"Amnistia" meseriilor liberale bate pasul pe loc, ANAF tureaza motoarele controalelor. Au intrat in vizor asiguratorii si presa. In teren, inspectorii Fiscului par ca nu au auzit de proiectul de lege adoptat de guvern si continua nestingheriti sa reconsidere veniturile obtinute din acest tip de activitati, desi amnistia juridica pare sa vizeze mai degraba statul: ANAF pierde procese in intreaga tara pe maniera in care interpreteaza din 2014 legea. Situatia configureaza doua variante: ori ANAF munceste degeaba la controale pe care oricum Amnistia le va sterge, ori ANAF, in ciuda asigurarilor premierului Ponta, stie ca legea amnistiei nu va iesi. Mai exista o a treia varianta, care tine de ecuatia politica din PSD si de afilierile institutiilor guvernamentale la diversele tabele ale partidului: ANAF procedeaza impotriva politicilor anuntate de gruparea premierului, potrivit cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Canadienii de la Eldorado Gold, gata sa scoata aurul de la Certej, in valoare de 3 miliarde de dolari. Compania canadiana Eldorado Gold a anuntat finalizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul de la Certej, din care detine 80,5%. Restul actiunilor sunt detinute de stat prin intermediul Minvest Deva. Studiul a fost condus de catre o echipa interna cu suportul tehnic oferit de diferiti consultanti canadieni si romani. Proiectul Certej este situat in partea de sud a Muntilor Apuseni, in centrul Romaniei, la aproximativ 12 de kilometri nord-est de orasul Deva, judetul Hunedoara. Compania este pregatita pentru demararea lucrarilor de exploatare. Grupul estimeaza ca poate extrage aur si argint in valoare de peste 3,2 miliarde de dolari, potrivit Economica.net.

Avem printre cele mai mici preturi la energie electrica si gaze naturale din Europa, dar nu pentru mult timp. Romanii platesc unul dintre cele mai mari preturi la energie din UE raportat la puterea de cumparare, costuri superioare fiind suportate doar de germani, portughezi, ciprioti si spanioli, in timp ce preturile cele mai mici sunt in Finlanda, Letonia si Luxemburg, potrivit datelor Eurostat. In aceasta analiza Eurostat s-a folosit de standardul puterii de cumparare (purchasing power standards - PPS), o moneda comuna artificiala din care a exclus influenta diferentelor dintre preturile din fiecare tara. Astfel, relativ la costul altor bunuri si servicii, Romania a inregistrat in a doua jumatate a anului 2014 un pretul mediu de 24,4 PPS pentru 100 de kWh de electricitate, incluzand taxele. In Germania, pretul electricitatii a fost in aceeasi perioada de 28,5 PPS, in Portugalia si Cipru de 27,4 PPS, iar in Spania 26 PPS scrie Energy-center.ro.

TOP 3 orase din Europa preferate de romani pentru un city-break. V-ar placea sa va beti cafeaua la Praga, sa luati pranzul in Berlin si seara sa leneviti pe un sezlong din Lisabona? Nu sunteti singurii. Aceste trei orase au urcat in topul destinatiilor turistice in care romanii isi petrec sfarsitul de saptamana. Insa, pentru o vacanta prelungita, tot statiunile din Grecia, Turcia si Bulgaria raman primele alegeri. Marius a vazut Cuba, Malaezia si Maldive, dar tot de Europa ramine legat. Acum e in cautare de city-break-uri, adica de vacantele de weekend prelungit. Marius: "As prefera Barcelona ca am mai vazut-o de 3-4 ori. " De altfel Barcelona, alaturi de Paris, Roma si Londra ocupa, de ani buni, primele locuri in topul destinatiilor preferate de romani pentru week-end-urile prelungite, potrivit stirileprotv.ro.

Compania Tarom curtata de Turkish Airlines. Surse din compania romaneasca consultate de EVZ au declarat insa ca interesul Turkish in Romania nu este neaparat Tarom, ci cresterea curselor catre Bucuresti. "Din cate stiu, acestia opereaza deja trei curse Bucuresti - Istanbul, si mai doreau una. Nu vad de ce ar cumpara, insa, Tarom in conditiile in care hub-ul lor regional, Istanbulul, este la numai 50 de minute distanta cu avionul", au declarat sursele citate. "In schimb, este clar ca o solutie de acest gen ar trebui gasita pentru Tarom, pentru ca managementul impus de stat la companie nu functioneaza", au mai precizat sursele EVZ.ro.

"Masterchef-ul" din IT. "Fermenteaza" un business cu bere artizanala. Urmeaza un fel de trend eco, de intoarcere la radacini, unde traditia este pusa pe primul loc. Cristian Dorobantescu se considera, la 37 de ani, un berar din pasiune si un IT-ist din obligatie. Alaturi ce alti doi tineri ca si el pun pe picioare fabrica de bere artizanala, Perfektum. Si daca la americani iau nastere circa 200 de astfel de mici berarii pe an, la noi, primele de abia acum deschid ochii. Cei trei fac de ceva vreme bere "homemade", iar acum, incurajati de prieteni, s-au hotarat sa isi duca pasiunea la un alt nivel. "Cand iti faci berea acasa esti ca un fel de chef bucatar, asta pentru ca sunt mii de tipuri de retete si zeci de tipuri de hamei, malt si drojdie. Sunt elemente pe care le poti combina in foarte multe feluri, iar cand este fabricata acasa, de fiecare data iti iese alta bere", afirma Cristian pentru carierereonline.ro.

Cursul dolarului in lei ar putea ajunge foarte aproape de cursul euro. Dolarul american ar putea urca mai sus de 4,6 lei / USD cel tarziu pana in toamna anului vitor, dar pana atunci atat cursul dolarului cat si cel al euro se vor stabiliza intre 4,3 si 4,6 lei, potrivit analistilor de la OTP Asset Management. Moneda americana va ajunge sa valoreze mai putin de un euro, in functie de felul in care se fac jocurile pe pietele globale. "Grexitul" nu mai sperie pe nimeni. Datele despre relansarea economiei americane, de care depinde momentul cresterii dobanzilor la dolari de catre banca centrala americana (Federal Reserve , FED), respectiv ritmul politicii de infuzii de lichiditati ale Bancii Centrale Europene (BCE) continua sa fie principalele motoare ale evolutiei cursurilor valutare, potrivit administratorilor de investitii de la OTP Asset Management, scrie Economica.net.

Reducerea TVA la alimente si inflatia mascata: Atentie la inflatia post-electorala. Corelat cu estimarea de inflatie situata la 0% a BNR pentru acest an, rezulta ca, de fapt, acest zero ar proveni din anularea reciproca a efectelor unei inflatii de 2,5% in absenta reducerii de TVA si a scaderii preturilor pe cale adminstrativa, in urma atenuarii semnificative a fiscalitatii pe alimente. Adica, din nou, o atingere a tintei de inflatie mascata de masurile guvernamentale. Deja, pentru 2016, se mai anunta la nivel de intentie si disputa electorala intre principalii competitori politici reducerea cotei standard de TVA la 20% sau 19% ( superoferta Opozitiei din prezent). Care va masca din nou, doar pentru scurt timp dar cand trebuie, respectiv inainte de alegerile prevazute pentru finalul anului, inflatia reala, scrie cursdeguvernare.ro.