Cum si-au cheltuit banii europeni de autostrazi statele din Estul Europei. O comparatie cu Romania. Polonia este mereu data ca exemplu in absorbtie fondurilor europene. In 2007, situatia infrastructurii rutiere a Poloniei era mult in urma altor tari din UE: avea doar 300 de kilometri de autostrada si 700 de kilometri de drumuri expres, in ciuda dimensiunii sale considerabile. Prin urmare, nu mai putin de 10 de miliarde de euro au fost alocate construirii unei structuri de autostrazi si drumuri expres. Un studiu al PwC Polonia arata ca in cei sapte ani analizati au fost construiti 1500 de km de autostrada si drumuri expres, iar densitatea retelei rutiere a crescut de doua ori. Compania de autostrazi poloneza, GDDKIA, a introdus standarde de cost si astfel, incepand cu anul 2008, costul construirii unui kilometri de drum expres a scazut cu 36%, iar cel al unui km de autostrada cu 31%. In Europa, costul mediu al construirii unui km de autostrada este de 9,4 milioane de euro, iar preturile din Polonia sunt apropiate de aceasta medie: 9,61 de milioane de euro, scrie cursdeguvernare.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cum ni-l fura strainii pe Dracula. In 2012 a fost Hotel Transilvania. In 2013 a aparut serialul Dracula. In 2014, Dracula Untold. Sunt doar ultimele mari productii hollywoodiene care se folosesc de mitul lui Dracula. In tot acest timp, autoritatile din Romania se tem sa-l foloseasca pentru atragerea turistilor. Nu si alte tari. In ultimii ani, numele lui Dracula a fost pe buzele sefilor care s-au perindat la conducerea Turismului. "Noi acum lucram la un circuit Dracula si la un circuit rosu, legat de urmele comunismului si ale dictaturii ", spunea Elena Udrea in 2011. Fostul sef ANT, Cristian Barhalescu, spunea in 2012 ca pe pietele din in China, India si Orientul Mijlociu Romania poate promova tot ceea ce inseama circuite gen Dracula, gen Transilvania. La un an distanta, alt sef, acelasi mit. Maria Grapini spunea: "Nu abandonam mitul Dracula. Oriunde m-am dus, din Coreea si pana in SUA, toata lumea m-a intrebat de Dracula. Nu putem sa renuntam la acest mit". Nimic nu s-a concretizat, insa, scrie Economica.net.

Si-au croit drumul spre suprematia economica prin orase fantoma de 6,8 trilioane de dolari. Si in acest an aportul Chinei la economia globala va fi cel mai mare din lume, insa cresterea previzionata de 7,2% va fi cea mai mica din 1990 incoace, ceea ce determina analistii sa se astepte la o "aterizare fortata" a economiei acestei tari. Consultatii companiei de audit PwC listeaza printre factorii care ar trebui urmariti indeaproape de investitori in 2015 reducerea semnificativa a ritmului de crestere al economiei chineze. "Economia chineza este vulnerabila, dat fiind nivelul ei de indatorare privata - aproximativ 250% din PIB - iar estimarile cercetatorilor chinezi din mediul academic arata ca incepand cu 2009 aproape 6,8 trilioane de dolari au fost pierdute prin intermediul unor investitii pentru a crea orase fantoma, cladiri de birouri care nu au fost niciodata date in folosinta si fabrici inactive. Pana acum, guvernul chinez pare sa reuseasca sa tina in frau aceasta situatie, insa impactul negativ al unei 'aterizari fortate' nu trebuie ignorat", declara Richard Boxshall, economistul sef al PwC, citeaza Capital.ro.

Mugur Isarescu "Situatia din Grecia prezinta un mare pericol si pentru noi". Situatia din Grecia prezinta un mare pericol, care trebuie avut in vedere si in tara noastra, este de parere Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, facand referire la speculatiile potrivit carora Republica Elena ar putea iesi din zona euro. Domnia sa a spus, ieri, ca Banca Nationala a Romaniei are la dispozitie instrumentele necesare ca sa gestioneze eventualele riscuri. Mugur Isarescu a subliniat, citat de Agerpres: "Cu Grecia este un pericol mare! Trebuie avut in vedere si de catre Romania. Noi deja, la Banca Nationala, il avem in considerare. Eu nu cred ca se va intampla, dar riscul exista si ne pregatim sa gestionam orice fel de risc. Nu avem, practic, niciun instrument blocat, spre deosebire de alte banci centrale. (...) Ca sa replic in terminologia unui ziar occidental, apropo de politica BCR ca nu mai are gloante, noi avem suficiente, pe mai multe tipuri de armament", citeaza Bursa.

Consiliul Concurentei a amendat sase companii de taxi din Bucuresti si Ilfov, pentru ca s-au inteles la pret. Companiile care opereaza serviciile de taxi Meridian, Pelicanul, Cobalcescu, Cristaxi, Confort Taxi si Grup As au fost amendate de Consiliul Concurentei cu circa 500.000 de euro, pentru ca s-ar fi inteles la pret. Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 2.264.875 lei (505.021 euro), 8 intreprinderi active pe piatatransportului de persoane in regim de taxi si dispecerat taxi dinmunicipiul Bucuresti si judetul Ilfov, pentru participarea la o intelegere tacita/practica concertata avand ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane in regim de taxi, se arata intr-un comunicat al institutiei. Companiile sanctionate, detineau circa 70% din piata la momentul intelegerii, scrie Economica.net.

Contradictii la nivel inalt pe tema evaziunii. Ponta felicita ANAF pentru rezultate, dar oficialii din FINANTE nu sustin cifrele. Premierul Ponta a felicitat Agentia Nationala de Administratrare Fiscala pentru incasarile obtinute din combaterea evaziunii fiscale, care s-ar fi ridicat in 2014 la 6,5 miliarde lei, in conditiile in care totalul veniturilor bugetare a depasit cu numai 12 miliarde lei nivelul din 2013, avans doar marginal peste cresterea PIB, scrie Mediafax. Oficialii din Ministerul Finantelor prezenti la conferinta nu au putut sa explice cum s-a ajuns la concluzia ca 6,5 miliarde lei au provenit din combaterea evaziunii fiscale, in conditiile in care toate veniturile suplimentare indica o crestere nominala de circa 6%, cu foarte putin peste cresterea nominala a PIB de anul trecut, care sta la baza constructiei bugetare, scrie EVZ.ro.

Presedintele Venezuelei: Noua alianta dintre China si America Latina va schimba istoria. Presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a declarat joi, la Beijing, la primul forum ministerial China - CELAC (Comunitatea Statelor Latino-Americane si Caraibiene), ca aceasta noua relatie dintre America Latina si marea putere asiatica reprezinta un moment 'unic in istorie' si este, in opinia sa, inceputul unei lumi care nu va mai fi dominata de imperii, consemneaza agentia EFE, potrivit Agerpres. China 'demonstreaza ca poate fi o putere fara aspiratii imperiale sau hegemonice', iar alianta ei cu America Latina merge in directia unei lumi in care 'nimeni nu mai cauta sa foloseasca resursele naturale sau finantele pentru a supune si a santaja popoare intregi', a spus Maduro, in aplauzele asistentei, citeaza Economica.net.