Fabricile din Statele Unite, companiile din minerit si din sectorul de utilitati au inregistrat, in luna octombrie, cel mai mare declin al productiei din ultimele noua luni.

Scaderea cu 0,5% fata de luna precedenta este, conform unui raport publicat de Federal Reserve, prima scadere inregistrata din luna mai a acestui an si cea mai mare dupa aceea aferenta lunii ianuarie. Ea este atribuita, in special, sectorului de utilitati, datorita vremii cu temperaturi peste medie din perioada recenta.

Analistii estimau o crestere a acestui indicator cu 0,1% fata de luna septembrie si, ca urmare, valoarea in scadere publicata a alimentat temerile cu privire la starea economiei Statelor Unite. Conform aceluiasi raport, productia realizata de fabrici a scazut cu 0,4%, in timp ce sectorul de minerit a scazut cu 0,6% iar cel al utilitatilor cu 1,6%.

Cu toate acestea, bursele din Statele Unite au incheiat sesiunea de vineri, 16 noiembrie, in zona verde mai ales datorita speculatiilor ca Federal Reserve, in incercarea sa de a conserva ritmul de crestere economica, va reduce dobanda de referinta la dolar, cu 0,25% la 4,25%, la viitoarea sedinta care va avea loc in luna decembrie.

Astfel, Dow Jones Industrial Average a inchis in crestere cu 0,51% la 13.176,79 puncte, S&P500 cu 0,52% la 1.458,74, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a crescut 1,21% la 2.048,62 puncte.