Ce afaceri mai merg bine in Romania. In ce domenii au crescut cel mai mult vanzarile, unde au scazut Serviciile cu un grad inalt de complexitate si fabricarea de produse cu valoare adaugata mare au avut anul trecut cele mai consistente cresteri ale cifrei de afaceri, dar si constructia de locuinte a inregistrat un avans semnificativ pe fondul reculului din anii precedenti. Topul cifrelor de afaceri, intocmit de Adevarul pe baza datelor centralizate la Institutul National de Statistica (INS), arata ca serviciile si industria care se axeaza pe calitate au cele mai mari cresteri ale vanzarilor. De asemenea, dupa mai multi bani de scadere, afacerile din sectorul constructiilor rezidentiale si nerezidentiale au crescut cu peste 10%, iar cele din comertul cu produse alimentare si nealimentare - cu peste 7,5%.

Business Report - Colaj FotoFoto: Colaj foto

Topul oraselor cu cele mai accesibile apartamente Chiar daca pretul apartamentelor si nivelul salariilor romanilor au ramas constante pe parcursul ultimului an, diminuarea cu 15%-20% a costului creditelor ipotecare in lei a condus la imbunatatirea gradului de accesibilitate a locuintelor din Romania. Gradul de indatorare rezultat din accesarea unui credit "Prima Casa" pe 30 de ani, pentru achizitia unui apartament cu doua camere (50 mp), a scazut cu circa 14%-15% in toate orasele resedinta de judet din tara pe parcursul ultimului an. Astazi, o familie cu venituri medii din Bucuresti, interesata sa cumpere o astfel de locuinta, trebuie sa accepte un grad de indatorare de 24,3%, in timp ce in urma cu un an acest indicator era de 27,2%, scrie Capital.ro.

Proiect ANPC : Băncile nu vor mai putea urmări clienţii cu credite ipotecare după vânzarea imobilului în garanţie Băncile nu vor mai putea urmări alte active sau veniturile viitoare ale clienţilor cu credite având garanţii imobiliare, chiar dacă din executarea garanţiei nu a rezultat acoperirea integrală a obligaţiilor de plată, arată un proiect de lege lansat, marți, de ANPC în dezbatere publică. ANPC, instituție aflată în coordobarea Ministerului Economiei, susţine că doreşte crearea unui cadru legal complex şi cuprinzător în ceea ce priveşte contractele de credit garantate cu bunuri imobile destinate consumatorilor. Propunerile legislative apar în contextul în care aprecierea puternică a francului elveţian în luna ianuarie a generat proteste la adresa băncilor din partea clienţilor care au contractat împrumuturi în această monedă în anii anteriori şi ale căror rate lunare au crescut acum substanţial, scrie CursdeGuvernare.ro.

Ministerul Transporturilor vrea sa dea consultantilor 70% din ce va incasa din privatizari Ministerul Transporturilor estimeaza ca va obtine, in acest an, venituri de 14,6 milioane lei din vanzarea unor participatii de cate 5% din sapte companii din portofoliu, urmand sa cheltuiasca toti banii, cea mai mare parte (70%) mergand catre diversi consultanti, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern pentru aprobarea bugetului propriu de venituri si cheltuieli al Ministerului. Unii analisti spun ca este de neconceput ca statul sa isi vanda din participatii fara sa obtina nimic, respectiv sa dea consultantilor sume atat de mari, precizand ca, in aceste conditii, tranzactiile nu fac sens. Ministerul se justifica spunand ca proiectul contribuie la diminuarea implicarii statului in economie,scrie Bursa.ro.

Rabla 2015 ar putea debuta la jumatatea lunii martie Programul Rabla 2015 ar putea debuta la jumatatea lunii martie, iar incepand de astazi, Ghidul de finantare va fi in consultare publica pentru o perioada de 10 zile. Informatiile vin din partea ministrului Mediului, Gratiela Gavrilescu. "Timp de zece zile, incepand de astazi, Ghidul de finantare a Programului Rabla va fi in consultare publica pe site-ul ministerului. Finantarea Rabla 2015 face parte din bugetul Fondului de Mediu si sper ca, in prima sedinta de Guvern, sa fie aprobat bugetului Administratiei Fondului pentru Mediu. Bugetul pentru programul "Rabla" este de 200 de milioane lei, cu 33% mai mare decat bugetul anului 2014", a declarat Gavrilescu, conform auto-bild.ro.

Romanii bogati beneficiaza de subventii mai mari la consumul de gaze decat cei saraci Actualul sistem de preturi reglementate redistribuie de fapt subventia tocmai catre cei mai bogati consumatori. Cei mai bogati 20% dintre consumatorii casnici primesc 38% din subventie, in timp ce cei mai saraci 20% din populatie beneficiaza de doar 6% din subventie, se arata intr-un raport privind liberalizarea pietei de gaze realizat de EFOR. Conform raportului, care va fi prezentat in decursul zilei de astazi, in cadrul unui eveniment la care vor participa toti actorii implicati (Ministere - energie, munca, finante; Parlament, ANRE, marile companii, asociatii de consumatori, mediul de afaceri, banci, delegatia Comisiei Europene, ambasade), liberalizarea pentru consumatorii non-casnici, cei 170.000 de IMM-uri, a fost un real succes: preturile nu au crescut dincolo de ultimul nivel al preturilor reglementate, aproape 12% dintre consumatori si-au schimbat furnizorul, si inca 30% si-au renegociat contractele, scrie Capital.ro.

Guvernul anunta azi noul Cod fiscal: TVA ar putea scadea la loc la 19% Guvernul va da citire, cel mai probabil azi, noului Cod fiscal, care ar urma sa fie dezbatut pana la jumatatea anului. Apoi, in premiera, ar trebui sa fie adoptat la 6 luni dupa dezbatere. Adica la 1 ianuarie 2016, cand Romania ar putea avea noroc sa aiba din nou un TVA de 19%, urcat, fara explicatii, de guvernarea de dreapta din 2010, la 24%. Premierul Victor Ponta ar urma sa anunte azi dupa sedinta de guvern principalele modificari ce vor fi aduse fiscalitatii romanesti, incepand cu 1 ianuarie 2016. Printre ele ar fi schimbarea taxelor pe proprietate - masini si case - , eliminarea impozitului pe dividende, apropierea darilor catre stat dintre salarii si alte forme de plata a muncii si, nu in cele din urma, ba chiar principalul obiectiv al guvernului, scaderea TVA la 19%, o data cu renuntarea ideii la TVA redus pe alimente, au spus pentru Economica.net surse sindicale care au conspectat proiectul ce va fi prezentat azi de Ponta.

Distributia in "blana de leopard" a PIB: Axele de subdezvoltare Nord-Sud si Vest-Est si contributia judetelor la PIB Datele prezentate de Comisia Nationala de Prognoza referitor la contributia fiecarui judet la realizarea PIB la nivel national arata un decalaj semnificativ atat intre regiunea Capitalei si celelalte regiuni de dezvoltare cat si, mai ales, in interiorul acestor regiuni. Bucurestiul inseamna mai mult de un sfert din economia Romaniei, in timp ce cele mai slab dezvoltate 11 judete ale tarii totalizeaza mai putin de 10% din PIB. Simplificat, situatia se prezinta sub forma unei combinatii intre sapte regiuni care aduc in medie cam zece procente din PIB plus regiunea Capitalei, care vine aproape cu restul de 30%. Usor peste medie figureaza regiunea Sud Muntenia si sub medie apare semnificativ regiunea Sud-Vest Oltenia, integral pe CursdeGuvernare.ro.