Retailul romanesc, mai atractiv decat al celui mai bogat stat din Europa. Romania se plaseaza pe locul 22 din 60 de tari cuprinse intr-un top al atractivitatii comerciale globale, devansand Suedia, Danemarca, Finlanda si Norvegia (cel mai bogat stat din Europa). Aproximativ 9% din comerciantii chestionati considera ca vor deschide magazine noi in 2015 in Romania, potrivit raportului "How Active are Retailers Globally", realizat de compania de consultanta imobiliara CBRE. Germania si-a pastrat pozitia dominanta, pentru al doilea an consecutiv, ca cea mai populara destinatie comerciala din lume; astfel, 40% dintre retailerii chestionati urmeaza sa deschida un magazin in aceasta tara in 2015. Germania este urmata de Marea Britanie, cu 33% dintre retaileri si Franta, cu 31%. Brandurile originare din Germania, Marea Britanie, SUA si Italia sunt printre cele mai active in ceea ce priveste expansiunea internationala, noteaza Capital.

Business reportFoto: Colaj foto

Industria si sectorul IT&C au accelerat cresterea economica din 2014, intermedierile financiare au franat-o. PIB a crescut anul trecut cu 2,9%. Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut, in termeni reali, cu 2,9% comparativ cu anul 2013, la 669,509 miliarde de lei (149,37 miliarde de euro), industria si sectorul IT&C inregistrand cele mai mari cresteri, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS). Cea mai importanta contributie la cresterea PIB a avut-o in 2014 industria, respectiv 0,9%, cu o pondere la formarea PIB de 24%, volumul acesteia inregistrand un avans de 3,5%. De asemenea, informatiile si comunicatiile, cu o contributie la cresterea economica de 0,6% si cu o pondere la formarea PIB de 6%. Sectorul IT&C a inregistrat anul trecut o crestere de 11% comparativ cu 2013, relateaza Adevarul.

Jucatorii la Bursa vor finanta fondul asigurarilor de sanatate. Fondul National Unic pentru Asigurari Sociale de Sanatate va avea doua noi surse de finantare, potrivit unui proiect de act normativ care modifica legislatia din domeniu. Sanatatea va primi bani din doua noi surse, de la doua institutii care se ocupa de reglementarea unor alte domenii de activitate, respectiv pietele financiare si telecomul. Prevederea apare intr-un proiect de act normativ elaborat de Ministerul Finantelor. Autoritatea de Supraveghere Financiara incaseaza bani din trei surse: taxe aferente tranzactiilor de pe piata de capital, taxe de la societatile de asigurare si taxe de la fondurile de pensii private. In final, toate aceste taxe se gasesc in comisioanele pentru tranzactiile de pe piata de capital, in tarifele politelor de asigurare si in comisioanele percepute de fondurile de pensii private contributorilor, scrie economica.net.

Ford va produce un nou model la Craiova, dupa B-MAX! PLus, compania renunta la concedierea a 170 de angajati. Ford Romania va renunta la disponibilizarea a 170 de angajati, in urma negocierilor cu sindicatele, insa va reduce programul de lucru al salariatilor. Conducerea Ford nu a precizat insa in ce consta programul redus de munca, anuntand doar ca acesta va putea fi pus in practica dupa inregistrarea oficiala la autoritatile competente. "Pentru a asigura competitivitatea uzinei din Craiova si pentru a avea control asupra costurilor operationale, Ford Romania a anuntat in luna noiembrie a anului trecut un program de incetare voluntara a relatiilor de munca, impreuna cu un program de concediere pe motive economice, care a vizat aproximativ 680 de posture", a declarat Ana-Maria Timis, purtatorul de cuvant al Ford Romania, informeaza EVZ.ro.

Interviu Eric Stewart - presedintele Consiliului de Afaceri Americano-Roman: Avem putini prieteni ca Romania, dar companiile private nu urmeaza neaparat acest trend. Romania are un potential de investitii este foarte mare in agricultura, IT, energie si aparare, spune, intr-un interviu pentru cursdeguvernare.ro, Eric Stewart, presedintele Consiliului de Afaceri Americano - Roman. Si totusi, companiile americane nu s-au inghesuit sa investeasca in Romania, iar in acest an vom vedea mai degraba investitii ale firmelor deja prezente aici, decat noi companii venind in economia romaneasca.

Povestea Prezi, un startup de succes inventat pe timp de criza. Prezi este primul serviciu de clouding dedicat atat oamenilor de afaceri, cat si studentilor care au nevoie de o prezentare grafica pentru a-si ilustra mai bine ideile, opiniile, conceptele. Povestea Prezi incepe in 2007, la inceputul crizei economice, cand Peter Halacsy, profesor la Universitatea Tehnologica din Budapesta, si-a dat seama, in timpul unui curs, ca e mult prea dificil sa explici cum functioneaza un motor doar cu o prezentare Power Point. In prezent, el este directorul Prezi. Prezi este o aplicatie multimedia, similar cu softul de prezentari Microsoft Office PowerPoint, dar diferenta este ca ca aplicatia transpune ideile intr-un mod original si dinamic. Practic, cu ajutorul Prezi poti copia sau insera text, fotografii, clipuri video sau audio intr-o prezentare complexa si interactiva. Urmareste interviul in Romania Libera.ro.

Clonele chinezesti de iPhone 6 devin mai bune decat originalul. Pe langa inovatiile de la standurile mari, chinezii au sosit la Mobile World Congress 2015 Barcelona cu imitatii de iPhone 6 si de Apple Watch. Un amanunt interesant despre copiile de iPhone este ca nu mai sunt doar niste imitatii de design, sunt niste telefoane foarte puternice, cu niste caracteristici simple, dar bune. De exemplu, Huawei are 3 GB de memorie RAM, la nivelul clasei premium. Si ZTE si Huawei au scos clone cu ecran Full HD. ZTE Blade S6 Plus are un nume care nu e foarte hotarat. E si un pic de Samsung, e si un pic de iPhone. Firma chinezeasca nu are niciun pic de rusine in privinta device-ului. ZTE Blade S6 Plus are un design similar iPhone 6 - colturi rotunjite, pozitionare asemanatoare a butoanelor si o imitatie de aluminiu pe margine. Ecranul are 5,5 inci si o rezolutie Full HD, scrie Adevarul.ro.

Noua Mazda MX-5 a intrat pe linia de asamblare. Mazda a demarat productia lui MX-5 roadster. Cel mai iubit roadster din lume va fi asamblat la uzina Ujina Nr. 1 in Hiroshima, iar asa cum este normal, primele unitati sunt destinate pietei interne. Conform oficialilor Mazda, noul MX-5 va sosi in Europa in toamna acestui an. Sub capota roadster-ului japonez, clientii vor putea opta pentru instalarea agregatului de 1,5 litri Skyactiv-G care ofera 131 CP la 7.000 rpm si 150 Nm la 4.800 rpm. Ca si pana acum, resursele sunt livrate catre puntea spate cu ajutorul unei transmisii manuale cu sase rapoarte, noteaza Auto-Bild.ro.