Cum va tria Fiscul firmele in 2015 - interviuri cu inspectorii si controale la sedii. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va introduce o noua procedura de verificare a firmelor care cer inregistrarea codului de TVA care va avea trei filtre de selectie. In prima faza, vor fi analizate datele companiei cu o aplicatie informatica. Daca apar suspiciuni, va avea loc un interviu la Fisc si, in ultima instanta, va fi facut un control la sediul societatii, a declarat, pentru Capital, seful institutiei, Gelu Stefan Diaconu. "Incepand cu 1 februarie vom introduce noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA care va fi derulata prin structuri specializate din cadrul compartimentelor de informatii fiscale. La momentul atribuirii codului de inregistrare vom face verificare preliminara. Pentru majoritatea solicitantilor durata obtinerii codului de inregistrare va fi de doar 24 de ore fata de 3 zile acum. Pentru cei care au profil de risc ridicat intervin verificari inclusiv prin Antifrauda. Important este sa nu se mai inregistreze firme care au ca unic scop evaziunea fiscala la TVA pentru ca aici principala cauza este activitatea firmelor fantoma", a declarat presedintele ANAF, scrie Capital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

CNP: Importurile de gaze naturale vor creste anul viitor cu 42,9%. Importurile de gaze naturale vor creste anul viitor cu 42,9% fata de 2014, la 500.000 tone echivalent petrol (tep), dupa o scadere de 70,3% in acest an, conform Prognozei echilibrului energetic, publicata de Comisia Nationala de Prognoza. Productia interna de gaze naturale utilizabile este estimata la acelasi nivel ca si in 2014 si anume 8,6 milioane tep. Pentru 2016, CNP estimeaza o crestere a importurilor de gaze cu 20% si a productiei cu 0,6%, la 600.000 tep, respectiv 8,65 milioane tep, iar pentru 2017 o majorare a importurilor cu 16,7%, la 700.000 tep, si a productiei cu 1,2%, la 8,75 milioane tep. In ceea ce priveste titeiul, CNP estimeaza o crestere a importurilor cu 2,9% in 2015, dupa un avans de 32,2% anul acesta, si o scadere a productiei cu 1,3%, fata de 1,9% in 2014. Astfel, importurile vor ajunge la 7,2 milioane tep, iar productia la 3,9 milioane tep, anunta Bursa.ro.

Mega Image deschide magazine de 2.500 mp in ultimele doua zile ale anului. Mega Image va inchide strategia de extindere din 2014 in ultimele doua zile ale anului, cand mai deschide sase magazine cu o suprafata comerciala de aproape 2.500 mp. Retailerul detinut de Delhaize va ajunge, astfel, la o retea de 410 unitati. De altfel, Mega Image a mai deschis trei magazine in Bucuresti si pe 28 decembrie, doua clasice si un Shop&Go, cu o suprafata insumata de circa 900 mp. Pe 30 si 31decembrie, compania va inaugura un fel de flagship store, pe Bulevardul Magheru din Bucuresti, cu o suprafata de 1.200 mp, la care se adauga alte trei unitati Mega Image si doua Shop&Go in Bucuresti si judetul Ilfov. Retailerul a agajat 1.300 de oameni in 2014 si foloseste, potrivit CEO-ului Xavier Piesvaux, exclusiv energie provenita din surse regenerabile pentru magazinele din Bucuresti si Ilfov, informeaza BusinessCover.ro.

Un an profitabil. Cu cat au crescut salariile romanilor in 2014. Salariile angajatilor romani au crescut, in medie, cu circa 5%, pe parcursul acestui an. Insa, sunt domenii unde avansul a depasit si de patru ori media pe tara.. Chiar daca economia a inceput sasi revina dupa criza inceputa in 2008, dificultatile economice nu au disparut. Astfel, cu o crestere medie a castigurilor salariale nete de 4,9%, in perioada ianuarie- octombrie 2014, suntem departe de avansul veniturilor din anii de dinaintea crizei. Asta nu inseamna, insa, ca nu exista exceptii. Intr- un domeniu de activitate angajatii romani s-au bucurat de o crestere a lefurilor cu 21%. Este vorba despre silvicultura si exploatare forestiera, pescuit si acvacultura, unde castigul lunar mediu net a crescut de la 1.409 lei, la inceputul anului, pana la 1.706 lei, la finele lui octombrie, conform cifrelor Institutului National de Statistica (INS), scrie EVZ.

Cele 5 greseli catastrofale care duc la inchiderea drumurilor iarna. Asocierea firmelor Chirulli Andrea Impresa Individuale, un PFA din Italia ce are doar o sucursala intr-un sat din Dambovita, si Shelter Construct, detinuta de Alin Ionescu, retinut in prezent pentru evaziune fiscala, a fost desemnata de conducerea CNADNR sa deszapezeasca autostrada A2."Romania libera" a identificat si alte cauze pentru care drumurile au fost inchise dupa ninsoarea de ieri. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) n-a avut niciodata mana prea buna la selectia firmelor carora le-a dat pe mana deszapezirea celor mai importante proiecte de infrastructura pe care le are Romania, si anume autostrazile. Imediat cum a inceput sa ninga putin mai serios, CNADNR a decis inchiderea autostrazii A2. Totodata s-au inchis si toate drumurile judetene din cateva judete, sute de mii de romani fiind astfel condamnati la izolare in localitatile lor de domiciliu, anunta Romania Libera.

Cum se face deszapezirea in alte tari. Romania ar trebui sa ia lectii! Daca in Romania iarna le da batai batai de cap in fiecare an autoritatilor, in alte tari, astfel de probleme nici nu exista. Si vorbim despre state in care este iarna peste patru luni pe an, unde locuitorii indura temperaturi care coboara uneori chiar si pana la minus 30 de grade Celsius. Aici, deszapezirea se face ca la carte, asa ca soferii au probleme doar in situatii absolut exceptionale. Autoritatile romane sunt luate prin surprindere in fiecare an de ninsori, iar anul acesta nu a facut exceptie. Este adevarat ca anul acesta a nins foarte mult, dar daca ne uitam la sumele pe care cei care fac deszapezirea le incaseaza, acestia nu ar trebui sa aiba nicio scuza. La noi deszapezirea unui kilometru de drum costa 3.000 de euro in timp ce in tarile nordice nu trece de 1.500 de euro, informeaza Capital.ro.

Calendarul saloanelor auto din 2015. Anul 2015 aduce cu el o serie de evenimente expozitionale de importanta majora pentru industria auto, organizate atat in Europa, cat si pe celelalte continente. De retinut, in primul rand, cele mai importante saloane la nivel mondial, cele de la Geneva, Frankfurt, Detroit si Tokyo. Acestora li se adauga o serie de alte manifestari de gen ce merita luate in calcul, asa cum este si salonul de la Bucuresti. 24auto.ro face o trecere in revista a celor mai importante saloane auto din 2015, ordonate cronologic, pe doua categorii - Europa, respectiv celelalte continente. De retinut ca perioadele mentionate vizeaza zilele rezervate marelui public.