Investitiile Chinei in Europa: Parteneriatul TTIP cu SUA determina gigantul asiatic sa propuna si el un acord de liber schimb UE si China aniverseaza in acest an 40 de ani de relatii diplomatice, iar gigantul asiatic a lansat o adevarata ofensiva diplomatica pentru a construi o relatie mai aprofundata cu UE in afara de relatia economica. Insa, intr-o Europa avida dupa investitii si bani, dupa criza economica din care se lupta si pe alocuri a reusit sa iasa, se vorbeste tot mai mult despre oportunitatea unui tratat bilateral de investitii. Think-tank-ul European Council on Foreign Relations (ECFR) face o analiza asupra acestei oportunitati.Tot mai multe state membre concureaza pentru investitiile chineze in incercarea de a da un impuls cresterii economice. China s-a opus multa vreme unui astfel de acord de investitii, dar perspectiva incheierii TTIP cu SUA a determinat Beijingul sa propuna Europei un acord de liber schimb,scrie Curs de Guvernare.

Business ReportFoto: Colaj foto

Razboiul clauzelor abuzive, intr-o noua faza: vanatorii de clienti scot "armamentul greu" O decizie judecatoreasca ce da castig de cauza BCR intr-un proces pe clauze abuzive initiat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a generat reactii dure venite din zona mai multor avocati care reprezinta clientii. Cel mai vocal dintre ei, Marius Vicentiu Coltuc, a lasat initial de inteles ca Autoritatea, ca reprezentant al statului, nu are niciun interes sa castige procesele cu bancile si, mai mult, ca ar exista in acest sens intelegeri intre cele doua parti. Ulterior, si-a nuantat semnificativ declaratia spunand ca pozitia ANPC este una "neutra si corecta" si ca "lucrurile se vor indrepta" in fazele ulterioare ale procesului, scrie Economica.net.

Brokerii se asteapta la performante in crestere in sectorul bancar Actiunile bancilor listate la Bursa de Valori Bucuresti - BRD, Banca Transilvania (TLV), respectiv Erste Group (EBS) au avut o evolutie foarte buna in luna aprilie, investitorii anticipand rezultate pozitive pentru primele trei luni ale anului, exceptie facand Banca Comerciala Carpatica (BCC), potrivit lui Nicu Grigoras, Director Departament Tranzactionare si Front Office SSIF "Intercapital Invest". "Rezultatele pozitive s-au concretizat in cazul BRD, TLV si EBS. Investitorii care au anticipat corect au inceput marcarea profiturilor, astfel ca imediat dupa publicarea rezultatelor financiare, titlurile BRD si TLV au avut cateva sedinte de corectii", ne-a spus domnia sa, scrie Bursa.ro.

Legea care interzice autostopul a fost adoptata prin vot final de deputati. Camera Deputatilor a adoptat miercuri, 6 mai, un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Astfel, se interzice transportul public contra cost, de persoane, cu un autoturism, fara a detine autorizatie taxi valabila sau copie conforma valabila. De asemenea, va fi interzis si transportul public, contra cost, de marfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu MTMA de cel mult 3,5 tone, fara autorizatie taxi valabila. Conform proiectului, persoanele fizice sau juridice care vor efectua, in mod repetat, transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de marfuri cu un autovehicul fara sa respecte normele amintite ar putea fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei, informeaza Auto-Bild.ro.

Toate cele patru societati de asigurare care domina piata RCA au probleme Vanzarea politei RCA aduce pierderi in Romania, iar evolutia firmelor care si-au construit afacerile in jurul asigurarii obligatorii este cea mai buna dovada in acest sens. Astra, in cazul careia se vorbeste din ce in ce mai serios despre faliment, se afla in administrare speciala, iar Carpatica Asig sub un plan de redresare financiara. Euroins se lupta cu miile de reclamatii primite de la soferii care au avut ghinionul sa fie loviti de o masina cu RCA de la compania bulgareasca, in timp ce City Insurance, noua vedeta a RCA, pare sa aiba probleme serioase cu plata daunelor provocate de soferii asigurati in Romania care conduc in Italia sau Spania, scrie Capital.

Salariul mediu net: peste 400 de euro nominal si 800 de euro in echivalent. Modificari de salarizare intre sectoare Castigul salarial mediu net consemnat de INS pentru luna martie 2015 a fost de 1.829 lei, in crestere cu 5,7% fata de luna precedenta. Puterea de cumparare rezultata dupa ajustarea cresterii nominale cu inflatia lunara a urcat de la 128,3% in raport cu referinta fixata pentru luna octombrie 1990 (ultima de dinaintea liberalizarii preturilor) pana la 135,1%. Exprimat in moneda unica europeana, castigul salarial mediu net a traversat lejer pragul de 400 de euro. Potrivit ultimelor date disponibile pe Eurostat (actualizate in ianuarie 2015), nivelul general al preturilor in Romania era de 49,9% in raport cu media UE 28 si de 46,9% in raport cu UE 15 ( statele membre ale UE inainte de valul de aderare din 2004, din care au facut parte majoritatea statelor foste socialiste), informeaza Curs de Guvernare.

Record negativ pentru Romania. Vom avea cea mai mare scadere a productiei de cereale dintre marii jucatori europeni Romania va raporta anul acesta cel mai mare declin al productiei de cereale din randul celor mai mari 8 producatori europeni, indica ultima prognoza realizata de Comisia Europeana pe baza situatiei din luna aprilie. Specialistii europeni estimeaza ca productia de cereale din Romania va scadea cu 14, 7% fata de anul anterior, mult peste media UE de 6,1%. In cifre absolute, agricultorii romani vor recolta in jur de 18,4 milioane de tone de cereale, productia la nivelul intregii UE fiind estimata la 306,8 milioane de tone, informeaza Economica.net.