Cumparaturi de Black Friday: Online vs. offline. Black Friday este un eveniment offline. Majoritatea americanilor prefera sa sara peste cina de Ziua Recunostintei pentru a se aseza la coada in fata magazinelor. Vanzarile din SUA de Black Friday de anul trecut se ridica la aproximativ 60 de miliarde de dolari, in timp ce vanzarile online nu au depasit trei miliarde de dolari (2,9 miliarde mai exact). Avantajele cumparaturilor din magazinele traditionale sunt evidente: clientul poate atinge ceea ce cumpara, poate testa produsele si cel mai important poate lua produsele acasa cu el, fara sa mai astepte curierul, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Francul se apropie de plafonul minim impus cursului de schimb. Francul s-a apreciat ieri, pe pietele externe, ajungand pentru prima oara dupa septembrie 2012 foarte aproape de plafonul minim impus de banca centrala - 1,20 unitati/euro. Aprecierea vine in conditiile in care se apropie referendumul pentru repatrierea aurului, programat sa se desfasoare la data de 30 noiembrie. Partidul Popular Elvetian vrea sa oblige banca centrala sa aiba rezerve de aur de cel putin 20% din activele totale, fata de 8% in prezent. Francul avea un curs de 1,20129 unitati/euro ieri, la ora 14:13, pe piata din Londra, dupa ce anterior atinsese 1,2009 unitati/euro, cel mai puternic curs consemnat dupa septembrie 2012, cand banca centrala a vandut franci pentru ultima data. La Zurich, francul avea un curs de 1,2014 unitati/euro ieri, la amiaza, aproape nemodificat fata de ziua anterioara, anuntaBursa.ro.

Bancile din Romania au pierdut peste un miliard de euro, in ultimii cinci ani. Sistemul bancar romanesc a inregistrat, in ultimii cinci ani, o pierdere cumulata de peste un miliard de euro, daca se ia in calcul si cifra anuntata recent de directorul Directiei Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei, Nicolae Cinteza, care arata o pierdere de circa doua miliarde de lei pentru sistemul bancar in acest an, a anuntat joi presedintele Bancpost, Mihai Bogza, in cadrul Forumului Bancar Roman, informeazaEconomica.net.

Rata la "Prima Casa" pentru garsoniere si apartamente cu doua camere, mai mica decat chiria. Romanii care dispun de resurse financiare pentru a achita avansul la un credit "Prima Casa" pot sa contracteze un imprumut prin programul guvernamental si sa plateasca o rata lunara mai mica decat chiria pe care ar fi trebuit sa o achite pentru aceeasi locuinta. Rata lunara la un credit "Prima Casa" contractat pentru achizitionarea unei garsoniere este cu peste 20% mai mica decat chiria in sectorul 6 din Capitala (cartierele Crangasi, Drumul Taberei, Giulesti si Militari ), dar si in orasele Sibiu sau Iasi, arata un studiu realizat de Banca Romaneasca si de portalul Imobiliare.ro, scrieAdevarul.

Cat costa deschiderea unui restaurant McDonald's. Sa ai un restaurant McDonald's poate fi o afacere profitabila, dar putini sunt cei care isi permit sa deschida un astfel de restaurant in franciza. Un restaurant McDonald's obisnuit inregistreaza anual vanzari de 2,5 milioane de dolari, compania avand al doilea cel mai mare nivel al incasarilor din Statele Unite, dupa Chick-fil-A, lider pe piata americana. Pentru a deschide insa un restaurant McDonald's, compania le cere potentialilor francizati sa aiba active lichide de cel putin 750.000 de dolari, scrie Business Insider. Costurile de deschidere ale restaurantului, care includ cheltuielile de constructie si investitia in echipamente, ajung la 995.708 dolari - 2,3 milioane de dolari. Totalul este determinat de pozitia geografica a restaurantului, de marimea acestuia, dar si de alte aspecte precum echipamentele folosite in bucatarie, decorul si amenajarea spatiului, anuntaGandul.

Investitorii imobiliari arunca din nou cu bani in piata. Piata imobiliara romaneasca a intrat din nou pe radarul marilor investitori. Valoarea celor 29 de proprietati comerciale tranzactionate in acest an depasete 1,1 mld. euro si marcheaza cel mai bun an de la inceputul crizei si pana acum. Consultantii estimeaza ca in 2015 piata va atrage si mai multe fonduri straine. Cele mai mari zece tranzactii imobiliare semnate pana in acest moment cumuleaza 665 mil. euro si au o pondere de peste 60% in volumul total rulat in 2014. Si in acest an piata investitiilor a fost sustinuta de cele doua fonduri vedeta: New Europe Property Investments (NEPI) si Globalworth, companie controlata de Ioannis Papalekas, care si-au trecut in portofoliu proprietati in valoare totala de peste 430 mil. euro, informeazaCapital.ro.

Programul Prima Masina - ce trebuie stiut. Guvernul a aprobat normele de aplicare a programului Prima Masina. Astfel, cei care vor achizitiona un autovehicul prin programul Prima Masina vor beneficia de o perioada de creditare de maximum 5 ani, la un cost al masinii de cel mult 50.000 lei plus TVA si cu o dobanda subventionata in proportie de 50%, conform normelor de aplicare a programului. Numai ca programul este deocamdata doar pe hartie, din moment ce nicio banca nu a lansat inca produsul de creditare. Asa se face ca cine vrea un credit garantat de stat prin Prima Masina trebuie sa astepte cel putin pana in ianuarie. Si asta pentru ca guvernul a aprobat normele de aplicare cu intarziere, iar acum bancile trebuie sa le analizeze pentru a veni cu ofertele, scrie24auto.ro.