Reducerea taxelor risca sa fie compromisa de excesele ANAF si de populism. Daca va fi insotita de controale arbitrare, blocaje administrative si decizii populiste, relaxarea fiscala, o decizie buna in sine, va avea un impact minor in economie. Din acest motiv, scaderea taxelor trebuie analizata in contextul agresivitatii ANAF fata de bunii platnici si al modificarilor de amploare in defavoarea firmelor, aduse de noul Cod de procedura fiscala. Exista riscul ca relaxarea fiscala sa fie compromisa de administratia fiscala, iar germenii se vad in actiunile din ultimele luni. In contul promisei scaderi a TVA - la 9% pentru alimente de la 1 iunie si la 20% pentru restul bunurilor si serviciilor de anul viitor - Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat controale in forta pentru a aduce bani la buget. Mizand pe efectul de imagine al controalelor la micii comercianti - locul unde marea majoritate a cetatenilor au contact nemijlocit cu evaziunea - , ANAF incearca sa-si mascheze abuzurile nu doar fata de acestia, ci si fata de alte companii. Desi combaterea evaziunii este de dorit, nu doar pentru buget, ci si pentru companiile care vor un mediu concurential, tintele pe care si le alege ANAF ridica semne de intrebare, scrieCapital.ro.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Consiliera ministrului Constantin, finalista Miss World, va face brand national pentru vinul romanesc. Marinela Vasilica Ardelean, finalista Miss World 2008, cu studii de Drept, Economie si castigatoare a premiului "Cel mai bun somelier din Romania" vrea sa construiasca, impreuna cu producatorii din industria viniviticola din Romania, un brand national pentru vinul romanesc. Ea este de aproximativ doua luni de zile consiliera Ministrului Agriculturii, Daniel Constantin. Ministerul Agriculturii a inceput, saptamana aceasta, o serie de intalniri cu producatorii din industria viniviticola, asociatii de profil, specialisti in marketing si somelieri cu scopul de a crea impreuna un brand national pentru vinurile romanesti. Coordonatoarea proiectului este Marinela Ardelean (32 de ani), cel mai bun somelier din Romania, numita recent pe pozitia de consilier personal al ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, anuntaEconomica.net.

"Firma de exercitiu". Ce este, cum functioneaza si ce diferente sunt intre o firma reala si una virtuala. Vineri, 17 aprilie, la Bucuresti va fi lansata o noua editie a proiectului "Firma de exercitiu - un prim pas in construirea propriei cariere", finantat din fonduri europene (POSDRU/175/2.1/S/149975). Pana atunci, va prezentam cateva dintre principalele elemente din care este compusa o firma de exercitiu. Potrivit definitiei oficiale, firma de exercitiu este "o metoda didactica moderna si interactiva de succes in Romania, care are drept scop dezvoltarea spiritului antrepreorial al elevilor prin simularea proceselor dintr-o firma reala". Concret, o astfel de "firma" isi desfasoara activitatea (pe o durata limitata de timp) intr-un laborator scolar, unde elevii invata practic cum sa conceapa si sa conduca o afacere. Sunt simulate operatiuni pe care intreprinzatorii din mediul real de afaceri le desfasoara in mod curent, de la elaborarea unui business-plan pana la cele de productie, marketing, reurse umane, contabilitate, management si chiar inchidere, informeazaAdevarul.

Planurile noului ministru al Finantelor. Pe primul loc, "umanizarea Fiscului". Ministerul Finantelor are de gand sa schimbe modul in care inspectorii ANAF fac controale, a apus ieri Eugen Teodorovici, ministerul Finantelor. "Trebuie sa lucram si la modul in care inspectorii ANAF-ului merg si fac astfel de controale. Si eu am insistat foarte mult pe o pregatire mult mai amanuntita a acestor inspectori ai ANAFului. Deci asta este o chestiune la care trebuie sa lucram foarte mult", a spus Teodorovici. Ministrul Finantelor recunoaste ca, de-a lungul anilor, ANAF a pus accentual mai ales pe functia de control decat pe cea de indrumare, asa cum se intampla in strainatate. Cu toate acestea, Teodorovici a spus ca legea trebuie aplicata in continuare, iar controalele se vor inteti. Ministrul a mentionat ca, pe viitor, atat firmele mari cat si cele mici vor fi incluse in controale, in functie de ponderea pe care o ocupa in economie, scrieEVZ.

Seat Alhambra facelift - Poze si detalii oficiale cu monovolumul iberic. La scurt timp dupa ce Volkswagen ne-a incantat cu Sharan facelift, a venit randul celor de la Seat sa schimbe stilul si sa prezinte Alhambra facelift. Monovolumul iberic are un look ceva mai modern, acesta fiind subtil adaptat. Observam noile lumini de zi cu LED, logo-ul de pe grila frontala si jantele cu design diferit. La interior, Seat Alhambra facelift vine in noi variante de culoare, in timp ce volanul a fost preluat de pe Leon. In plus, o parte dintre elementele de control au fost redesenate. Tot la nivel habiaclului, clientii se vor putea delecta cu serviciile sistemului Seat Easy Connect. Aceasta integreaza un ecran tactil cu rezolutie inalta, iar partea hardware dispune de componente de top. O alta premiera pentru Alhambra sunt noile versiuni de echipare: Reference, Style si Style Advanced, anuntaAuto-Bild.ro.

O firma chineza a ajuns sa cumpere una americana dupa ce ani la rand i-a copiat produsele. Ninebot o firma infiintata in urma cu trei ani in China a cumparat Segway, firma americana, prezenta pe piata din 2001, care produce cunoscutule mijloace de transport personal cu acelasi nume. Segway a actionat in judecata Ninebot anul trecut pentru incalarea mai multor patente tehnologice. Incepand din luna octombrie 2014 chinezii au demarat negocierile de preluare a Segway, iar tranzactia s-a incheiat zilele acestea. Nu au fost furnizate date legate de pret, insa este cunoscut faptul ca Ninebot a primit finantari in valoare de 80 de milioane de dolari de la Xiaomi, unul dintre cei mai mari producatori de smartphone-uri din China. Directorii generali ai Xiaomi si Ninebot au declarat ca vor colabora pentru a integra tehnologia Xiaomi in produsele Ninebot, informeazaCapital.ro.

Incepe constructia noii linii de metrou Parc Bazilescu-Straulesti. "Sfanta" Parascheva coboara in subteran. Joi, 16 aprilie, Metrorex demareaza lucrarile la tronsonul de metrou Parc Bazilescu - Straulesti din Magistrala 4 de Metrou. Potrivit unui comunicat al Regiei, un sobor de preoti va sfinti si boteza "cartita" gigantica ce va sapa tunelul viitoarei linii de metrou. Aceasta va purta numele de Parascheva, pentru "protejarea metroului si a oamenilor care il vor utiliza". Practica "botezului" utilajelor care sapa la metrou a fost instituita pe Magistrala 5 de Metrou Dumul Taberei - Eroilor, unde cele doua utilaje de sapat tuneluri au fost botezate Varvara si Filofteia. La ceremonie vor participa reprezentanti ai Ministerului Transporturilor si Ministerului Finantelor. Dupa sfintirea echipamentului vor incepe lucrarile de executie a tunelelor, scrieEconomica.net.