Ce impozite noi vor plati romanii din 2015. Noul an aduce o serie de modificari fiscale. EVZ a stat de vorba cu specialistii in domeniu si va arata ce ne asteapta in anul care vine. In ciuda faptului ca toate guvernele care ne conduc se lauda ca asigura stabilitate fiscala, inceputul fiecarui an ne aduce schimbari de impozitare. Acciza va fi exprimata in lei. O modificare importanta de anul viitor este cea legata de calculul accizei. Pana acum, accizele pentru produse precum tigarete, bauturi alcoolice, produse de lux si energetice, se calculau in euro. Integral in EVZ.

Business reportFoto: Colaj foto

Consiliul Fiscal: Ce necunoscute are bugetul pe 2015. Veniturile fiscale anticipate prin bugetul pe 2015 sunt supraevaluate cu 2,35 miliarde lei (0,33% din PIB), estimeaza Consiliul Fiscal, care totodata isi manifesta retinerea si fata de angajamentul ca investitiile vor fi cu 8,6 miliarde lei mai mari. Sperantele statului ca anul viitor va inregistra venituri bugetare superioare celor de anul acesta, strict pe baza unei mai bune colectari a obligatiilor la buget, sunt gresite, cred specialistii Consiliului Fiscal (CF) intr-o opinie privind bugetul de stat, bugetul de asigurari sociale pentru 2015 si strategia fiscal-bugetara 2015-2017, potrivit Romania Libera.

Cat costa un credit "Prima Masina": la 62.000 de lei imprumutati, beneficiarii ramburseaza aproape 69.000 de lei. Cei care vor sa-si achizitioneze un autoturism de 62.000 de lei (14.000 de euro) cu un imprumut contractat prin programul guvernamental vor avea de rambursat bancii aproape 69.000 de lei, iar rata lunara va fi de peste 1.100 de lei, timp de cinci ani. Programul "Prima Masina", prin care statul va garanta jumatate din creditul contractat in vederea achizitionarii unui autoturism nou, ar fi trebuit sa se lanseze la 1 noiembrie, insa bancile nu pot acorda nici acum acest tip de finantare, intrucat nu exista norme de creditare, scrie Adevarul.

De ce platesti RCA mai scump din cauza accidentelor facute de altii: sistemul bonus-malus nu functioneaza. Principala explicatie pe care firmele de asigurare o dau pentru majorarea primelor RCA pe anumite categorii de soferi, in principal cei cu varsta sub 30 de ani, este nivelul ridicat al daunalitatii. Totusi, datele ASF arata ca asiguratorii nu penalizeaza corespunzator soferii care inregistreaza accidente preferand sa aplice "la pachet" majorari de pret, noteaza Economica.net.

Topul celor mai scumpe locuinte vandute in 2014. Companiile de consultanta imobiliara cu cel mai extins portofoliu de locuinte de lux din Bucuresti au vandut, in acest an, proprietati din aceasta categorie in valoare totala de peste 30 milioane euro. Numeric, segmentul rezidential de lux reprezinta sub 0,5% din totalul tranzactiilor cu locuinte la nivel de Bucuresti. In medie, incheierea unei tranzactii care implica o locuinta din aceasta categorie dureaza sase-noua luni, interval in care in piata sunt aproximativ 50 de cumparatori, potrivit consultantilor Coldwell Banker Affiliates of Romania, companie care a intermediat, in acest an, vanzarea de locuinte de lux in valoare totala de peste 5 milioane euro. Integral in Capital.

Vrei o masina noua, pe care s-o vinzi apoi? Lista marcilor care se vand mai bine "de noi" decat "second hand". La o masina noua, in Romania se inmatriculeaza trei la mana a doua. Exista totusi si marci in cazul carora masina noua este preferata celei second-hand, deci in cazul carora posibilitatile de revanzare sunt ceva mai reduse. In ciuda cresterii numarului de masini noi, Romania este totusi o piata auto dominata de autoturisme second-hand. In primele 11 luni ale acestui an, au fost inmatriculate circa 64.500 de autoturisme noi, in crestere cu aproape 24% fata de cifra consemnata pentru aceeasi perioada a anului trecut, anunta Economica.net.

ANAF, acuzata de abuzuri. Un inspector al Administratiei are plangere penala. Grup Servicii Petroliere (GSP) sustine ca este tinta a numeroase abuzuri din partea angajatilor ANAF subordonati vicepresedintelui institutiei Florin Tunaru, ANAF deruland o inspectie fiscala la GSP care dureaza de aproape doi ani, mult peste termenul legal, si continua abuziv desi a fost suspendata. "Incepand cu luna noiembrie, GSP a fost tinta unor numeroase abuzuri savarsite de functionari publici ai statului, angajati ai ANAF, aflati in subordinea domnului Florin Tunaru, vicepresedinte ANAF, coordonator al inspectiei fiscale", arata compania detinuta de omul de afaceri Gabriel Comanescu, intr-un comunicat, potrivit Gandul.

Adevarata tara a lui Mos Craciun. Unde sunt produse cele mai multe decoratiuni de Craciun din lume. Adevaratul atelier al lui Mos Craciun nu se afla la Polul Nord, ci in orasul Yiwu din China, scrie theguardian.com. Supranumit "Orasul Craciunului din China", Yiwu gazduieste 600 de fabrici in care sunt realizate peste 60% din decoratiunile de Craciun comercializate la nivel global. "Elfii" care lucreaza in aceste fabrici sunt in mare parte imigranti, programul lor fiind de 12 ore pe zi pentru 300 de lire sterline pe luna, scrie theguardian.com, citat de Gandul.