Haosul datelor despre proprietati: Cat de usor este sa ascunzi de Fisc case, terenuri si masini? Fiscul nu are, inca, o baza de date functionala in toata tara prin care sa depisteze cate case, terenuri si masini detine fiecare roman. Din acest motiv, impozitarea, executarea silita sau urmarirea prejudiciilor sunt foarte dificile. Desi exista un sistem informatic din 2013, primariile, care au informatiile, nu vor sa coopereze. O explicatie ar fi ca aplicatia ar pune ordine si in acordarea de ajutoare sociale - parghia financiara favorita a primarilor in alegeri. In acest moment, daca cineva are case si terenuri in mai multe orase sau comune poate evita impozitarea suplimentara, dar si popririle, sechestrele sau masurile pentru recuperarea prejudiciilor in dosare penale, scrie Capital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Gazoductul Giurgiu-Ruse a esuat. Contractul constructorului a fost reziliat de Transgaz, licitatia se va relua. Licitatia pentru subtraversarea Dunarii va fi reluata, insa, acum, nu se poate spune cand acest proiect va fi finalizat, pe ambele sale fire. Transgaz a rupt contractul cu Cala S.A. Targu-Mures pentru constructia gazoductului Giurgiu-Ruse, pentru ca firma mureseana nu a reusit sa faca subtraversarea Dunarii nici pana la al doilea termen- limita, 30 ianuarie 2015. La doi ani de la semnarea contractului si inceperea lucrarilor, gazoductul, un proiect strategic pentru Romania si finantat partial din fonduri europene, ramane in aer, desi trebuia sa fie functional inca din toamna lui 2013. Acum, licitatia va fi reluata, insa nici caietul de sarcini nu este inca gata, asa ca nu se poate spune cand acest proiect va fi incheiat, anunta Economica.net.

Guvernul aproba amnistia fiscala a celor impozitati ilegal de ANAF. De Parlament depinde cand se va aplica masura. Guvernul a decis miercuri ca ANAF va emite din oficiu decizii de anulare a platii contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) impuse anterior pentru persoanele fizice care nu aveau obligatia acestei plati, iar persoanele care au achitat banii vor avea dreptul la restituirea sumelor platite. Cum procedura nu s-a materializat printr-o ordonanta de urgenta, ci prin proiect de lege aprobat de guvern, baza legala pentru repararea "erorilor" ANAF va exista in realitate dupa ce acest proiect va parcurge traseul legislativ consacrat- Camera, Senat, promulgare, publicare in Monitorul Oficial, informeaza Cursdeguvernare.ro.

Un virus bancar periculos afecteaza romanii. Daca aveti conturi la aceste banci, aveti grija la ce mailuri primiti. Zeci de mii de mesaje ce contin un virus bancar risca sa infecteze clienti ai institutiilor financiare din Romania, informeaza specialistii Bitdefender. Odata instalat, virusul fura datele de autentificare la serviciile de e-banking. Virusul ce poarta denumirea de Trojan.Dyreza vizeaza in Romania clienti ai Alpha Bank, Bancpost, BRD, CEC Bank, UniCredit, CreditEurope, Raiffeisen si BCR. Pentru a trece de programele antivirus, arhivele ce contin virusii poarta denumiri diferite, iar utilizatorul este directionat catre o pagina web localizata, apartinand unui furnizor de servicii de fax. Observat pentru prima data anul trecut, virusul Dyre este foarte asemanator cu celebrul troian bancar Zeus, scrie Adevarul.

Care este noul plafon al garantiilor pentru beneficiarii proiectelor cu fonduri UE. Plafonul garantiilor pentru beneficiarii proiectelor finantate din fonduri europene a fost stabilit pentru acest an la 100 de milioane de lei, pentru 2015, a anuntat, miercuri, ministrul Finantelor, Darius Valcov, la finalul sedintei de guvern. "Astazi, s-a adoptat o hotarare de guvern si s-a stabilit, pentru 2015, plafonul garantiilor la 100 de milioane lei pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare pentru economia romaneasca finantate din instrumentele structurale ale Uniunii Europene. Deci, pentru toti cei care apeleaza la fonduri ale Uniunii Europene, exista un plafon al garantiilor de 100 de milioane de lei", a spus Valcov. El a aratat ca plafonul pentru acest an este mai mare decat cel din ultimii patru ani, anunta Gandul.

Preturile apartamentelor vechi continua sa stagneze. Pretul mediu de tranzactionare al apartamentelor vechi in cele 41 de orase resedinta de judet din Romania a scazut cu doar 0,3% in ultimul semestru al anului trecut, pana la nivelul de 678 euro/mp, conform evolutiei indicelui calculat de compania de evaluare Darian. Cel mai scump oras din tara ramane Bucurestiul, cu un pret mediu de 965 euro/mp, urmat indeaproape de Cluj-Napoca cu 932 euro/mp si Timisoara cu 860 euro/mp. Comparativ cu perioada de inceput a crizei, preturile apartamentelor vechi au scazut la nivel national cu circa 40%. "Aceasta mica scadere a preturilor s-a simtit extrem de putin pe piata libera, opinia agentilor care actioneaza pe piata rezidentiala fiind de stabilitate a preturilor. Preturile la nivel national au scazut spectaculos de la mijlocul anului 2008 pana azi. Pentru apartamentele vechi s-a inregistrat o scadere de aproximativ 40%", a declarat Adrian Crivii, presedintele Darian, informeaza Capital.ro.

Uzina de armament a lui Gigi Becali a fost achizitionata de o companie din SUA si va fi redeschisa in acest an. Uzina Mecanica Dragasani va fi repornita in cursul acestui an, dupa ce a fost cumparata de o companie americana, a declarat miercuri, pentru Agerpres, Alexandru Uta, primarul comunei Stefanesti, pe raza localitatii careia se afla aceasta fabrica. "Anul trecut o companie americana a cumparat fabrica de armament de aici, din Stefanesti, cunoscuta sub numele de Uzina Mecanica Dragasani. Din cate am inteles, nu ii va schimba profilul, va ramane tot pe profil militar si acum se lucreaza la reparatii, la noile linii tehnologice. Din cate stiu, vor angaja intre 400 si 800 de angajati si este un semn bun atat pentru noi ca localitate, dar si pentru municipiul vecin Dragasani. Oricum, zona economica limitrofa Dragasaniului isi revine treptat si asta va duce la cresterea nivelului de trai din sudul judetului", a declarat Uta, scrie Economica.net.

McLaren 675LT - Un nou teaser cu viitorul supercar britanic. In urma cu mai putin de o saptamana McLaren a publicat un teaser video cu viitorul 675LT, model pregatit sa debuteze in cadrul Salonului Auto de la Geneva. Asa cum va sapuneam si atunci, noul McLaren 675LT va fi pozitionat in varful gamei, in fata lui 625C si 650S. Astazi, britanicii au prezentat un nou teser video. De aceasta data, clipul are in prim-plan partea posterioara a lui 675LT. Conform oficialilor britanici, noul 675LT va fi propulsat de un motor V8 de 3,8 litri twin-turbo care produce 675 CP si 700 Nm. Masa totala a viitorul 675LT va scadea comparativ cu actualul 650S, iar apasarea aerodinamica va creste cu 40 de procente, anunta Auto-Bild.ro.