Liberty Reserve - Banca lumii subterane. Liberty Reserve a fost un fel de PayPal pentru lumea subterana. Sau a fost, de asemenea, o operatiune de spalare a banilor la nivel mondial? Iata concluziile despre acest proiect, prezentate de site-ul theatlantic.com sub semnatura lui Jake Halpern. Un agent al Secret Service a incercat sa cumpere identitatea a sute de cetateni americani. Dar predarea unei serviete umplute cu bani nu este o optiune in cazul in care cei implicati se afla in parti opuse ale planetei. Atunci, vietnamezul Ngo a sugerat o alternativa: intr-un e-mail adresat agentului, el a oferit instructiuni simple: "Va rugam sa virati banii spre contul nostru LR: U8109093" Codul de opt cifre s-a dovedit a fi numarul de cont al lui Ngo. Iar LR vine de la Liberty Reserve, o moneda digitala oarecum similara cu Bitcoin, scrie Capital.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

INTERVIU Beneficiile adoptarii euro. Experienta Letoniei. Andris Vilks, ministru de finante al Letoniei in perioada 2010-2014 a detaliat pentru EurActiv.ro cum a decurs pregatirea tehnica dar si la nivel informativ in vederea trecerii la moneda euro la 1 ianuarie 2014. Per ansamblu, Vilks caracterizeaza experienta drept una pozitiva, fara sincope deosebite. "In Letonia, oamenii au adoptat euro cu mult timp inainte sa aiba loc aderarea oficiala, pentru ca moneda se utiliza deja mai ales in mediul de afaceri. Totusi, temerile si suspiciunile nu au lipsit. In 2012, cand noi discutam despre aderarea la euro, se intampla si crizei din Grecia. Cetatenilor le-a fost teama ca si noi vom plati pentru problemele de acolo. Atunci, multi au spus ca poate nu estre momentul potrivit", potrivit EurActiv.ro.

Eolienele surclaseaza apa, atomul si carbunele. Un sfert din energia tarii, produsa in moristile din Dobrogea. Productia de energie eoliana a fost prima in clasamentul surselor de generare, cu mai mult de 25% din total. Productia hidro a fost doar pe locul doi, desi puterea instalata in hidrocentrale este de doua ori mai mare decat in eolian. Pe locul 3 in clasamentul surselor de productie se aflau termoncentralele cu 1.800 de MW - 18% din total. Locul 4 era ocupat de nuclear, 1.381 de MW si 16% din total, scrie Economica.net.

Porsche 911 Targa 4S Exclusive Edition - Versiunea speciala limitata la 15 bucati. Porsche a expus noul 911 Targa 4S Exclusive Edition in cadrul AutoRAI 2015 din Amsterdam. Modelul editie speciala va fi produs in doar 15 exemplare si a fost dezvoltat de divizia Porsche Exclusive. La nivel exterior, 911 Targa 4S Exclusive Edition se lauda cu o caroserie vopsita in nuanta Gulf Blue accesorizata cu diverse elemente glossy de culoare neagra si cu blocuri optice cu tenta. Acestea din urma integreaza tehnologia PDLS+ (Porsche Dynamic Light System Plus). Pachetul exterior se incheie cu un set de jante de 20 de inch din aliaj, potrivit auto-bild.ro.

Fondul Proprietatea se listeaza la Londra, prin GDR-uri. Listarea la Londra a Fondului Proprietatea (FP) este estimata sa aiba loc pe 29 aprilie, dupa cum a anuntat, ieri, Franklin Templeton, care a precizat ca admiterea la cota London Stock Exchange (LSE) se va face prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR). Anuntul FP confirma faptul ca regulamentul pentru titluri de interes, instrumente pe care Fondul dorea sa le utilizeze pentru listarea la Londra, a fost aprobat prea tarziu de Autoritatea de Supraveghere Financiara, potrivit Bursa.ro.

Noua lucruri pe care le fac cei mai bogati oameni din lume. Cei mai bogati 80 de oameni din lume controleaza aproximativ 1,9 trilioane de dolari. O suma similara este detinuta de 3,5 milliarde de oameni de la polul opus, adica cei saraci. In acest caz, jurnalistii de la Business Insider ne propun sa analizam actiunile oamenilor care au ajuns sa faca avere. Asadar, acestea sunt activitatile pe care le fac oamenii bogati pentru a avea succes: Cei bogati cred in legea venitului. Acestia cred ca sunt platiti direct proportional cu valoarea pe care o livreaza in sectorul sau de activitate. Cei bogati se concentreaza pe oportunitati, nu pe obstacole. A fost odata un vanzator care a ajuns intr-un oras departe de locul sau natal si a incercat sa vanda pantofi localnicilor. Problema era ca nimeni nu purta pantofi... Integral pe Capital.ro

Austriecii, cei mai mari jucatori din piata asigurarilor, spun ca ar putea pleca din Romania. "In principiu, firmele de asigurare cu capital austriac ar fi bucuroase sa ramana in Romania", spune Rudolph Lukavsky, consilierul comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti. Companiile cu sediul la Viena nu vor ramane insa in orice conditii, mai ales ca in Parlament se discuta un proiect de lege care, crede oficialul austriac, daca va fi adoptat, va transforma business-ul in asigurari intr-o activitate neprofitabila si total neatractiva. Lukavsky se refera la proiectul de lege care propune transferarea activitatii de constatare si evaluare a daunelor de la firmele de asigurare catre o institutie independenta, potrivit Economica.net