Cat ne-ar putea costa Grexit-ul. Germania si Finlanda isi doresc o Grecie in afara zonei euro. Cel putin temporar. O astfel de optiune, ce reprezinta o premiera pentru UE si Uniunea Monetara, ne-ar indeparta de adoptarea monedei unice, ar putea scumpi importurile din Grecia, dar si combustibilul. Adoptarea unei monede proprii de catre aceasta tara ar aduce pierderi importatorilor si exportatorilor romani din cursul de schimb, arata Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania. Integral inRomania Libera.

Business reportFoto: Colaj foto

Bancile, cu spatele la datornicii in franci. Reprezentanti ai consumatorilor de servicii financiare cu mandate din partea a 1.500 de debitori cu imprumuturi in franci spun ca bancile resping dialogul pentru o solutie. Au vrut sa mute confruntarea dintre banci si datornicii cu probleme din Tribunal la ghiseele bancare insa acum isi consemneaza propriul esec. Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), cu mandat din partea a 1.500 de romani cu credite in franci elvetieni, nu a izbutit sa treaca de barajul ridicat de institutiile de credit chiar daca a avut ca partener Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, scrieCapital.

Tarile mici din estul Europei se opun clementei pentru Grecia. "Am suferit mult mai mult". Tarile mici si relativ sarace din estul Europei se opun clementei fata de Grecia, dovedind o forta neasteptata in aceasta ultima runda de discutii despre criza din Grecia, scrie wsj.com. La o reuniune a ministrilor de finante din zona euro, in Riga, Letonia, la sfarsitul lunii aprilie, Dusan Mramor, seful Finantelor din Slovenia, a decis: ajunge! Apoi, Mramor a spart unul dintre ultimele tabuuri ramase de cinci ani in criza datoriilor, sugerand pentru prima data ca Grecia ar putea avea nevoie un "Plan B". Continuare inGandul.

Doi turisti nemti aflati in Grecia au refuzat sa plateasca biletul de autobuz. Explicatia lor vorbeste despre adevarul pe care grecii vor trebui sa-l accepte in urmatorii ani. Reprezentantii industriei ospitalitatii din Grecia sustin ca turismul nu a fost inca foarte afectat de intrarea tarii in faliment tehnic sau de tensiunile dintre guvernul de la Atena si creditorii internationali. Cu toate acestea, au existat turisti care au preferat sa isi anuleze rezervarile sau care au contactat hotelierii pentru a-si exprima ingrijorarea privind sejururile lor in Grecia. Cei care au ales totusi sa isi petreaca vacanta aici, au criticat situatia din aceasta tara. Un astfel de exemplu este reactia unui cuplu de nemti care a refuzat sa plateasca biletul de autobuz pentru ca Germania ar fi platit deja suficient pentru Grecia. Un materialGandul.

Care este necesarul adevarat al investitiilor in sectorul energetic, cat este mit si cat realitate? De douazeci de ani incoace se vorbeste despre sume colosale, intre 30 si 50 de miliarde de euro (inainte vorbeam despre dolari), pe o perioada care si ea variaza intre 20 si 30 de ani. Nimeni nu a invatat nimic din evolutiile acestor ultimi ani, dar mai ales din experienta altor tari mult mai avansate din punct de vedere economic si cu un consum mult mai mare de energie electrica prin comparatie cu Romania. Cine si-ar putea inchipui ca s-ar putea investi in urmatorii 20 de ani 30 de miliarde de euro in energetica romaneasca, astfel incat sa mentinem si mare parte din capacitatile de productie existente, dar sa adaugam si altele noi, se inseala amarnic, scrieEnergy-center.ro.

Cine este datornicul roman. Un profil din pespectiva expertilor in recuperare creante. Datornicul roman este barbat, traieste la oras, are peste 40 de ani si datorii de peste 7.000 de lei, ca valoare nominala. Cea mai mare datorie pe persoana fizica din portofoliul Kruk, una dintre cele mai mari companii de administrare creante din Romania, este de peste 2,2 milioane de lei. Kruk Romania administra, la 31 martie, 910.000 de creante in valoare de 7,5 miliarde de lei. Dintre acestea, 96% apartineau persoanelor fizice, cu o valoare nominala de 6,4 miliarde de lei. Continuarea peEconomica.net.

Topul celor mai cautate marci auto second-hand. Volkswagenul la mana a doua, masina preferata a romanilor. In primul semestru al acestui an au fost inmatriculate peste 112.000 de autoturisme second-hand, in crestere cu 14% fata de aceeasi perioada din 2014, mai bine de un sfert dintre ele fiind marca Volkswagen. Majoritatea romanilor care achizitioneaza o masina opteaza pentru una la mana a doua, si nu pentru una noua. In primul semestru al acestui an, au fost inmatriculate in Romania peste 112.444 de autoturisme second-hand si numai 34.472 de unitati noi, potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), citate deAdevarul.

Banii castigati in strainatate, investiti in satele natale. Afacerile de sute de mii de euro alenor romani. Oaze de liniste si relaxare in mijlocul satelor, in stil modern. De asta se bucura locuitorii unor comune din Alba si Bistrita Nasaud. Si asta dupa ce doi barbati, care au fost plecati la munca in strainatate, s-au intors in tara si au investit aici banii. Au facut terenuri de sport si piscine asemenea celor pe care le-au vazut in Spania sau Austria. Si chiar si orasenii strabat kilometri intregi ca sa se bucure acum de ele. Un reportajStirile Pro Tv.

Sistemul de sanatate al Greciei, in pragul colapsului. Cinseamna un fakelaki in spitalele grecesti. O practica intalnita in spitalele din Romania exista si in Grecia. Daca la noi se numeste "spaga", la greci se numeste "fakelaki". Pe patul de spital, indiferent ca este vorba de o simpla medicatie sau de o problema de viata si de moarte, pacientul le trezeste atentia medicilor numai atunci cand le ofera bani negri. Fara "fakelaki", fara banii din plic, pacientii greci nu pot sa beneficieze de tratament in spitalele de stat, scrieEuropolitics.