Au trecut 10 ani de la denominare. Vorbim in milioane si in RON. Acum zece ani, la data de 1 iulie 2005, moneda nationala a Romaniei, leul, a fost denominata astfel incat 10.000 de lei s-au transformat intr-un leu. "Leul greu" i-a zis banca emitenta atunci, intr-un exercitiu de imagine cu scopuri anti-inflationiste, "leul nou" i s-a zis apoi oficial, simbolul monedei noastre nationale - RON - insemnand chiar Romanian New Leu. Dupa ce Banca Nationala a Romaniei soca prin introducerea bancnotei greu de falsificat facuta din plastic, in 2000, prima dupa banca Australiei, in 2005 venea un nou eveniment pentru leu = denominarea, taierea a patru zerouri din coada leului. Momentul a fost intampinat cu multa emotie in societate. Cea mai vizibila a fost lupta dintre presedintele de la acea data, Traian Basescu, si premierul de-atunci, Calin Popescu Tariceanu, in fata bancomatului pentru scoaterea primilor lei grei din istorie, scrieEconomica.net.

BUSINESS REPORTFoto: Colaj foto

Cat de mult ajuta sanctiunile afacerile din Rusia. Dupa impunerea embargoului rusesc afacerile din Rusia au inceput sa prospere. Un exemplul este cuplul, format din Olga si Anton, care a inceput sa produca in urma cu un an bauturi racoritoare asemanatoare cu Coca Cola, dar sub denumirea de Cherry Cheek, potrivit Bloomberg. Bauturile sunt comercializate in peste 7.000 de magazine din intreaga Rusie, in milioane de exemplare. Anton si Olga, fondatorii acestui brand, spun ca au vandut peste 3 milioane de recipiente, in valoare de 1 milion de euro, anul trecut. "Am inceput in mai 2014, si in prima serie am produs 240.000 de cutii de suc. Anul trecut, am ajuns sa fabricam 3 milioane de recipiente", spune Anton. In conditiile in care cei mai mari competitori, Coca Cola si Dr. Pepper, au inregistrat scaderi in Rusia, cei doi nu se tem pentru afacerea lor. "Preturile bauturilor Dr. Pepper si Coca Cola au crescut mult, si ne-au pus intr-o situatie avantajoasa deoarece noi am mentinut preturile la acelasi nivel", a completat antreprenorul. In opinia lui, lucrurile s-au schimbat in bine pentru producatorii locali din Rusia, anuntaCapital.ro.

Bucurestenii aleg investitiile sigure. Au subscris jumatate din prima emisiune de titluri de stat pentru populatie. Bucurestenii au ales siguranta investitiilor pe termen lung. Astfel, ei au subscris 46,13% din prima emisiune de titluri de stat adresata populatiei. Persoanele fizice din Romania au cumparat 64.999 de titluri in cadrul emisiunii derulate in perioada 8-19 iunie, in valoare de aproape 65 milioane lei. Dobanda a fost stabilita de Ministerul Finantelor la nivelul maxim din prospect, de 2,15%, intervalul de dobanda anuntat fiind situat intre 1,75% si 2,15%. Din numarul total de titluri subscrise de cei 1.236 de investitori, 64.686 au fost marcate prin cele trei banci din sindicatul de intermediere, BCR, BRD-Societe Generale si Raiffeisen Bank, iar 313 de titluri prin sase societati de servicii de investitii financiare, potrivit Ministerului Finantelor. Persoanele fizice din Bucuresti au avut cel mai mare apetit pentru titlurile de stat destinate populatiei cu o maturitate de doi ani, cumuland 46,13% din totalul subscrierilor, urmate de cele din judetele Sibiu (3,37%), Mehedinti (2,97%), Alba (2,87), Dolj (2,80%) si Olt (2,76%), informeazaRealitateaBucuresti.ro.

