Cum scoate bani unul dintre regii asfaltului. Vinde locuinte angajatilor. Antreprenorul roman Florea Diaconu, proprietarul companiei de constructii Delta ACM, se apropie de finalizarea primelor sase blocuri cu 180 de apartamente din ansamblul Vista Rezidential Berceni, la un an de la demararea lucrarilor. Diaconu, alaturi de partenerul sau Alessio Karkhi, a intrat pe dezvoltare imobiliara in septembrie anul trecut, cand a lansat pe piata Vista Rezidential, un proiect de 40 mil. euro sustinut integral din sursele proprii ale celor doi investitori, in proportie de 60% Diaconu, 40% Karkhi. Omul de afaceri anunta la acea data ca lipsa investitiilor realizate de stat, care ii asigura 70% din afacerile Delta ACM, il determina sa isi dezvolte propriile proiecte pentru a da de lucru constructorilor. Lucrarile la cele sase blocuri cu 180 de apartamente din cadrul Vista Rezidential din Berceni sunt realizate in proportie de 85-90%. Preturile de vanzare variaza intre 21.500 euro si 30.500 de euro pentru garsoniere si intre 32.500 euro si 41.000 de euro pentru apartamentele cu doua camere, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Senatul a adoptat tacit proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice. Proiectul legii insolventei persoanelor fizice, care are aviz favoabil de la Guvern, a atins termenul de adoptare tacita in Senat luni si va merge in dezbatere la Camera deputatilor, acolo unde se mai afla si alte astfel de initiative. Proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice initiat de mai multi parlamentari PSD (si cativa de la alte partide) a trecut prin adoptare tacita de Senat, prima camera sesizata, dupa ce a fost atins termenul limita de adoptare din 8 decembrie. Cel mai probabil, avand in vedere procedura, Senatul va lua act de atingerea termenului de adoptare in sedinta de saptamana viitoare si va transmite mai departe proiectul de lege catre Camera deputatilor, anuntaEconomica.net.

Tranzactionarea energiei la preturi fixe, atacata in instanta de furnizori. Mai multi furnizori de energie au atacat in instanta ordinul ANRE (reglementatorul pietei), care ii obliga sa tranzactioneze electricitatea la preturi si cantitati fixe de la 1 ianuarie, ne-au spus mai multe surse din piata. "Aceste actiuni nu stopeaza aplicarea ordinului, dar furnizorii cauta modalitati juridice sa obtina acest lucru in curand", mai afirma sursele noastre. ANRE considera ca piata noastra de electricitate a fost manipulata, in ultimul an, prin tranzactii care s-au incheiat pe OPCOM cu preturi si cantitati variabile, conform unui document care a intrat in posesia ziarului BURSA, in luna septembrie. Documentul reprezinta nota de justificare a noilor reguli de tranzactionare adoptate de ANRE, care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2015 si care nu mai permit incheierea de contracte pentru comercializarea energiei la preturi si cantitati variabile, informeazaBursa.ro.

Portretul celui mai bogat sportiv din lume. Averea lui Ion Tiriac este dubla fata de cea a lui Michael Jordan. Daca te-ar intreba cineva cine este cel mai avut sportiv din lume, poate te-ai gandi la Michael Jordan, David Beckham, Cristiano Ronaldo, Tiger Woods sau la alte nume cu rezonanta din domeniu. Putin probabil ca raspunsul sa faca referire la un roman - si, de altfel, sa fie varianta corecta. Ion Tiriac este lider in topul celor mai bogati sportivi la nivel global, iar portalul celebritynetworth.com a "tesut" un mtaerial pe tema aceasta. "Ai auzit vreodata de el? Cei mai multi americani probabil ar suci din cap in semn ca nu, dar iti garantez ca daca esti din Estul Europei sau te numeri printre fanii tenisului profesionist al anilor 1970-1980, numele iti va fi foarte familiar", incepe articolul invocat. Pe langa conturarea carierei sportive, sursa citata acorda o importanta deosebita perioadei care a urmat dupa incheierea tangentelor cu tenisul din postura de jucator, scrieAdevarul.

