Romanii au pus bani in banci chiar si in 2014, anul cu cele mai proaste dobanzi. La finele lui noiembrie 2014, valoarea totala a depozitelor constituite de persoane fizice in bancile din Romania era aproape similar cu nivelul de la inceputul anului in ciuda faptului ca randamentele oferite de aceasta forma de economisire au scazut constant pe parcurcursul lui 2014 atingand minime istorice. Romanii aveau in banci peste 104 miliarde de lei la finalul lunii noiembrie 2014, arata datele Bancii Nationale a Romaniei. Suma este doar marginal mai mica decat soldul inregistrat la afarsitul lui 2013 in ciuda faptului ca anul trecut a adus cele mai mici dobanzi la depozite din istoria postdecembrista, noteaza economica.net.

Business reportFoto: Colaj foto

Terenul agricol, profitabil pe termen scurt. Investitorii straini din agricultura romaneasca au inceput sa isi scoata la vanzare terenurile arabile si spera sa incaseze profituri uriase. In ultimii sapte ani, pretul pamantului agricol din Romania s-a triplat. A crescut chiar si dupa ce statul a impus anul trecut acele restrictii menite sa ii tina departe pe straini dupa liberalizarea pietei funciare. Iar unii analisti spun ca terenurile agricole se vor scumpi si anul acesta. Asadar, sunt terenurile o buna investitie? Poate ca sunt. Dar pot sa fie si o noua bula speculativa. Pentru ca scumpirea anumitor terenuri pur si simplu nu este justificata, informeaza digi24.ro.

Bancpost are de recuperat 27 mil. euro din mini-orasul ce trebuia construit pe terenul lui Becali. Milionarul Marius Ivan, care voia sa construiasca 800 de locuinte pe un teren cumparat de la George Becali, a cauzat datorii de 75,5 mil. euro tuturor creditorilor implicati in proiectul sau Pipera City. Cele mai mari datorii au fost inscrise in dreptul bancii finantatoare Bancpost, adica 27 mil. euro, in timp ce Marius Ivan si partenerul sau irlandez Jonathan Youens, figureaza cu datorii totale de circa 20 mil. euro, potrivit tabelului definitiv al creantelor publicat de RVA Insolvency, administratorul judiciar al Creativ Proprietati Imobiliare, societate prin intermediul careia urma sa fie dezvoltat proiect Pipery City, intrata in insolventa in 2012. Restul creantelor se impart intre Credal International, Arealto Finance si Mad Partners Consulting. Cel mai probabil, dupa exemplul altor companii aflate in situatii similare, terenul aflat in patrimoniul firmei insolvente va fi scos la vanzare, urmand ca toti actorii implicati in acest proiect sa piarda o parte insemnata din banii investiti, scrie Capital.

Cum pierd bugetele si pacientii 400 milioane de euro anual din "politica de preturi" a medicamentelor compensate. Preturile medicamentelor aflate pe lista compensatelor nu au mai fost actualizate din anul 2009, desi, legal, ar trebui actualizate anual. Situatia genereaza pierderi bugetare de sute de milioane de euro anual. cursdeguvernare.ro prezinta astazi acest mecanism in care autoritatile nu par sa aiba interesul sa puna ordine. Chestiunea a fost pe agenda discutiilor legate de bugetul de stat purtate anul trecut de reprezentantii FMI-CE cu cei ai guvernului Ponta, oficialilor romani cerandu-li-se sa puna capat acestei situatii, afirma pentru cursdeguvernare.ro surse apropiate negocierilor. O precizare: In cele ce urmeaza nu nominalizam niciun producator de medicamente pentru ca materialul de fata nu isi propune sa creeze suspiciuni sau tensiuni in piata, ci sa semnaleze o anomalia in sine, de care par sa beneficieze toti cei implicati.

Serbia vrea sa importe gaze romanesti din Marea Neagra. Serbia discuta cu Romania despre posibilitatea importului de gaze din regiunea Marii Negre si este deschisa convorbirilor privind obtinerea de gaz din Rusia pe rute alternative, a spus ieri Aleksandar Vucic, premierul sarb, in cadrul forumului de la Davos. "Tocmai am terminat convorbirile cu premierul Victor Ponta despre importul de gaz din portiunea romaneasca a Marii Negre", a spus Vucic, citat de Agerpres. Acesta a completat ca Serbia este gata sa discute despre posibilitatile de a primi gaz rusesc prin gazoductele din Turcia, Grecia sau Macedonia, daca Rusia nu va mai livra prin Ucraina. Potrivit Reuters, Serbia primeste aproximativ 90% din importurile de gaz din Rusia prin Ucraina, dar cauta in prezent rute alternative dupa decizia Moscovei de a renunta la proiectul de constructie a gazoductului South Stream, noteaza EVZ.ro.

