Miliardele lor au batut miliardele lui Ponta. Votul masiv din diaspora si valul de indignare starnit de dificultatile in procesul de votare la sectiile din strainatate au contat foarte mult in victoria lui Klaus Iohannis, potrivit sociologilor. Cat de motivanta a fost dependenta financiara de rudele plecate la munca in optiunea celor ramasi acasa? In mediul online au circulat informatii potrivit carora romanii aflati peste granite, suparati de tratamentul aplicat de propriul stat, si-au indemnat rudele si prietenii sa mearga la urne pentru ca, in caz contrar, nu vor mai veni acasa sau nu ii vor mai putea sprijini financiar. In 2013, diaspora a trimis in Romania, potrivit Bancii Nationale, 4,23 miliarde de euro, iar in 2012, alte 4,55 miliarde euro. In aceste alegeri, dependenta financiara a multor familii de rudele aflate la lucru in strainatate pare sa fi atarnat greu in balanta, desi, la randul sau, guvernul a fost extrem de generos in campanie, distribuind oficial circa un miliard de euro pentru pensii, indemnizatii si ajutoare sociale pentru multe categorii sociale, scrieBursa.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Primul top al castigurilor din dividende de anul viitor. Actiunile energetice sunt cele mai profitabile. Cele cinci mari companii energetice de stat ar putea oferi cele mai mari rate ale castigurilor din dividende, dintre companiile cele mai importante listate la Bursa, potrivit primelor estimari din rapoartele analistilor de la Prime Transaction si Tradeville. Dividendele pe care le-ar putea oferi, in 2015, companiile de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) din profiturile obtinute 2014, "depasesc cu mult ratele dobanzilor la plasamentele bancare", iar dobanzile "se situeaza pe o puternica tendinta descendenta in ultimii ani, odata cu politica de relaxare monetara adoptata de BNR", spune un raport al casei de brokeraj Prime Transaction, anuntaEconomica.net.

Tabelul unui deceniu: Cresterea taxelor vs. rata de colectare. Povara pe cei care platesc: Studiu de caz - TVA. Potrivit calculelor Consiliului Fiscal referitor la gradul de colectare al veniturilor la buget pe categorii de taxe si impozite, patru dintre principalele impozite (pe venit, pe profit, CAS si accizele) se situeaza undeva in jur de 80%, in timp ce la TVA performanta este in scadere si se duce spre 40%. Chiar si daca tinem cont de partea ce nu are cum sa fie taxata din motive structurale, colectarea TVA ramane punctul nevralgic al incasarilor bugetare, informeazaCursdeguvernare.ro.

O alocare eficienta a capacitatilor de transport gaze poate duce la reducerea tarifelor in factura finala. Factura pe care consumatorii romani o achita pentru gazele naturale are o incarcatura adeseori artificiala, data de evolutia tarifelor de transport si furnizare, aflate pe un trend mereu crescator in ultimii ani. Interconexiunile pe care Romania le va realiza cu retelele de transport din tarile vecine pot creste insa eficienta schimburilor si implicit reducerea facturii la consumatori, doar daca transferul de capacitate poate fi realizat in timp real. In acest sens va prezentam in exclusivitate aparitia pe piata de gaze din Romania a primului portal de transfer de capacitate pentru serviciul de transport al gazelor naturale ( www.facilitatedetransfer.ro), care va putea fi accesat gratuit de catre furnizorii de gaze naturale, scrieEnergy-Center.ro.

Banca Transilvania si-a exprimat interesul pentru preluarea Volksbank Romania, insa discutiile cu austriecii au esuat. Banca Transilvania, a treia mare banca de pe piata, a fost in discutii pentru preluarea Volskbank Romania, banca aflata in proces de vanzare, au declarat pentru jurnalul de tranzactii Mirsanu.ro mai multe surse de pe piata financiara. Discutiile dintre cele doua parti insa au esuat, iar Banca Transilvania s-a reorientat catre alte oportunitati de pe piata, in acest moment fiind implicata in procesul de vanzare al Bank of Cyprus Romania, anuntaMirsanu.ro.

RCA se va scumpi anul viitor in medie cu 30%. Preturile politelor RCA vor creste, in 2015, in medie, cu aproximativ 30%, arata o estimare Capital bazata de datele oficiale ale pietei asigurarilor. Declansatorul acestor scumpiri este o norma recent lansata de ASF, care interzice asiguratorilor sa mai acopere pierderile suferite pe segmentul RCA din incasarile obtinute pe alte linii de asigurare. In aceste conditii, singura solutie ramasa asiguratorilor pentru a acoperi "gaurile" va fi cresterea tarifelor. Cel mai bun indicator in ceea ce priveste procentajul cu care va fi majorata prima este rata combinata a daunei pe linia RCA. Acest indicator, calculat ca raport intre primele brute incasate (veniturile din vanzarea de RCA) si valoarea cumulata a platilor (despagubirile platite si cheltuielile administrative, cum sunt cele de marketing si distributie), arata cat de profitabila sau neprofitabila este vanzarea politei de asigurare, informeazaCapital.ro.

Honda FCV Concept - despre viitorul automobil pe hidrogen. Honda si Toyota coopereaza in plan tehnic, pentru dezvoltarea automobilului pe hidrogen (pe principiul celulei de combustibil). Dupa ce Toyota a dezvaluit primul sau model de serie pe hidrogen, Mirai (vezi link-ul de mai jos), Honda prezinta FCV Concept. Chiar daca este deocamdata un concept, acest automobil are sanse sa devina un model de serie intr-un timp foarte scurt. De altfel, Honda produce de cativa ani un automobil care functioneaza cu pile de combustibil - FCX Clarity. Dar noul FCV Concept are mari sanse sa ajunga la o autentica productie de serie pana la finele lui 2016, un termen realist in opinia analistilor. Honda FCV Concept continua pe linia inaugurata anul trecut, la Los Angeles, cu FCEV Concept. Noutatea majora este la celula de combustibil, a carei dimensiune a scazut cu 33%, in conditiile cresterii puterii la 136 CP. Honda sustine ca, de fapt, performantele sunt imbunatatite cu 60%, in timp ce autonomia a crescut pana la 700 km. In plus, realimentarea dureaza doar 3 minute, scrie24auto.ro.