Tara europeana in care toti locuitorii sunt milionari, dupa ce s-a descoperit petrol. In 1969 a fost descoperit petrol la Ekofisk, in Marea Nordului, la aproximativ 320 de kilometri sud-vest de coasta norvegiana. Constienti ca resursele se vor termina la un moment dat, conducatorii Norvegiei au infiintat in 1990 un fond in care toti cei peste 5 milioane de cetateni sunt actionari. Valoarea fondului depaseste in prezent peste 600 de miliarde de euro. Asta inseamna ca fiecarui norvegian ii revine peste un milion de coroane. Totusi, oamenii nu se pot atinge de bani, care sunt gestionati de Banca Centrala. Ei sunt destinati bunastarii generatiilor viitoare. Norvegia detine aproape 1% din totalul actiunilor la nivel mondial. Populatia Norvegiei a votat de doua ori impotriva aderarii la UE in cadrul unor referendumuri organizate in 1972 si 1994, potrivit Capital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Parlamentarii au uitat de "proiectele electorale" care vizeaza debitorul roman.Parlamentarii au initiat in acest an electoral mai multe proiecte care vizau viata debitorului roman, in special a celui imprumutat la banci. Dupa trecerea alegerilor, acestea au trecut in plan secund. Camera deputatilor pus in stand-by proiectul care vizeaza conversia creditelor din valuta in lei, in timp ce de Senat a trecut prin adoptare tacita propunerea privind insolventa persoanelor fizice. Proiectul, semnat de deputatul de Vaslui Ana Birchall si de alti colegi din PSD, partidele satelit si din PNL si UDMR, vrea sa impuna bancilor obligatia de a converti creditele din valuta in alta valuta, la cererea clientilor, cu "pastrarea costurilor" - lucru nu foarte bine definit - si fara reevaluarea garantiilor gajate. Cursul utilizat ar fi cel de la data forumlarii cererii de conversie, scrie Economica.net.

Revelionul lui Dan Negru, cea mai crunta bataie luata de Pro TV de la Antena 1.Antena 1 a batut Pro TV intr-o noapte cat nu l-a batut anul intreg. Al 15-lea revelion prezentat consecutiv de Dan Negru la Antena 1 a avut, la nivel national si la orase, cifre de sase ori mai mari decat Pro TV, care anul acesta nu a avut un program special, ci a mers pe filme. Pro TV a fost, pe intervalul 22.00-2.00, pe locul patru in topul audientelor la nivel national si la orase, fiind depasit de Kanal D (locul doi dupa Antena 1, cu un revelion WowBiz) si de TVR 1. Ca de obicei in noaptea de revelion, un loc bun pentru Etno TV, mai ales la nivel national, potrivit paginademedia.ro.

Ce schimbari aduce 2015 in economia romaneasca: crestere pe hartie, incertitudine in realitate. Per ansamblu, economia ar putea creste, in medie, cu 2,5% fata de 2014, Produsul Intern Brut (PIB) depasind, in premiera postdecembrista, pragul de 160 de miliarde de euro. Aceasta performanta (care pentru o tara cu necesitatile si cu potentialul Romaniei este, totusi, destul de slaba) ar putea fi atinsa, in primul rand, datorita cresterii consumului si a investitiilor, dupa cum apreciaza Guvernul. Ca domenii promitatoare s-ar remarca industria, constructiile si serviciile, apreciaza Comisia Nationala de Prognoza. Veniturile mici vor creste cel mai mult Pentru a incuraja cresterea consumului, Guvernul a decis sa mareasca atat salariul minim pe economie, de la 900 la 975 de lei si apoi la 1.050 de lei, cat si pensiile, cu 5%, si chiar sa dubleze alocatiile pentru copiii din familiile defavorizate, de la 42 la 84 de lei. De asemenea, este preconizata o crestere cu aproape 6% a salariului mediu net, care acum este de 1.705 lei, potrivit Adevarul.ro.

Anul Nou aduce preturi mai mari cu aproape 30% pentru politele RCA. Cat va plati un tanar de 25 de ani care nu a fost implicat niciodata intr-un accident. Politele RCA cu valabilitate de la 1 ianuarie 2015 pentru soferii tineri s-au majorat deja, in cazul unor companii de asigurari, cu 5% pana la 27%, comparativ cu pretul valabil in luna octombrie, de exemplu, reiese din datele unui comparator online de polite de asigurare auto obligatorii. Gandul a mai scris, citand brokeri de asigurare, ca in 2015 asigurarile RCA se vor majora cu 15-30%. O parte din companiile de asigurari au majorat, in ultimele doua luni, tarifele RCA valabile din ianuarie 2015, cu 5%-27%, vizati fiind soferii de pana in 25 de ani. In ultima perioada unii brokeri de asigurare au estimat ca in 2015 tarifele la asigurarea auto obligatorie vor creste cu 15-30%, scrie Gandul.

Orange sau Vodafone ar putea achizitiona un operator fix in 2015. Dupa cum ne-au declarat mai multe surse din piata, achizitionarea celui mai mare operator de comunicatii fixe de catre unul dintre gigantii telefoniei mobile s-ar putea intampla chiar in 2015.Desi acest lucru a fost negat cu vehementa de catre managementul companiei, mai multe surse chiar si din interiorul RCS&RDS ne-au declarat ca o achizitie de catre Vodafone Romania este posibila in 2015. Cosolidarea pietei in 2015 este subliniata si de catre Valentin Mircea, fostul vice presedinte al Consiliului Concurentei si actual partner senior la Mircea si Asociatii si expert in comunicatii, potrivit Economica.net.