Diamond Gold: Casele de amanet abia supravietuiesc. Caderea cotatiilor aurului le pune afacerea in pericol Media comisioanelor percepute de casele de amanet, pentru imprumuturile acordate pe baza bijuteriilor gajate, a scazut si mai mult in ultimele luni, pana aproape de 0,1% pe zi din valoarea imprumuturilor. "La acest nivel profitul este aproape zero si doar se pastreaza afacerea in functiune", a declarat pentru Economica.net Mihail Pacioianu, presedintele executiv al Confederatiei Nationale a Operatorilor de Metale si Pietre Pretioase - Diamond Gold (CDG). "Continua tendinta de reducere a afacerilor cu bijuterii, in magazine si in case de amanet, daca nu cumva scaderea se accentueaza. Acum cateva luni, comisioanele medii erau undeva intre 0,1 si 0,2% pe zi din valoarea imprumuturilor, peste tot in tara. In prezent cele mai multe sunt de aproape 0,1%. Exista inca exceptii, dar sunt rare si au volume nesemnificative: punctele de lucru care sunt deschise noaptea. Acestea sunt insa putine si revin la media pietei, in timpul zilei. In rest lucrurile stau asa cum le stiti de asta primavara", a completat Mihail Pacioianu.

Business ReportFoto: Colaj foto

Legea pentru 400.000 de contribuabili n-a ajuns nici in 3 saptamani la Monitorul Oficial. Ordonanta pentru 48 de demnitari a ajuns in cateva ore Au trecut 21 de zile de cand Legea privind anularea unor obligatii fiscale (asa numita Amnistie fiscala - care pune ordine in arbitrariul in care ANAF a interpretat legea in ultimul an) a fost votata de Parlament. Insa nu a gasit inca drumul spre monitorul Oficial, desi ar trebui sa opereze din data de 01 iulie. Important: pana sa apara in Monitorul Oficial legea amnistiei, Fiscul executa contribuabilii carora va trebui sa le dea banii inapoi. Legea vizeaza preponderent meseriile liberale - un numar pe care statistica il evalueaza la 400.000. Nu asa stau lucrurile cand e vorba de primii 48 de demnitari in stat: Ordonanta privind cresterea indemnizatiilor acestora a fost pblicata in Monitorul oficial la doar cateva ore de la adoptare, scrie Curs de Guvernare.

KMG International si-a majorat profitul operational cu aproape 30% in primele sase luni Grupul KMG International a inregistrat in prima jumatate a acestui an o crestere de peste 10% a cantitatilor de materie prima procesate si o imbunatatire cu circa 28% a rezultatului operational (EBITDA), pana la un nivel de aproximativ 82 milioane dolari. In 2014, Grupul a obtinut un profit operational de 142 milioane de dolari. Rafinariile Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, dar si divizia de petrochimie au prelucrat in primul semestru peste 2,9 milioane tone de materie prima, de la 2,6 milioane tone in perioada similara din 2014. In prezent, rafinaria Petromidia proceseaza in medie aproximativ 15.000 de tone de materie prima pe zi, in crestere cu peste 7% fata de media atinsa in 2014 - 13.800 de tone/zi, scrie Capital.

RADET a descoperit apa calda Primarul Capitalei Sorin Oprescu si noii administratori ai RADET Bucuresti sustin ca au descoperit abia acum ca ELCEN (producatorul de agent termic al Capitalei) a umflat ilegal pretul gigacaloriei, practicand subventii incurcisate (ELCEN suprataxeaza agentul termic ca sa poata oferi energia electrica la un pret mic, competitiv pe piata libera). Specialistii din sistem ne-au spus, insa, ca situatia persista de ani buni, din 2005-2006, dar ca nu a fost interes, din partea niciunui politician, sa denunte situatia. Oprescu a acuzat si reglementatorii ANRE si ANRSC ca sunt complicii lui ELCEN, aproband tarife reglementate care sunt in defavoarea cetatenilor Capitalei si a RADET, informeaza Bursa.ro.

Windows 10 Pro si cat te costa anumite functii interesante Daca la ora actuala rulati o versiune de Windows 7 Professional sau Windows 8/8.1 Pro, upgrade-ul gratuit la Windows 10 Pro va fi inevitabil, cu conditia sa apelati la el in primele 12 luni de la lansare. Dupa primul an, veti fi nevoiti sa platiti pentru Windows 10. Mai important decat atat este sa intelegeti de ce compania americana va cere 100 de dolari in plus pe Windows 10 Professional in comparatie cu Windows 10 Home. Aceasta functie cu un nume nu foarte sugestiv, a fost introdusa pentru prima oara in Windows 8.1. Poate acesta este si motivul pentru care numele ei este in continuare Assigned Access 8.1. In continuare, Microsoft permite criptarea nativa a datelor doar daca faceti investitia de 100 de dolari in versiunea Pro de Windows. Pe de alta parte, BitLocker functioneaza foarte bine si va face viata semnificativ mai usoara daca lucrati cu date sensibile, scrie Playtech.

Apare un nou lant de benzinarii in Romania: Nobel Oil Nobel Oil din Azerbaijan isi face loc pe piata din Romania si va deschide prima benzinarie a companiei la Iasi. John Lang, cel care a constribuit la extinderea pe piata romaneasca a companiilor Shell, Lukoil si Rompetrol, a fost recrutat de azeri. Misiunea irlandezului, care a venit in Romania in urma cu 23 de ani, este de a dezvolta prima retea de benzinarii a Nobel Oil. In urma cu sase luni, John Lang declara ca pentru inceput se uita la locatii precum Iasi si Bucuresti. Reprezentanti ai companiei au confirmat pentru Economica.net ca prima benzinarie va fi inaugurata la Iasi, cel mai probabil la sfarsitul acestui an. Cu afaceri in SUA si Azerbaijan, Romania este prima piata unde Nobel Oil va comercializa benzina si motorina.

Transalpina ar putea fi redeschisa oficial in luna august Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a anuntat ca a suplimentat echipele de muncitori pe Transalpina, astfel incat, in luna august, unul dintre cele mai frumoase drumuri din tara sa fie redeschis in mod oficial. Desi traseul este oficial inchis, de la inceputul sezonului cald, mii de turisti au traversat Transalpina pe portiunea dintre Obrasia Lotrului si Ranca. Neoficial, numarul masinilor care tranziteaza zilnic DN67C se cifreaza la 500 de unitati, iar in weekend acest numar se dubleaza, scrie Auto-Bild.