Neamtul care a vandut in acest an cate doua locuinte pe zi in Brasov si Sibiu. Omul de afaceri german de origine romana Simon Andreas Maurer a vandut in primele 11 luni ale acestui an 600 de apartamente in cele doua ansambluri rezidentiale pe care le construieste in Brasov si Sibiu. Nascut in comuna sibiana Laslea, Maurer a plecat in Germania inca din copilarie si s-a intors in 2004 cu un capital de 3 mil. euro, o parte din propriile economii si o parte atras de la investitori germani interesati sa isi plaseze banii in imobiliare romanesti. A construit un proiect mic cu 29 de apartamente in Cluj si unul de 365 de apartamente in Brasov. Criza imobiliara l-a prins cu un teren de 9,5 ha in nordul Brasovului, o datorie de 1,8 mil. euro la banca si 860.000 de euro aport propriu, bani la care se gandea ca ii va pierde in orice moment. In plus, partenera sa, Daniela Kasper, cu care lucrase la proiectul din Brasov, a decis sa iasa din afacere. Dupa mai multe incercari esuate de vanzare a terenului pe care il mai avea, in octombrie 2008 s-a decis sa inceapa dezvoltarea unui proiect rezidential gigant adaptat noilor conditii de piata, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

OMV, mai interesat de gazele din Marea Neagra decat de South Stream. Directorul general al grupului petrolier austriac OMV, Gerhard Roiss, a afirmat ca investitiile ce vor fi facute in Marea Neagra joaca un rol mult mai important pentru OMV decat proiectul abandonat pentru gazoductul South Stream, transmite Reuters. Precizand ca nu a fost informat de Gazprom despre abandonarea proiectului South Stream, Roiss a apreciat ca "pentru OMV aceasta nu este mare lucru". Roiss a aratat ca prelungirea conductei South Stream pana in Austria ar fi costat OMV aproximativ 100 de milioane de euro in trei ani, comparativ cu un miliard de dolari cat vor investi OMV si Exxon Mobil pentru explorarea platoului continental al Marii Negre, intr-un proiect care ar urma sa permita productia de gaze naturale din 2020. In 2012, ExxonMobil si OMV Petrom au anuntat descoperirea unui important zacamant de gaze naturale cu sonda "Domino-1" in zona de mare adancime a blocului Neptun, in sectorul romanesc al Marii Negre. Potrivit OMV, Sonda "Domino-1" a intalnit o acumulare de gaze naturale de 70,7 metri, estimarile preliminare evaluand acumularea la 42 pana la 84 de miliarde de metri cubi, anuntaBursa.ro.

Productia de curent a Romaniei a atins recordurile din perioada comunista: peste 10.000 MW, marti dimineata. Pe primul loc ca sursa de provenienta a energiei stau termocentralele, urmate de apa si de eoliene. Exporturile depaseau 1.300 de MWh, in aceasta dimineata, la o productie orara de 10.100 MW. Productia de energie electrica a Romaniei a atins 10.107 MW putere orara, un nivel similar celui din perioada de dinainte de '89, cand industria romaneasca consuma cantitati uriase de curent. "De vina" pentru aceasta productie sunt centralele ce produc energie din surse regenerabile, mai precis cele eoliene, care acum functioneaza din plin. Altfel, consumul este firesc pentru aceasta perioada, circa 8.600 de Mwh (in urma cu o luna, acesta era de 7.800- 8.000 de MWh), informeazaEconomica.net.

De ce au devenit bulgarii tapii ispasitori ai esecului South Stream? Gazoductul rusilor, care a daramat proiectul Nabucco, e pe cale sa devina si el legenda. Exact ca in cazul concurentului Nabucco, problema esecului nu tine insa nici de implicarea tarilor partenere, nici de restrictiile impuse de Uniunea Europeana si nici de eficienta proiectului de peste 40 de miliarde de euro. Tine strict de finantarea asumata in mare masura de catre Gazprom, gigantul cu picioare de lut al Rusiei si a lui Putin deopotriva. Pentru Romania, sistarea lucrarilor la South Stream nu trebuie sa fie o satisfactie, ci o lectie. O lectie care ne spune ca vechile metode de transport a gazelor naturale sunt depasite, iar investitorii prefera cu totul altceva. In acest context, proiectul AGRI, de transport gaze lichefiate din zona Marii Caspice catre Constanta este de cea mai mare actualitate, scrieEnergy-Center.ro.

