Proiectul Codului Fiscal: Se vor plati impozite si pe terenurile de sub cladiri. Proiectul Codului Fiscal abroga prevederea actuala a neimpozitarii terenului de sub cladire, potrivit expunerii de motive a legii, publicate pe site-ul Ministerului de Finante. Acelasi document arata ca impozitele pe terenuri vor avea limita maxima dubla fata de cea actuala. Pentru terenurile situate in intravilan au fost introduse limite minime si maxime, pe ranguri de localitati si zone. Limita minima a fost determinata prin reducerea cu 20% a actualului nivel, iar limita maxima este dublul actualului nivel, se arata in documentul citat. Tot la capitolul impozite si taxe locale, se prevede ca impozitul pe cladiri va fi stabilit in functie de destinatia proprietatii - rezidentiale si nerezidentiale -, si nu in functie de proprietar, ca in prezent, persoana fizica sau juridica. Cota impozitului pe cladiri rezidentiale va fi cuprinsa intre 0,08%- 0.2% si pe cladiri nerezidentiale intre 0,2 - 1,3%, scrie Capital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Enel renunta pentru moment la vanzarea activelor din Romania. Enel a renuntat la vanzarea activelor din Romania, potrivit unor surse din industria energetica, informative confirmata ulterior de biroul de presa al companiei italiene. "Enel confirma faptul ca procesul de vanzare al activelor din Romania a fost suspendat temporar. Vanzarea activelor Enel Romania era parte dintr-un program mai amplu de tranzactii ce urmareau incasarea a pana la 4 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului 2014, pentru reducerea datoriei nete consolidate. Ca urmare a finalizarii cu success a mai multor initiative in timpul anului 2014, aceasta tinta a fost atinsa. Consiliul Director al Grupului va decide, prin urmare, asupra oricaror planuri de continuare a acestui program in contextul noii strategii a grupului, iar mai multe detalii vor fi date in luna Martie." Se arata in raspunsul biroului de presa al grupului Enel trimis la solicitarea Economica.net.

Imprumuturile in CHF ar putea deveni credite in lei. Bancherii si Guvernul discuta, cu usile inchise, despre o posibila solutie pentru clientii cu datorii in franci elvetieni, transmite Pro TV, citand surse apropiate situatiei. Astfel, ar fi vorba de transformarea imprumuturilor din franci in credite in lei, cu rate mai mici si garantii de stat. In schimbul garantiilor, bancile ar trebui sa stearga, dupa conversie, o parte din datoriile clientilor. Totusi, momentan, nu s-a ajuns la o intelegere privind nivelul reducerii datoriilor. Concret, creditul ar urma sa treaca din franci in lei, la cursul zilei. Banca ar urma sa renunte la o parte din banii pe care ii mai avea de recuperat si, astfel, rata ar scadea. La randul lui, statul ar garanta partial restul datoriei. Situatia ar fi asemanatoare celei privind creditele acordate in programul "Prima Casa", informeaza Bursa.ro.

S-a decis soarta RAFO Onesti: rafinaria ajunge la fier vechi. Actionarii RAFO Onesti au decis dezmembrarea si vanzarea utilajelor rafinariei, care nu mai are productie din 2008. Principalul actionar al companiei, omul de afaceri rus Iakov Goldovski a solicitat conducerii sa inceapa valorificarea activelor si echipamentelor rafinariei, dupa ce aceasta a acumulat pierderi de 2 miliarde de lei in ultimii ani. Cum Goldovski are 96% din actiunile RAFO, decizia a fost adoptata in adunarea generala in pofida opozitiei actionarilor minoritari, scrie zf.ro. Sumele obtinute din vanzarea instalatiilor vor fi folosite pentru finantarea activitatii curente, plata obligatiilor de mediu si intretinerea infrastructurii existente in vederea dezvoltarii pe terenurile rafinariei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice, scrie Adevarul.

Cate miliarde de euro ne costa anual greselile contabililor statului. Contabilii care se ocupa de situatiile financiare ale autoritatilor si institutiilor publice din administratia centrala au facut anul trecut greseli "financiar-contabile" in cuantum de aproape 7,5 miliarde de euro, in crestere cu 20% fata de valoarea din 2013, dar suma este mult mai mica fata de cele peste 12 miliarde de euro inregistrate ca erori in 2012, arata datele centralizate de ZF din rapoartele anuale ale Curtii de Conturi. Mentinerea in evidenta contabila a obligatiilor fiscale a unor contribuabili radiati, neinregistrarea la cadastru a noilor achizitii sau a vanzarilor de cladiri (procedura ceruta prin lege) sau raportarea unor situatii financiare diferite la Fisc prin comparatie cu cele existente in raportarile interne sunt doar cateva dintre greselile incadrate de auditorii Curtii de Conturi la categoria "abateri financiar-contabile" ale institutiilor publice, potrivit sursei citate, anunta Gandul.

Care este diferenta intre francul din 2015 si euro din 2008? Cresterea cursului francului elvetian a inflamat spiritele pe motivul unei sume de plata crescuta in raport cu asteptarile. Nepotrivirea de manual intre veniturile obtinute intr-o moneda si creditele angajate in alta moneda si-a spus cuvantul iar clientii bancilor au iesit in strada sub spectrul imposibilitatii de a-si achita ratele. In toata harmalaia iscata de o masura luata la doua mii de kilometri departare mai la vest, a trecut complet neobservata o coincidenta care ar trebui sa ne dea de gandit. La inceputul primului trimestru de scadere economica (semnal al manifestarii efectelor crizei), asadar in octombrie 2008, cursul mediu consemnat de BNR pentru moneda unica europeana a fost de 3,74 lei/euro. In februarie 2009, se consemna, la fel ca si in luna urmatoare, un curs mediu de 4,28 lei/euro. Prin urmare, cei care aveau de achitat rate la credite luate in euro, s-au pomenit cu o crestere a sumei de plata de aproape 15% in decurs de patru luni. Perioada nesemnificativa daca ar fi sa o raportam la cei 20 - 30 de ani de plata a unui credit imobiliar, informeaza Cursdeguvernare.ro.

Versiuni aniversare Dacia pentru fiecare model din gama. Au trecut 10 ani de la relansarea constructorului Dacia pe pietele europene, iar pentru a celebra cum se cuvine aceasta performanta, producatorul de la Mioveni a pregatit cate o versiune aniversara pentru fiecare model din gama, exceptie facand Dokker Van. Asa cum era de asteptat, gama de versiuni aniversare va fi expusa in premiera internationala in cadrul Salonului Auto de la Geneva, eveniment care isi va deschide portile pe 3 martie. Noile editii aniversare Dacia vor beneficia de culoarea Cosmos Blue pentru caroserie. Aceeasi nuanta va putea fi regasita si la interior, intr-un mod discret. De asemenea, atentia la detalii a crescut, Dacia optand pentru montarea unor jante din aliaj si a unor carcase pentru oglinzi in nuanta Dark Metal. Fiecare editie aniversara are la baza versiunea de echipare Laureate la care se adauga elemente speciale. Amintim aici de tapiteria in nuanta Sombre Blue, de cusaturile in gri si de covorasele speciale (exceptie fac Lodgy si Dokker), scrie Auto-Bild.ro.