Romanii nu mai au aur. Comisioanele la creditele cu gaj in bijuterii au scazut, odata cu aurul amanetat "Piata bijuteriilor este complementara celei a amanetului de aur. Daca volumul bijuteriilor amanetate creste, iar vanzarile de bijuterii scad, acesta este un semn de crestere a saraciei. In ultima perioada, insa, scad si vanzarile de bijuterii si volumul amanetat", a declarat Mihail Pacioianu, presedintele executiv al Confederatiei Nationale a Operatorilor de Metale si Pietre Pretioase - Diamond Gold (CDG), pentru Economica.net. "Ce se poate banui daca si aurul amanetat si vanzarile de bijuterii scad in acelasi timp? Ca sunt mai multi saraci in Romania, ca saracia este altfel decat era, sau ca s-au epuizat detinerile de aur ale celor cu resurse limitate?", se intreaba retoric presedintele CDG. Din Confederatia Diamond Gold fac parte 14 patronate, care acopera 90% din piata autorizata a aurului din Romania, cu exceptia bancilor.

Business ReportFoto: Colaj foto

Calculele Ministerului de Finante: Serviciul datoriei publice se va injumatati in decurs de patru ani Platile anuale in contul datoriei publice guvernamentale ar urma sa se injumatateasca pana in anul 2019, potrivit proiectiei oficiala, facute de Ministerul Finantelor pe baza cursurilor de schimb valabile la data de 31.01.2015. De la circa 59 miliarde lei in acest an, suma in cauza se va duce spre 29 miliarde lei peste patru ani, pe fondul reducerii puternice a serviciului datoriei publice guvernamentale interne. Este un spatiu fiscal ce se va amplifica progresiv si care explica partial adoptarea politicii de realaxare fiscala la nivelul incasarilor bugetare pe segmentele contributiilor sociale si cel al TVA la produsele alimentare. De retinut insa, acest spatiu nu ar fi fost posibil in absenta procesului sustinut de scadere a inflatiei si de intarire a credibilitatii, care au permis reducerea dobanzilor la care se poate imprumuta statul roman, scrie Curs de Guvernare.

Problemele bancilor austriece nu au un impact semnificativ pe piata asigurarilor Sistemul bancar austriac are unele probleme, dar acestea nu au un impact semnificativ pe piata asigurarilor si nici pe piata pensiilor din aceasta tara, considera Peter Braumuller, director al departamentului pentru supravegherea asigurarilor si pensiilor private in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara din Austria FMA si vicepresedinte al Autoritatii Europene pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA). Cea mai mare problema a sistemului bancar austriac, care da fiori reci pietelor, sunt cele de la "Hypo Alpe Adria", unde guvernul din regiunea Carinthia nu mai respecta integral garantiile de rambursare. La aceasta se adauga pierderile Erste Bank si Raiffeisen Bank, informeaza Bursa.ro.

Fiscul a intocmit peste 800 de sesizari penale In primul trimestru din 2015, inspectorii ANAF au verificat 880 de firme, si au intocmit 885 de sesizari penale, potrivit unui comunicat remis de Ministerul de Finante. Potrivit sursei citate, agentii economici controlati desfasurau activitati comerciale in domeniul comertului en-detail, constructiilor si al desfacerii de produse agro-alimentare. Valoarea prejudiciilor estimate este de circa2,6 miliarde lei, iar cea a masurilor asiguratorii instituite la operatorii economici pentru care s-au intocmit sesizari penale este de circa 877 milioane lei. Comparativ cu anul trecut, s-a inregistrat o crestere cu 38,07% a numarului de sesizari penale inaintate de Directia Inspectie Fiscala (de la 641 la 885) si o crestere de 119% in ce priveste masurile asiguratorii (de la 399,3 milioane lei la 877,1 milioane lei), scrie Capital.

Pe 1 mai vom putea plati electronic taxa de pod Fetesti - Cernavoda Guvernul Romaniei a adoptat o ordonanta de urgenta care aduce modificari privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania. Astfel, CNADNR a pus la punct sistemul alternativ de taxare din zona podului Fetesti - Cernavoda care va functiona asemeni celui utilizat in cazul rovinietei si care va fi pus in functiune pana la 1 mai. Cei care aleg sa plateasca electronic taxa de pod o pot face fie prin SMS la numarul 7577 (numar valabil in retelele Orange, Telekon si Vodafone) sau in benzinariile OMV, Petrom, Rompetrol si Mol. Cei care aleg sa achite in mod electronic taxa de pod vor putea folosi benzile 2 si 3 din zona Fetesti ¬ Cernavoda. Pe banda 1 va ramane deschisa o statie de taxare clasica, informeaza Auto-Bild.ro.

Achizitia de trenuri noi de 400 de milioane de euro de la Metrorex e in aer. Metroul de Drumul Taberei are un viitor incert Licitatia Metrorex pentru cumpararea a 51 de trenuri noi de metrou, castigata de spaniolii de la CAF, este departe de a fi finalizata. Nici macar contestatiile nu pot fi solutionate, pentru ca CNSC asteapta de la DNA demararea sau nu a anchetei pe procedura. In aceste conditii, este foarte greu ca Metrorex sa aiba primele 13 trenuri in functiune peste doi ani pe Metroul de Drumul Taberei, termen pe care ni-l cere UE, care finanteaza proiectul. Romania risca sa piarda banii alocati acestui proiect, circa 1 miliard de euro. Licitatia Metrorex cu o valoare maxima de 440 de milioane de euro cu castigatorul desemnat CAF Spania nu se poate finaliza pana cand DNA nu transmite Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor pozitia sa oficiala privind inceperea sau nu a urmaririi penale pe aceasta procedura, scrie Economica.net.

Guvernul reinfiinteaza pensiile speciale pentru militari: acestia vor fi scosi din sistemul contributiv. Consiliul Fiscal: Pensiile militare sunt singurele care au crescut in criza Guvernul a aprobat miercuri un proiect de lege prin care se revine la pensiile speciale pentru militari, politisti si angajatii ai serviciilor, care vor fi scosi din sistemul contributiv al pensiilor. Potrivit proiectului, initiat de ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, vor fi acordate pensii militare de stat si pentru soldatii si gradatii profesionisti care indeplinesc conditiile de vechime in serviciu, aceasta categorie profesionala beneficiind in prezent de posibilitatea mentinerii in activitate pana la varsta de 55 de ani. Decizia a fost luata in pofida avertismentelor Consiliului Fiscal, care arata intr-un raport din 2013, ca pensiile militarilor sunt singurele care au crescut in anii crizei, in ciuda recalcularilor decise in anul 2011 de guvernul Boc, anunta Curs de Guvernare.