Romania dupa 25 de ani. Evolutia reala a PIB: Cresterea economica si deceniul pierdut. Dupa 25 de ani de la Revolutia din decembrie 1989, tara nostra apare in statistici cu o crestere economica de parca ar fi parcurs doar un plan cincinal de pe vremuri. De data aceasta, insa, nu cu o economie centralizata si cu raportari indoielnice, ci in conditii de economie de piata, membra cu drepturi depline a UE si integrata in ceea ce se numea inainte "societatea de consum". Inaintea schimbarii de regim, Romania a atins nivelul maxim de dezvoltare cuantificat la nivelul PIB in anul 1988, atunci cand a depasit cu putin pragul de 60 miliarde dolari. Atunci s-a produs renuntarea la clauza natiunii celei mai favorizate pe care o aveam inca in relatia cu SUA, dupa care a venit anuntul din primavara lui 1989 privind achitarea integrala a datoriei externe, anuntaCursdeguvernare.ro.

In cat timp iti recuperezi investitia intr-un apartament. Investitia intr-un apartament din zona centrala a Bucurestiului se poate recupera prin chirie in circa 10 - 15 ani, potrivit unei analize realizate de portalul imobiliare.ro. In zona de centru-nord a Capitalei (ce cuprinde subzonele Aviatiei, Baneasa, Dorobanti, Floreasca, Herastrau, Kiseleff, Aviatorilor), un apartament cu doua camere are un pret mediu cerut de 69.100 de euro, in vreme ce chiria pe acest segment ajunge la circa 410 euro pe luna. Randamentul unei asemenea achizitii ar fi de aproximativ 7,1% pe an, iar investitia ar putea fi recuperata in circa 14 ani. La un pret de 101.100 de euro si o chirie medie de 710 euro pe luna, un apartament cu trei camere ar aduce un yield de 8,4% pe an si o perioada de amortizare de 11 ani si circa zece luni, informeazaEVZ.

Alpha Bank preia complexul de locuinte Asmita Gardens din Bucuresti, in contul unei creante de 40 de milioane de euro. Alpha Bank a preluat complexul de locuinte Asmita Gardens din Bucuresti, in insolventa, pe care l-a finantat cu aproximativ 80 de milioane de euro, ansamblu construit de grupul indian Asmita si de fondul britanic de investitii Convergence Development Limited, in urma unei investitii de 120 de milioane de euro. Alpha Bank a preluat complexul prin intermediul vehiculului AGI-RRE Participations 1 Limited, de la Convergence Development Limited si Saiyad Muzaffar Hussain, politician indian, care detine grupul Asmita. "AGI-RRE a preluat ansamblul rezidential in contul creantei, astfel ca datoriile pe care AGI-RRE le avea de recuperat de la Asmita au fost convertite in actiuni. Datoriile se ridica la circa 40 de milioane de euro", a declarat Remus Borza, partener coordonator al firmei Euro Insol, administratorul judiciar al complexului imobiliar, scrieAdevarul.

Proprietarul Casa Radio a mai facut un pas spre iesirea de pe piata. A vandut terenul din Hunedoara. Dezvoltatorul imobiliar cu capital israelian Plaza Centers, aflat in proces de retragere de pe piata romaneasca, a anuntat vanzarea terenului de 41.000 mp pe care il detinea in Hunedoara si pe care intentiona sa construiasca centrul comercial Hunedoara Plaza. Terenul a fost vandut pentru 1,2 mil. euro catre compania de bricolaj Dedeman. "Vanzarea este in conformitate cu strategia companiei de a reduce datoriile prin vanzarea activelor imobiliare negeneratoare de venituri si de concentrare pe portofoliul de active care produc venituri. In linie cu planul de restructurare asumat de companie, 75% din incasari vor fi distribuite detinatorilor de obligatiuni corporative in aceasta luna, ca o forma de rambursare anticipata", se arata in anuntul Plaza Centers publicat pe Bursa de la Londra, anuntaCapital.ro.