Lukoil reduce investitiile din acest an cu 10%, din cauza scaderii preturilor petrolului. Lukoil, al doilea mare producator de petrol din Rusia, va reduce investitiile din acest an cu circa 10%, respectiv cu 1,5 miliarde de dolari, din cauza scaderii cotatiilor titeiului, a declarat, la Davos, directorul general al grupului, Vagit Alekperov, transmite Bloomberg. Economiile vor fi realizate prin reducerea cheltuielilor in operatiunile de rafinare si prin blocarea noilor angajari, in timp ce dividendele vor fi mentinute la nivelul anului 2014, a spus Alekperov, citat de Mediafax. Economia Rusiei a fost afectata de prabusirea preturilor petrolului, principala sursa externa de venit. Scaderea veniturilor din vanzarile de petrol a amplificat efectul sanctiunilor occidentale, impuse din cauza implicarii Rusiei in conflictul din Ucraina, mai scrie Bloomberg. Potrivit publicatiei, Lukoil a fost inclusa in septembrie 2014 pe lista companiilor rusesti vizate de sanctiunile occidentale. Bancherii sustin ca sanctiunile interzic furnizarea de anumite tehnologii, dar nu afecteaza si finantarea, scrie Bursa.ro.

Romanul Mihai Pohontu devine vicepresedinte al Samsung la nivel mondial. Mihai Pohontu, fostul vicepresedinte al Disney Interactive, a preluat din ianuarie 2015 functia de VP pentru Emerging Platforms la Samsung. "Zona de activitate s-a largit considerabil si acum include toate initiativele de software dezvoltate intern la Samsung Media Solutions Center America si de asemenea cele dezvoltate prin parteneriate externe cu studiouri independente, dar si companii de varf", sintetizeaza noua functie Mihai Pohontu, spunand ca va reveni cu precizari odata ce se va obisnui cu noua echipa, dar si cu noile responsabilitati. In ultimii doi ani si jumatate, Mihai Pohontu a fost vicepresedinte al Disney Interactive. Cu un an in urma, povestea pentru un articol de coperta in Business Magazin ca este "foarte angrenat in strategia Disney" si ca are "deja o pozitie foarte importanta in companie, pe care o simt ca atare".

Tara unde nu exista taxe, iar locuitorii primesc, anual, 100.000 de dolari de la stat. Un stat mic aflat in Asia de Sud Est are unul dintre cele mai mari PIB-uri per capita din lume, locuitorii nu platesc taxe, iar seful statului ofera in fiecare an cetatenilor sute de mii de dolari. Cetatenii romani nu au nevoie de viza. Brunei Darussalam Brunei este un mic stat situat in insula Borneo, Asia de Sud, care se intinde pe o suprafata de 5.765 kmp si are cam 400.000 de locuitori. Este ramasita unui puternic sultanat ce si-a recastigat independenta fata de Regatul Unit pe data de 1 ianuarie 1984. In aceasta tara au fost descoperite terenuri petrolifere in anii '20, dar abia in anii '70 investitorii straini au inceput sa creada in potentialul acestei natiuni. Populatia Brunei-ului s-a imbogatit, iar Familia Regala a devenit si mai bogata. Conducatorul statului este sultanul Hassanal Bolkiah. El a devenit cel de-al 29-lea sultan al Brunei-ului la numai 21 de ani si mostenitorul unei averi de peste 60 miliarde de dolari. Intre timp, averea sa a scazut la 20 de miliarde de dolari ca urmare a cheltuielilor nesabuite ale familiei sale si ale pierderilor la Bursa, de peste 15 miliarde de dolari, inregistrate de fratele sau, noteaza Capital.ro.

Prin Turk Stream, Gazprom da un ultimatum Europei. Incepe un nou santaj al gazelor naturale din partea Rusiei. Gazprom a trimis Comisiei Europene o scrisoare prin care anunta ca va sista total livrarile de gaze naturale prin Ucraina odata ce va termina de construit noul gazoduct prin Turcia, gigantul rus avertizand Europa ca are la dispozitie doar cativa ani sa construiasca noi conducte, interconectori si huburi de gaze pentru a evita probleme in alimentare. Prin aceasta tactica, Gazprom incearca sa forteze o relaxare a sanctiunilor, dar si sa creasca dependenta Turciei fata de gazele rusesti pentru a forta apoi eliminarea proiectelor de a aduce gaze naturale din Azerbaidjan in Europa, potrivit unei analize a Jamestown Foundation. "Uniunea Europeana are, cel mult, cativa ani", anunta, in scrisoare Alexei Miller, directorul general al Gazprom. "Pentru a atinge acest termen-limita, lucrul la un nou sistem de conducte din Uniunea Europeana trebuie sa inceapa imediat", mai spune Miller in epistola. Avertizarea lui Miller este motivata de cateva teluri ale Kremlinului, scriu analistii. In primul rand, tinta este usurarea sau eliminarea sanctiunilor plasate de Uniunea Europeana asupra Rusiei. Astfel, Rusia intentioneaza sa exploateze diviziunile din interiorul UE, scrie Adevarul.ro.