Google asculta utilizatorii in permanenta fara acordul lor. "Don't be evil" (Nu fi malefic) este un slogan pe care cei de la Google se pare ca l-au uitat deja. In urma cu ceva timp, s-a aflat ca Google a santajat companii pentru a se folosi de continutul lor. Din cate se pare, Google a reprodus clasamentele de pe Amazon si a copiat review-urile acestora. Alte companii afectate au fost Yelp si TripAdvisor. Cand toate acestea s-au plans in legatura cu aceste intamplari, Google le-a amenintat cu eliminarea completa din rezultatele afisate de motorul sau de cautare. Acum, gigantul din Mountain View este din nou in vizorul celor interesati de confidentialitatea datelor. Conform site-ului The Independent, browser-ul Chromium, codul sursa pe care se bazeaza nu doar Chrome, ci si alte browsere, instala unelte care ii permiteau sa asculte tot ceea ce se intampla intr-o incapere. Totul se rezuma, de fapt, la un cod descarcat de browser pentru a ajuta la recunoasterea expresiei "OK Google", atunci cand cineva vrea sa efectueze o cautare, scriePlayTech.ro.

Marii consumatori industriali joaca gresit: cine se scuza se acuza! La numai cateva zile dupa decizia ministerului Economiei de a aproba schema de sprijin pentru 14 companii mari consumatoare de energie electrica, in ceea ce priveste achizitionarea de certificate verzi, s-au trezit o gramada de specialisti care incearca sa demonstreze ca respectiva schema favorizeaza in mod special companiile din Romania cu capital strain: rusii de la Alro, francezii de la Lafarge, indienii de la Arcelor, grecii din industria sticlei etc, fara a se preciza ca in schema de sprijin ar intra in realitate circa 300 de companii, inclusiv cele cu capital autohton. Mai departe, panica se generalizeaza in conditiile in care scutirea de la plata certificatelor verzi a marilor consumatori se va reflecta direct in factura platita de consumatorii casnici, obligati sa suporte sprijinul acordat consumatorilor industriali. Ca de obicei, adevarul este undeva la mijloc, anuntaEnergy-Center.ro.

Alfa Romeo Giulia - Imagini si detalii oficiale cu inlocuitorul lui 159. Alfa Romeo a prezentat in cursul acestei seri noua Giulia. Modelul vine ca un succesor al lui 159 si promite un duel corect cu granzii Audi A4, BMW Seria 3 si Mercedes-Benz Clasa C. Versiunea prezentata de italieni in cadrul evenimentului desfasurat la Milano poarta insemnele Quadrifoglio si va reprezenta varful de gama. Cu un look demn de o Alfa, modelul italian inspira eleganta si traditie din orice unghi l-ai privi. Motorizarea folosita pe Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio este un V6 bi-turbo de 3,0 litri care produce 510 CP si ii permite modelului italian sa accelereze de la 0 la 100 km/h in 3,9 secunde. In standard, modelul producatorului din Cizma va sosi cu tractiune spate, insa optional, clientii vor putea alege si un layout cu tractiune integrala, informeazaAuto-Bild.ro.

Pe ce isi dau romanii salariul: cheltuielile cu utilitatile cresc odata cu preturile, cele cu educatia scad. In ultimii doi ani, veniturile romanilor au crescut cu aproximativ 64 de lei, in timp ce cheltuielile cu serviciile, printre care cele pentru locuinta, s-au majorat cu 28,4 lei, la peste 430 de lei. Din cei aproximativ 2.100 de lei pe care ii castiga, in medie, o gospodarie de romani, peste 430 de lei (20,5%) sunt cheltuiti lunar pentru plata serviciilor necesare, dintre care cele mai importante sunt cele ce tin de administrarea gospodariei (gaz, energie, apa etc). Fata de anii trecuti, alocam sume tot mai importante pentru energie, chirii, apa sau transport, fara ca aceste cheltuieli in plus sa fie acoperite in totalitate de cresterea veniturilor. Potrivit unei analize a Institutului National de Statistica, in 2014, veniturile banesti medii ale unei gospodarii de romani s-au majorat cu 3,1% fata de 2012, pana la aproximativ 2.100 de lei, in vreme ce cheltuielile pentru plata serviciilor s-au majorat in acelasi interval cu 7%, la peste 432 de lei. Principalele motive sunt cresterea preturilor si a interesului pentru anumite tipuri de servicii, scrieEconomica.net.