Cine castiga din majorarea salariului minim pe economie. Cresterea salariului minim cu incepere din 1 ianuarie 2015 va accentua somajul si munca la negru, opineaza 33 de cadre universitare, economisti, antreprenori si specialisti in fiscalitate intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Muncii. Cresterea salariului minim este "o masura anti-economica si anti-sociala", apreciaza semnatarii unei scrisori publice adresate ministrului Muncii, Rovana Plumb, prim-ministruului Victor Viorel Ponta si presedintelui ales, Klaus Iohannis. Grupul se declara preocupat de "politicile publice care afecteaza climatul de afaceri si bunastarea populatiei" si afirma ca doreste sa atraga atentia asupra proiectului de Hotarare de Guvern privind cresterea salariului minim in anul 2015. Proiectul prevede cresterea retributiei minime de la actualul nivel de 900 de lei lunar la 975 lei, urmand ca incepand cu al doilea semestru nivelul salariului minim sa creasca cu inca 75 de lei, la 1.050 lei, anuntaRomania Libera.

Guvernul promite: fara taxe si impozite anul viitor. Reprezentantii Fondului Monetar International au renuntat la ideea unui deficit bugetar de 0,9% si au acceptat propunerea Guvernului pentru un deficit de 1,4% PIB. Ieri, la intalnirea cu reprezentantii FMI si CE au participat premierul Victor Ponta alaturi de ministrul Finantelor Ioana Petrescu si ministrul delegat pentru Buget Darius Valcov. "Eu am trei ani de negocieri cu Fondul si cu Comisia, ca aici e Comisia Europeana. Ei intotdeauna, daca ne gasesc pe noi mai mici, stiti cum se spune, elevul din ultima banca, pe ala se descarca multe lucruri. Nu, nu vom accepta niciun fel de deficit mai jos de 1,4%", declara premierul pentru un post de televiziune, zilele trecute. In cadrul unei conferinte de presa, Victor Ponta a declarat ieri ca taxa pe constructii speciale se va modifica de la 1,5% la 1%, iar CAS-ul va ramane redus cu cinci puncte procentuale si in anul urmator. Premierul a spus ca in bugetul pentru 2015 nu vor exista taxe adaugate si impozite care sa acopere toate masurile de crestere economica si protectie sociala luate de Guvern, informeazaEVZ.

Estimarile s-au adeverit: Cel mai slab an pentru autostrazi! La inceputul anului, oficialii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) estimau ca, in 2014, se vor finaliza lucrarile la 93 km de autostrada. Dar, in primavara, au rectificat datele. Astfel, cei 93 de kilometri de autostrada au intrat la apa, fiind redusi la jumatate. Doar ca, la final de an, observam ca nici aceste calculele nu au fost bine realizate. In urma cu o luna, mai exact cu doar doua zile inainte de turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidentiale, premierul Victor Ponta impreuna cu actualul ministru al transporturilor, Ioan Rus, au inaugurat 22,1 kilometri de autostrada. Conform contractului semnat in 2011 cu italienii de la Impregilo, pe cei 22,1 km dintre Cunta si Saliste (lotul 3 al tronsonului Sibiu-Orastie) trebuia sa circulam din aprilie 2013, scrieCapital.ro.

Un gigant ucrainean vine sa prospecteze subsolul Romaniei dupa gaze de sist. Vikoil Ltd din Kiev si-a deschis o filiala in Romania, singura din afara Ucrainei. Compania a facut explorari pe resurse neconventionale de gaze in Orientul Mijlociu, Africa de Nord si foste state ale Uniunii Sovietice. Compania ucraineana Vikoil, specializata in prospectiuni subterane si seismica 2D si 3D si-a infiintat o subsidiara in Romania, singura din strainatate, si vizeaza afaceri in domeniul prospectiunilor onshore si offshore de hidrocarburi, gaze si titei, in pricnipal din categoria celor neconventionale. Compania este detinuta de omul de afaceri Serghei Ushinskiy, are 300 de angajati si a mai lucrat in Orientul Mijlociu, Rusia, Africa de Nord si America Latina, mai ales in prospectiuni pentru gaze de sist. Este una dintre cele mai mari companii de profil din Ucraina, anuntaEconomica.net.