul Finantelor, Ioana Petrescu: Am job de 100.000$ care mă aşteaptă în SUA. Eu stau în România, dincolo de critici. Economica.net a stat de vorbă cu ministrul Finanţelor într-un interviu în care Ioana Petrescu vorbeşte despre relaţia României cu FMI, rolul nostru decisiv în schimbarea atitudinii Europei faţă de cheltuielile de apărare, despre accize, Harvard, înjurăturile pe care le citeşte şi job-ul de 100.000 de dolari care o aşteaptă în State. Ministrul se apără, în premieră, de criticile care i-au fost aduse de când a preluat mandatul şi spune că singurul lucru care o deranjează este critica neconstructivă.

Producatorii de carne, legume si fructe avertizeaza: "Fermierii se îndreaptă către faliment, în urma embargoului rusesc". Legumicultorii estimează pierderi de sute de milioane de euro. Producătorii din piaţa cărnii, dar şi cei din sectoarele de legume-fructe se tem că-şi vor închide porţile cât de curând, ca urmare a embargoului impus de Rusia, în august, asupra importurilor de alimente provenite de pe piaţa europeană, aflam din Bursa.

Salariul minim din România, cel mai mic din UE, umflat electoral. Din 28 de state ale Uniunii, 21 au fixat câștigul minim pe economie. Luxemburg este pe primul loc, în 2013, în timp ce noi suntem pe ultimul loc. Executivul forțează electoral creșterea salariului minim pe economie. Astfel, de la 700 de lei în februarie 2013 acesta a ajuns la 900 de lei (203 euro) în iulie 2014, în condițiile în care nici noi locuri de muncă nu au apărut, nici economia nu a avansat considerabil. Ultimele statistici Eurostat arată că, în 2013, la capitolul salariului minim ne-au întrecut până și vecinii noștri bulgari, deși PIB-ul lor e mai mic decât al nostru, scrie EVZ.

Efectul de bumerang al unei taxe ilegale - cea de poluare. Taxa de poluare pare să aducă numai nenorociri guvernanților. După ce au fost obligați de CJUE să returneze banii încasați ilegal, acum poate constitui un precedent în cazuri similare, obligându-i să-și achite la timp datoriile față de contribuabili. Decizia recentă a Curții de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care impune statului să returneze imediat sumele încasate ilegal din taxa de poluare poate fi aplicată și în alte situații, cum ar fi rambursarea TVA sau a unor drepturi bănești câștigate în instanță, potrivit Romania Libera.

Exemplu de ineficiență la Tarom. Peste 2.000 de salariați "muncesc" pentru numai 24 de avioane. Neînțelegerile dintre managerii și salariații Tarom scot la lumină și problemele cu care se confruntă compania de stat, după aproape doi ani de management privat, în care reformele majore, cum ar fi reducerea de personal sau optimizarea flotei au întârziat. "Practic, la finalul anului 2013 Tarom era în stare de insolvență nedeclarată, adică valoarea activelor era mai puțin de 50% din capitalul social", a comentat unul dintre reprezentanții Tarom pentru EVZ.